Nieuwe koploper
Geplaatst 23 oktober 2009
Na een korte afwezigheid speelde Peter van de Breevaart met wit tegen de nestor van de club Theo Blonet. Van de Breevaart kwam daarmee met voordeel uit de opening en wist met zijn paardenkoppel binnen te dringen op de damevleugel. Blonet dacht de oplossing gevonden te hebben maar kreeg ineens een vork en verloor een stuk. De felicitaties gingen daarmee naar zijn tegenstander die hopelijk weer inspiratie en tijd heeft gevonden om dit een vervolg te geven.

Raymond Leemreijze gaat onverdroten verder met winnen. Ook nu trok het aan het langste eind tegen Jan van der Sleen alhoewel het daar een hele tijd niet naar uitzag. Van der Sleen had met wit twee sterke centrumpionnen gekregen nadat Leemreijze te gemakkelijk een pion weggaf. De zwartspeler kreeg echter compensatie door een beter ontwikkeling. De toren en dame van wit bleven te lang onaangeroerd en Leemreijze trok met zijn torenpaar en dame binnen op de koningsvleugel. Van der Sleen speelde het niet secuur en verloor een toren en daarmee de partij.

Jeugdspeler Marcel van de Berge kwam in een gesloten Siciliaanse partij terecht tegen Sebastiaan Koedoot. Van den Berge gaf de indruk een spelletje “vier op een rij” te spelen want hij presteerde het om vier pionnen op de derde rij te plaatsen. Koedoot trok zich daar niets van aan en zorgde voor een goede ontwikkeling. Nadat Koedoot met zijn pionnen op de damevleugel oprukte, maakte Van de Berge de verkeerde pionzet en verloor een toren en daarna de partij. Na geruime tijd niet meer gespeeld te hebben nam Johnny van de Berge het op tegen Corne Niemantsverdriet. In een Italiaanse partij ziet Niemantsverdriet een vork over het hoofd en komt een kwal, toren tegen paard, achter. Van de Berge behoudt het voordeel en wikkelt af naar een gewonnen eindspel.

De langste partij van de avond ging tussen de broers Dig en Jan de Graaf. Gezien het ratingverschil en plaats op de ranglijst een prooi voor Dig, de jongste van de twee, maar dit liep toch wat anders. Aanvankelijk kwam witspeler Dig met licht voordeel uit de opening en dacht een pion te winnen. Jan offerde echter gelijk een loper wat niet kon worden aangenomen aangezien mat dreigde. De zwartspeler rocheerde lang zodat de penning op de e-lijn opgeheven werd en er werd begonnen aan een pionnenstorm op de koningsvleugel. De witspeler probeerde hetzelfde op de damevleugel maar kwam een of twee stappen te laat. De zwartspeler speelt een sterke partij en maakt nog enkele krachtzetten inclusief een torenoffer dat niet kan worden aangenomen. De huidige koploper lijkt te ontsnappen vanwege de ontstane tijdsnood van de zwartspeler. Terwijl de zwartspeler nog minder dan een minuut op de klok heeft, gaat de witspeler echter te veel mee in het snelschaak en maakt de beslissende fout. Hierdoor neemt Jan de Graaf het stokje over en gaat nu aan de leiding in de competitie.