Jeugd en Senioren schitteren in Oliebollentoernooi
Geplaatst 30 december 2017

Met 25 deelnemers was het jaarlijkse (gesloten) oliebollentoernooi van schaakvereniging Denk en Zet wederom een succes. Dit is één van de avonden dat de junioren en senioren samen schaken en dat blijkt nog steeds een succesformule te zijn. Dit bleek niet alleen uit de opkomst, maar ook aan de ongedwongen sfeer en het plezier dat afstraalt bij ieders partijen.

 

Zou de jeugd een voordeel hebben bij het snellere speeltempo van vijf minuten ten opzichte van de 'tragere' senioren, of zou de ervaring de doorslag geven? In de eerste ronde was er nog een vertrouwde tegenstander: de jeugdspelers waren tegen elkaar ingedeeld en de senioren idem dito. Opvallend was dat dit de ronde was waarin de meeste onregelmatigheden vielen te noteren. Nou ja, de meeste: twee keer slechts eigenlijk, maar wel één keer waarbij de wedstrijdleider aan te pas moest komen om deze familiekwestie te beslechten.

 

Nadat het sein groen was gegeven om aan te mogen vallen op de door Guido verzorgde oliebollen kon worden begonnen met ronde twee, ronde drie en zo verder. Mede dankzij het efficiënte doorgeven van de uitslagen en de hulp van Mariët hierbij konden er in totaal zeven ronden worden afgewerkt alvorens de eerste kinderen naar huis moesten.Uiteraard mochten Fabian, Jacco, Kuba, Lizzy, Mariët, Nicoline en René niet weg alvorens ze een (snoep)prijsje hadden uitgezocht op de tafel. Dankzij de inspanningen van Corné die het aanschaffen van de prijzen verzorgd had, was er meer dan genoeg keuze. En buiten dit prijsje gingen ze allemaal met meer ervaring, een goed gevoel en punten weg. Wat de punten betreft is de vermelding van Fabian met vier uit zeven zeker een vermelding waard.

 

De overige junioren Joan, Jonathan en Remco speelden tezamen met de aanwezige vijftien aanwezige senioren nog twee ronden. Uiteindelijk wist wederom Olaf met negen uit negen het toernooi op zijn naam te schrijven. Hoewel hij soms slechter leek te staan, wist hij dan altijd nog in de slotfase de partij om te keren, wat zeker een kwaliteit is. Rick en Sebastiaan volgden met zeven winstpartijen, waarbij Rick de onderlinge ontmoeting had gewonnen en aldus tweede werd. Met een punt daarachter volgde Joost, waarna met een half punt minder (5,5) Corné knap de vijfde positie opeiste.

 

De ervaring van de senioren bleek dus toch de doorslag te hebben gegeven, maar met respectievelijk vijf en (twee keer) vier punten hebben Jonathan, Joan en Remco zich toch goed geweerd. Dat geldt trouwens voor alle junioren, want ze moesten toch regelmatig punten zien te proberen te vergaren tegen de senioren (indeling op basis van Keizer) en dat is niet altijd een even makkelijke opgave! Iets was trouwens de senioren Adrian, Bart, Corné, Daniël, Guido, Hans, Jan, Joost, Juan, Olaf, Peter, Raymond, Rick, Sebastiaan en Wilco wel kunnen beamen.

 

En dan nog de familiestatistieken. Vader Hans en zoon Smits haalden allebei vier punten, waarbij Fabian wel twee partijen minder speelde. In huize de Graaf was er sprake van een patpositie (er eindige trouwens ook nog een partij in pat ergens in het toernooi), want zowel vader Jan als Juan behaalden vijf punten. Mariët haalde net een half puntje meer dan Nicoline en tenslotte hielden Peter en Guido (Rick zoals gezegd zeven punten) beiden vijf punten over aan deze expeditie, alhoewel hier het laatste woord nog niet gesproken over is vermoedelijk.... smiley