Invallers goud waard voor ZSC
Geplaatst 01 april 2017
Het was een mooie dag een paar weken terug, zaterdag 11 maart 2017. 's Ochtends het zonnetje koesterend op het voetbalveld terwijl het derde-lijn-kroost ongelofelijk op de falie kreeg (maar wel de afsluitende penalty's won: dat dan weer wel). Alleen afgereisd naar Zierikzee, alwaar op de andere grote parkeerplaats dan de gebruikelijk geparkeerd moest worden, vanwege het op de schop gaan. Van de nood een deugd gemaakt en met de geur van de lente bewust door de stille smalle straatjes een omweg genomen om genietend van de gevels van de pittoreske huisjes naar de Veste te slenteren. Aangekomen bij de entree van de Veste viel nu pas eigenlijk op dat het best een mooi gebouw is van de buitenkant. Dezelfde constatering binnen gemaakt, waar de doeken aan de muren opeens opvielen. De zintuigen leken wel extra werkzaam, dus dat moest wel goed gaan komen die betreffende middag. Nou zoals al lang bekend kwam dat die middag niet: Zie Scherpe Combinatie kreeg die zonnige 11 maart ongenaakbaar 2.5 - 5,5 op de broek van Landau 2. En het ergste was nog, dat het niet eens zeer deed...
 
  ZSC 1731 Souburg 2 1680 4 4
1. Martin Krijger 1693 Paul van Rooijen 1902 0 1
2. Olaf van der Sloot 1900 Ronald Steijn 1803 0,5 0,5
3. Sebastiaan Koedoot 1766 Jean-Pierre van Gemert 1722 0 1
4. Sjaak Spiegels 1800 Albert Vermue 1682 1 0
5. Rick van de Breevaart 1686 Carl Schoor 1695 0 1
6. Kees van den Nieuwendijk 1752 Martin de Bock 1559 1 0
7. Jac Weeland   Eric van Driel 1738 0,5 0,5
8. Joost van Eenennaam 1525 Laura Tiggelman 1341 1 0

Hoe anders was het drie weken later op deze zaterdag 1 april! 's ochtends somber weer en het derde-lijn-kroost speelde te vroeg om het spectaculaire doelpuntrijke nipte verlies bij te wonen. Als individuele speler als eerste klaar tegen Landau 2 en nu als laatste aanwezig om plaats te nemen op de enige lege plek in de teamwedstrijd tegen Souburg 2. ZSC en Souburg 2 zijn gelijkwaardige teams in deze jaargang: stonden we voor deze negende ronde gelijk in wedstrijd- en bordpunten: na deze ronde is dat nog steeds zo. En zelfs de wedstrijd ging gelijkwaardig op, waar beide teams moesten c.q. mochten bogen op invallers, welke voor ZSC een groot aandeel hadden in de 4-4.

Joost van Eenennaam die eigenlijk geen invaller meer genoemd mag worden won op het achtste bord van een andere jeugdspeler Laura Tiggelman (1-0). Rick van de Breevaart zag in een (in mijn ogen veelbelovende) open stelling met het voordeel van het loperpaar een tussenschaak over het hoofd, waardoor Carl Schoor het loperpaar gratis kon elimineren tot een enkele loper. Bord vijf dus punt voor de bezoekers (1-1).

Buurman (en invaller) Kees van den Nieuwendijk wist Martin de Bock te verschalken. Van den Nieuwendijk speelde actief en dat bleek afdoende tegen het wat passieve spel van de Bock  (2-1). Martin Krijger kon het niet bolwerken op het eerste bord tegen Paul van Rooijen die een mooie serie neerzet dit seizoen. Van Rooijen speelde het Blackmar Diemer gambiet en rokeerde hierbij lang. Zwart had kort gerokeerd, wat garantie betekende voor vuurwerk en dus sloeg de vlam al snel in de pan. Krijger was te gretig met zijn dameuitval richting de witte koning, waardoor zij min of meer buitenspel kwam te staan. Van Rooijen viel de zwarte koningsstelling met succes aan en sleepte foutloos de winst binnen (2-2).

Krijgers buurman Olaf van der Sloot trof in Ronald Steijn een gelijkwaardige tegenstander blijkens de overeengekomen remise (2,5 - 2,5). Diens buurman Sebastiaan Koedoot wist blijkbaar niet wat hij deed in het eindspel, want het sloeg nergens op: torens verdubbelen zonder perspectief en de witte vrijpion gewoon laten doorlopen: dat was aan Jean-Pierre van Gemert wel besteed (2,5 - 3,5).

De volgende buurman Sjaak Spiegels deed zijn status als topscoorder weer eer aan. Hij wist de pionnenstructuur van Albert Vermue te verminken en te profiteren van zijn actievere stukken in het eindspel (3,5 - 3,5). Tenslotte mochten beide invallers Jac Weeland en Eric van Driel de gelijkwaardigheid van deze middag bekronen, door (terecht) remise overeen te komen (4-4).

De uitslagen bekijkend van deze zaterdag bekroop me even het 1 april gevoel. Het zou toch niet echt zo zijn dat de tot dit seizoen toe zijnde standaard 'lijstduwer' van de hoofdklasse één ronde voor het einde al zeker is dat het deze positie niet gaat innemen (uiteraard met een dikke knipoog bedoeld deze opmerking)? Chapeau voor deze knappe prestatie van ons collega-combinatieteam! (ik maak ze er hierbij op attent dat indien het landelijke experiment na komend seizoen doorgaat het nog wel verder rijden wordt dan naar Scherpenisse :-) ) En waar gewonnen wordt, zijn er ook verliezers. Maar wij weten als geen ander dat wij vaak verliezen van de Kruiningers, dus moeten we de laatste ronde zeker nog aan de bak.

Hetzelfde Landau 2 waarmee de eerste alinea werd afgesloten, greep deze zaterdag 1 april het kampioenschap door te winnen van Middelburg met een wellicht nog ongenaakbaarder 6 - 2. Felicitaties aan de Axelnaars e.o.! En ja, als je (ZSC) twee keer verliest van Landau, dan heb je geen recht op de titel. Welke plaats het dan wel wordt? Zoals bijna gewoonlijk kunnen we na de laatste ronde zowel op de positie twee, drie, vier of vijf staan. Tot in Zierikzee!