Mooie overwinning Raymond Leemreijze
Geplaatst 08 januari 2010
Raymond Leemreijze heeft een verrassende overwinning geboekt op Peter van de Breevaart. Na een versnelde draak maakte Van de Breevaart het zich moeilijk en beging met b6 een blunder. Hij had geluk dat de witspeler stukwinst niet direkt zag en zelfs een stuk achter kwam. Toch won Leemreijze alsnog een toren terug en kwam een kwaliteit voor te staan. Nadat de loper van Van de Breevaart in een penning kwam te staan ging de tweede kwaliteit ook verloren zodat hij het torenpaar overhield tegen een loperpaar. Aanvankelijk overzag Leemreijze mat in drie maar toen Van de Breevaart bleef blunderen en nog een stuk weg gaf was de partij over.

Materiaal werd ook in de uitverkoop gedaan in de partij tussen Marcel van de Berge en Wilco Lindhout. Laatstgenoemde ging als eerste in de fout nadat hij passief uit de opening was gekomen. Ondanks een stuk achterstand wist hij zich toch redelijk te herstellen en gevaar te stichten op de koningsvleugel met pionnenwinst tot gevolg. In de tussentijd moest hij een mataanval zien te pareren met kwaliteitsverlies tot gevolg. Van de Berge gaf echter plotseling een toren weg zodat Lindhout met enkele pionnen meer het eindspel in kon gaan. Toch wordt door beide spelers remise overeengekomen wat misschien ook wel een terechte uitslag is.

Theo Blonet kwam er niet doorheen bij Corne Niemantsverdriet. Na een Schotse partij ontwikkelde hij wel beter en kwam positioneel sterker te staan maar kon de zwakke plek niet vinden in de stelling van Niemantverdriet. Nadat Blonet een misrekening maakte en een pion achter dreigde te komen deed hij een remiseaanbod. Voordat hij z’n laatste zet kon noteren stak Niemantsverdriet al de hand toe en werd de vrede getekend. Ook bij Bart Hertog en Andries de Meyer leek het er de hele tijd op dat het punt gedeeld zou gaan worden. Na het Slavisch ging het spel gelijk op en kwam er een open stelling op het bord. Het was Hertog die onnodig een foutje maakte en een pion achter kwam. Toen hij ook nog een vork toe liet met torenverlies tot gevolg konden de stukken weer terug in het doosje.

Als je tegen een sterkere tegenstander speelt dan doe je het meestal maar rustig aan. Dat was ook bij Ibrahim Bajramovic het geval die de strijd moest aanbinden met Dig de Graaf. Door de passieve opstelling van zwart kwam De Graaf vlot uit de opening en koos voor ruimtevoordeel. Bajramovic ontwikkelde slecht en liet ook nog pionverlies toe op de damevleugel. Nadat De Graaf de koningsstelling had dichtgeschoven concentreerde het spel zich verder op de damevleugel. Bajramovic werd door zijn mindere ontwikkeling zet voor zet weggeschoven waardoor verlies van pionnen en materiaal onontkoombaar was.

Johnny van de Berge bleef in het spoor van De Graaf door een knappe overwinning op Rick van de Breevaart. Na een Italiaanse partij ging de partij gelijk op maar Van de Berge hield na afruil van diverse stukken een vrijpion over op de a lijn en Van de Breevaart op de d lijn. Toch wist Van de Berge de stelling uit te melken en een eindspel over te houden met een pion meer. Nadat de laatste toren afgeruild werd ging door zetdwang ook de laatste pion verloren van Van de Breevaart jr en waren de punten voor Van de Berge. Die neemt zodoende de tweede positie weer in beslag na afwezigheid van Jan de Graaf.