Koude zolder vereist warm spel
Geplaatst 23 februari 2018

Na twee weken geen verslag nu zelfs de datastick vergeten om de resultaten en stand van de 23e ronde op deze vrijdagavond 23 februari mee te nemen en te uploaden. Gelukkig is deze gebrekkige verslaggeving geen weerspiegeling van de opkomst deze weken bij schaakvereniging Denk en Zet. En dankzij deze goede opkomst speelt iedere week iedereen een partij tegen iemand van ongeveer gelijke speelsterkte.

 

De kou van deze dagen eist zn tol op de schaakzolder. De kachel behaalde hoogstens een remise tegen de oostenwind deze avond, dus moest de warmte maar van de partijen komen. Bart van Riessen probeerde extra warmte te vinden door een innige band met zijn dame op te bouwen. Tegenstander Theo Blonet bewees echter dat teveel zetten achter elkaar met je dame de jaloerse koning tot opgave dwingt.

 

Corné Niemantsverdriet deed hele goede zaken door Wilco Lindhout te verslaan. Daar waar hij altijd als doel heeft om minimaal 50% te scoren stelde hij (door deze overwinning na de stijging van de achtste naar vijfde positie) zijn doel bij om in de top zes te eindigen. Mooi om jezelf doelen te stellen! En uiteraard: de tijd zal het leren (zoals met elk cliché geldt: hoe inkopperig ook, het is wel waar).

 

Andries de Meyer viel terug op zijn oude liefde. Schaaktechnisch gesproken in ieder geval. En oude liefdes brengen toch wat extra's. In dit geval genoeg om Juan de Graaf te vloeren. Vader Jan de Graaf deed het beter en speelde een stabiele partij tegen runner-up Joost van Eenennaam. Een kwaliteit voorsprong (toch?) gaf gezien het resterende materiaal en bordpositie geen kans op overwinning, waardoor remise de uitkomst was.

 

Remise is een uitkomst welke niet in het woordenboek van Adrian Stoutjesdijk staat. Tegen Sebastiaan Koedoot werd al snel duidelijk dat de donkere kant van de medaille bekeken moest worden. Snel pion- en kwaliteitsverlies zonder directe aanknopingspunten leidde na wat schermutselingen tot een hand naar de overkant.

 

De langste partij van deze koude avond kwam op conto van Hans Smits en Raymond Leemreijze. Beide heren genoten van de partij, maar Smits wist in de onderlinge confrontatie voor de tweede keer dit seizoen het punt naar zich toe te trekken.