Kruiningen en Scherpenisse in evenwicht
Geplaatst 21 september 2018
In een heus tweeluik over vijf dagen hebben de verenigingen van De Zwarte Dame en Denk en Zet elkaar op 4-4 gehouden.

Eerder deze week wist het drietal van ons B-team in Kruiningen met 2,5 – 1,5 te winnen van een (wel) compleet D-team. Deze vrijdagvond kwam dan weer hun B-team bij ons A-team op bezoek om met dezelfde cijfers de overwinning mee terug te nemen.

 

Het A-team begon voortvarend door een overwinning van Peter van de Breevaart op het vierde bord. De f7-pion is bij een niet gerokeerde koning een gewild aanvalsobject en voer voor (schijn)offers.

 

De bezoekers kwamen in evenwicht doordat Sebastiaan Koedoot op het eerste bord op zet 25 dacht eindelijk aan aanvallen te kunnen toekomen (tot dan toe had hij in zijn ogen steeds een mindere stelling), maar pardoes in plaats van met pion f6-f5 de witte dame op e4 aan te vallen de g6 pion naar g5 speelde. Daarmee stond het paard op h4 wel aangevallen, maar gaf het veld h7 vrij voor dame-schaak met alle gevolgen van dien. Nadat de zwarte dame (het schaakstuk, niet de vereniging) verloren zou gaan was het tijd om de hand toe te steken.

 

Op het bord ernaast zat Rick van de Breevaart al een tijdje flink in tijdnood. Van de Breevaart kon geen goed vervolg geven aan een in het middenspel (enigszins opportunistisch?) geofferd paard. Toen uiteindelijk het lichte stuk terug kwam resteerde er een voor de Kruininger gunstiger eindspel: zijn paard, pionnen en koning stonden beter dan de loper, pionnen en koning van onze tweede bord speler.

 

Op dat moment hadden de bezoekers op het derde bord ook de betere kansen. Vermoedelijk denkende aan het teambelang werd remise aangeboden en het aanbod aannemen was waarschijnlijk ook het maximale resultaat voor ons op dat bord.

 

En zo werd deze gemoedelijke wedstrijd en het tweeluik afgesloten. Op naar de herfst en de volgende ronde(n).

 

Het overzicht van de verslagen (van onder meer deze twee wedstrijden) van de Kruiningers is HIER te vinden. Complimenten voor de multifunctionele opzet van deze pagina!