Jeugd legt senioren vuur aan schenen
Geplaatst 18 mei 2018

Het was een drukke bedoening op deze vrijdagavond op de schaakzolder. Negentien junioren, één junior/senior en negen senioren speelden zeven ronden snelschaak, waarbij iedereen (bijna) altijd een tegenstander kreeg met hetzelfde aantal punten. En voor een jeugdlid betekent dan al snel dat wanneer je de eerste ronde wint je de tweede ronde (weer) tegen een senior mag.

 

Dat dit niet altijd iets uitmaakt werd wel bewezen door Jonathan en Stef. Jonathan versloeg in de eerste drie ronden drie senioren op rij voordat hij na stug verdedigen toch zijn meerdere moest erkennen tegen een vierde senior. Stef stond zelfs na vijf ronden met 100% ongedeeld bovenaan totdat hij tegen een verliespartij aanliep (tegen dezelfde senior die deze avond vooral goed bleek in het winnen van junioren).

 

Uiteindelijk bestond de top drie uit geen van bovengenoemde personen en louter uit senioren. Joost verloor alleen van Stef en pakte ongedeeld de toernooiwinst. Jan de Graaf en Guido verloren ieder ook éénmaal, maar speelden ook nog een remise tussendoor, waardoor zij op 5,5 punt eindigden.

 

De plaatsen op een half puntje daaronder werden – naast die ene van junior winnende senior - voornamelijk door de aanstormende jeugd bezet. Stef, Jason en Mariët lieten met 5 punten vanavond weer eens zien dat het gat bij snelschaak met de senioren klein is. Ze lieten in ieder geval onder meer de senioren Corné en Rick (beide 4,5 punt) achter zich. Met 4 punten eindigden senior Raymond en junioren Geert en Adriaan. Nicoline scoorde als enige 3,5 punt.

 

De grootste groep had 3 punten: Jonathan, Wilco (senior), Daniël (junior/ senior), Arne, Fabian, René en Ruud. Lizzy daar weer net onder met 2,5 punt. Met de kanttekening dat sommige eerder naar huis moesten (of later kwamen) werden er toch zo een beetje overal winstpartijen behaald, dus ook bij James, Jan, Kuba, Olaf, Mauk, Bart (senior), Brian en Jasper.

 

Van de in totaal 96 gespeelde partijen eindigde er vier in remise, waarvan één sowieso door het vallen van de vlag, maar waarbij de claimende partij alleen nog maar een koning had. Eerlijke regel!

 

Hoewel één van de jeugdleden al voor aanvang van de eerste ronde vroeg wanneer het pauze was, bleek juist in de pauze (na de vierde ronde) dat het de senioren waren die hier het meest behoefte aan hadden. De meeste junioren zaten namelijk al weer heel snel achter het bord klaar om de vijfde ronde te spelen!

 

Fijn om te zien dat zo een gezamenlijke activiteit zoveel leden op de been krijgt. En ook fijn om vast te kunnen stellen dat de vloer heeft bewezen dat het na al die jaren het gewicht van 58 voeten nog makkelijk kan dragen.