Lange droogte voorbij voor DEZ A
Geplaatst 12 oktober 2018
Na een lange droge zomer was er afgelopen donderdagavond sprake van een kort maar hevig onweer met de daarbij behorende regen. De paar natuurlijke regenarme stoffige maanden daarvoor vielen echter in het niets vergeleken met de droge periode waarin Denk en Zet A de afgelopen tijd verkeerde. Weliswaar werd er in april 2018 een gelijkspel behaald tegen Souburg B, maar de laatste teamoverwinning dateerde alweer van mei 2017.  Het betrof toen DEZE 3-1 overwinning in de play-off tegen Middelburg B, waardoor lijfsbehoud in de eerste klasse avondcompetitie verzekerd werd.
 
Inmiddels weer beland in de tweede klasse werd er deze vrijdagavond eindelijk weer eens een overwinning geboekt. De gezellige bezoekers van Souburg C werden met 3-1 en een impressie van één van de tien meest opvallende clubgebouwen (betreffende stuk uit Schaakmagazine staat HIER) huiswaarts ‘gestuurd’.
 
Ibrahim Bajramovic wist op het vierde bord op de zevende rij binnen te vallen, waarbij de zwarte toren op a8 en het zwarte paard op b8 teveel tijd nodig hadden om in het spel te kunnen komen. Dankzij de actiever geplaatste stukken en de open lijn, wist Bajramovic het thuisteam op voorsprong te zetten (1-0).
 
Rick van de Breevaart mocht op het eerste bord de kar trekken. Geen bewuste strategische keuze om hem en Sebastiaan Koedoot om te wisselen, maar vooral om de zwart/ wit verhouding een beetje gelijk te houden (want tegenwoordig kunnen dat gevoelige discussies zijn). Dat dan een mogelijke voorbereiding van de tegenstander in het water valt is dan mooi meegenomen. Van de Breevaart moest opboksen tegen een pion achterstand op de damevleugel en daarbij zijn verdediging rondom de kort gerokeerde zwarte koning goed in de gaten houden, gezien de positionering van het witte loperpaar en dame. Dit deed hij met verve (loper f8) en toen hij de pion wist terug te winnen en het loperpaar te neutraliseren, resteerde er een logische remise (1,5 – 0,5).
 
Op het derde bord waren inmiddels de bedenktijden onder de tien minuten gekomen. Peter van de Breevaart had weer eens de knuppel in het hoenderhok gegooid, iets waarvan zijn tegenstander ook wel een liefhebber van is. Of – en voor wie - het stuk voor drie pionnen uiteindelijk voldoende zou zijn in een verder open stelling met de dames en torens nog op het bord, zullen we theoretisch misschien nog wel kunnen weten achteraf, maar praktisch werd er tot remise besloten (2 – 1).
 
Niet veel later tekende Sebastiaan Koedoot het winnende punt aan. In een interessante partij leken de zwarte pionnen de witte activiteit te beperken en de witte stukken terug te dwingen. De troef die daar tegenover stond was de halfopen f-lijn waarop Koedoot via toren en dame de f7 pion onder druk zette. Nadat wit e4 kon voltooien kreeg hij wat meer ruimte, maar het echte voordeel kwam doordat de zwarte pion op b4 de zet c2-c4 niet en passant sloeg. Hierdoor kon wit via c5 de zwarte paarden terug dwingen naar de achterste rij en met zijn eigen paarden de zwarte stelling binnenspringen, dat tot kwaliteitswinst leidde en belangrijker nog, tot opgesloten zwarte stukken. Dat in combinatie met allemaal actieve witte stukken maakte een einde aan de droogte van zeventien maanden (3-1).
 
Overigens duurt de not-winning-streak van het combinatieteam Zie Scherpe Combinatie, waarvan Denk en Zet ook onderdeel uitmaakt nog (steeds) langer. De laatste teamoverwinning van ZSC werd genoteerd op 18 februari 2017: twintig maanden and still counting… En voor degenen die dat zoete genot nog eens willen herbeleven/ herbelezen is deze nu inmiddels historische overwinning HIER te lezen.