Kampioen bekend (I)
Geplaatst 17 april 2015
Zonder in deze ronde te spelen is De Zwarte Dame C kampioen geworden van de derde klasse in de avondcompetitie, waarvoor de felicitaties.  Het C-team van Denk en Zet was bij het ingaan van deze voorlaatste ronde de enige concurrent van de Kruiningers in de titelrace, maar moest de thuiswedstrijd tegen Zierikzee B winnen (liefst met ruime cijfers), om nog kans te houden op de titel. Het omgekeerde is gebeurd. Jammer! Niet alleen wat betreft het resultaat van deze wedstrijd, maar vooral omdat in de laatste ronde er tegen De Zwarte Dame C wordt gespeeld, wat de (titel)climax van het seizoen voor beide teams had kunnen worden, alhoewel de heren van de andere kant van de Oesterdam er waarschijnlijk niet mee zitten dat de komende wedstrijd (a.s. maandag al!) om des spreekwoordelijke keizers baard gaat. Alhoewel er voor Denk en Zet C nog wel wat op het spel staat: winst is noodzakelijk om het zusterteam van Denk en Zet D, dat knap heeft gewonnen in het verre Terneuzen tegen het plaatselijke B-team, voor te blijven in de rangschikking.

Ondanks afwezige teamleiders en basisspelers, door onder meer buitenlandse verplichtingen, wist Denk en Zet toch een volledig C- en D team samen te stellen, alsmede nog twee interne partijen in te plannen.  In totaal kwamen er vier jeugdspelers in actie. Drie daarvan speelden mee met het D-team en werden begeleid door Corné Niemantsverdriet. Witoverwinningen van de teamleider op het eerste bord en Adrian Stoutjesdijk op het derde bord, aangevuld met de remise van Juan de Graaf op het tweede bord waren genoeg voor de overwinning. Op het vierde bord ging Eduard van den Berge ten onder. Door deze overwinning beëindigt Denk en Zet D met 10 wedstrijdpunten en 17,5 bordpunt haar seizoen. Omdat ze de laatste ronde vrij is, is nog niet bekend op welke positie ze eindigt: vermoedelijk zal dit de tweede, derde of vierde positie zijn. Voorwaar een goede prestatie voor dit jeugdteam in deze klasse met negen teams. Maar wat nog belangrijker is dat een aantal jeugdleden weer flink wat externe wedstrijdervaring hebben opgedaan afgelopen seizoen en dat vaak nog verdienstelijk deden ook! Ga zo door jongens!

Zoals al ‘verklapt’ ging Denk en Zet C met forse cijfers ten onder tegen Zierikzee B. Op de schaakzolder verloor junior Laurens van den Berge op het vierde bord eerst een stuk en na een uur de partij tegen Paul Greefhorst. Daarna volgde een anti-climax op het eerste bord. Wilco Lindhout had naar eigen zeggen op dat moment al twee fouten gemaakt, maar in een stelling van dame+paard+loper (voor Peter de Vrieze) tegen dame+toren met allebei een stuk of 6 pionnen spande Lindhout de kroon door zijn dame gewoon weg te geven. Op dat moment was Raymond Leemreijze op het tweede bord in een toreneindspel terecht gekomen. Dat klinkt vaak moeilijk speelbaar en ingewikkeld, maar de twee (extra) vrijpionnen brachten tegenstander Piet de Vreede en Zierikzee de winst. Hans Smits hield vervolgens keurig John van Dalsen op het derde bord op remise. Een keurig extern seizoen voor Smits!

Tenslotte werd er nog gespeeld in de interne competitie. Beide wedstrijden waren binnen een uur klaar en kenden geen letterlijke winnaars. Ibrahim Bajramovic remiseerde tegen/met Theo Blonet en Rick van de Breevaart en Jan de Graaf volgden dit voorbeeld.