Moeizame start ZSC
Geplaatst 07 oktober 2023
Zie Scherpe Combinatie heeft in de 2e ronde van klasse 4F wederom met 6-2 verloren en is nu rode lantaarndrager. In de eerste ronde werd verloren van RSR Ivoren Toren 2 uit Rotterdam en deze keer was Overschie 1 uit dezelfde Maasstad te sterk voor het Zeeuwse combinatie team uit Scherpenisse en Zierikzee.
 
Van tevoren was al duidelijk dat het een zware pot zou worden op basis van het ratingverschil dus de nederlaag kwam niet helemaal als een verrassing. Het was een duidelijke overwinning maar op een aantal verloren borden had er meer in gezeten.
 
Teamleider Dig de Graaf kwam op het 2e bord te passief uit de opening en zijn tegenstander kreeg al snel makkelijk spel. Hij leek onder de druk uit te komen door te rokeren maar vergat eerst zijn d-pion door te schuiven om een tussenschaakje te voorkomen. Hierdoor ging een nagenoeg gelijke stand in één zet naar een verloren stelling. Sjaak Spiegels haalde echter het eerste halfje binnen op het 6e bord. Beide spelers bereikten niet veel en besloten dan ook tot een puntdeling.
 
Op het 1e bord had Rick van de Breevaart een flinke kluif met een ratingverschil van 350 punten in zijn nadeel. Hij leek redelijk spel te krijgen maar na afruil van zijn belangrijke zwarte loper werd hij toch langzaam van het bord gedrukt. Kees van den Nieuwendijk kon het ook niet bolwerken op het 7e bord. Hij leek optisch gevaarlijk te zijn via de open h-lijn maar dit was te pareren. Zijn Rotterdamse tegenstander maakte goed gebruik van zijn ruimetevoordeel op de damevleugel en en kreeg winnend voordeel.
 
Ook Aloys Kersten moest een nul incasseren op het 4e bord. Eerst werd hij opgezadeld met een dubbelpion op de koningsvleugel en toen hij ook nog een stuk achter kwam, was het pleit beslecht. Hetzelfde resultaat werd behaald door Michel Melkert op het 8e bord. Hij kwam prima uit de opening maar wist hier geen goed vervolg aan te geven. Zijn opponent nam het initiatief over met een mataanval tot gevolg.
 
Waren er dan helemaal geen lichtpuntjes? Jazeker, Joost van Eenennaam wist knap het volle punt binnen te halen op het 3e bord ondanks zijn veel lagere rating. Na tactische verwikkelingen in het middenspel wist hij na een torenschaak op de onderste rij een toren buit te maken via een penning.
Olaf van der Sloot leek ook een overwinning te behalen na al vroeg in de partij beter te staan. Hij won een pion maar overzag de winnende voorzetting in het eindspel en berustte teleurgesteld in remise.
 
De volgende ronde is weer in Rotterdam tegen Shah Mata 1. Oftewel, de Koning is dood. Hopelijk niet die van de Zeeuwse schakers!
 
  ZSC 1 Rating   Overschie 1 Rating  
  Breevaart van de, R. (Rick) 1798   Straver, R. (Robert) 2145 0 - 1
  Graaf de, D. (Dig) 1877   Brandenburg, E. (Erik) 2098 0 - 1
  Eenennaam van, J. (Joost) 1818   Looijmans, K.N.H. (Karel) 2059 1 - 0
  Kersten, A.P.H.M. (Aloys) 1831   Terluin, J.M. (Marcel) 1894 0 - 1
  Sloot van der, O. (Olaf) 1831   Smit, D. (Daan) 1880 ½ - ½
  Spiegels, S. (Sjaak) 1766   Hopman-Been, R. (Rob) 1832 ½ - ½
  Nieuwendijk van den, C.L. (Kees) 1721   Krop, H.A. (Henri) 1814 0 - 1
  Melkert, M. (Michel) 1567   Diejen van, N. (Niels) 1754 0 - 1
  Gemiddelde Rating: 1776   Gemiddelde Rating: 1935 2-6