Interne competitie weer aktueel
Geplaatst 14 december 2018
Nadat de jeugd een ingelast doorgeefschaak toernooitje had gehouden, mocht de ad interim competitieleider eerst de instellingen bij de ranglijsten van de jeugd repareren om aansluitend twee jeugdleden 2x2 te kloppen in een nieuwe (optel)variant van doorgeefschaak. Deze twee niet nader bij naam genoemde (familie)jeugdleden zijn wel te vinden op de inmiddels weer gepubliceerde ranglijsten, welke voor alle drie de categorieën te vinden zijn op de gebruikelijke plaats op deze site.

Zoals sinds begin september het geval, werkten de senioren vervolgens hun partijen af. Corné Niemantsverdriet had hele slechte herinneringen aan zijn laatste interne partij van een paar weken geleden (soms maar goed dat niet alles tekstmatig verslagen wordt), maar daar waar hij toen de gifbeker in één teug leegde, deed hij er nu veel langer over. In de opening gaf hij onnodig twee centrumpionnen weg aan Theo Blonet, waarna een zet later er nog een volle toren aan de kersverse Bergenaar cadeau werd gedaan. Niemantsverdriet leek nog even terug te kunnen komen door te profiteren van een gepende koning, maar Blonet forceerde via een offer op f2 dameruil en behield een mateireel overwicht in een vereenvoudigde stelling. Genoeg voor de winst.

Juan de Graaf speelde zijn eerste wedstrijd dit seizoen en schoot sterk uit de startblokken tegen Raymond Leemreijze. Zijn stukken stonden over de middellijn gevaarlijk richting de zwarte koning geposteerd, maar Leemreijze wist binnen enkele zetten deze stukken terug te dwingen, mede door een penning op de witte dame. Leemreijze behield het momentum en wist de partij over de streep te trekken.

Dat laatste deed ook Andries de Meyer in zijn tweede partij van dit seizoen. Hij liet tegen Wilco Lindhout zien dat hij nog steeds over een goede openingskennis beschikt en hierdoor wellicht ook de basis voor de uiteindelijke overwinning. In de strijd der Ricken wist van der Pluijm zijn 100% score te handhaven. Een leerzame partij waarin van de Breevaart de nodige tijd moest investeren om de kleine dreigingen het hoofd te blijven bieden, waardoor de bedenktijd behoorlijk slonk. En misschien was dat hier dan ook uiteindelijk debet aan de uitslag.

Joost van Eenennaam is in vorm de laatste weken. Nu leek hij tegen Jan de Graaf met een pion voorsprong en een stuk meer bedenktijd ook de betere papieren te hebben. Toch had hij naar eigen zeggen uiteindelijk misschien nog wel geluk, doordat de Graaf in steeds voortdurende tijdnood er als de kippen bij was om zetherhaling af te dwingen, daar waar er mat dan wel damewinst had gezeten. Maar waarschijnlijk is remise een resultaat waarin beiden zich kunnen vinden.

Adrian Stoutjesdijk greep mis, raak en weer mis tegen Sebastiaan Koedoot. In het middenspel offerde hij een loper op f7 voor aanval. Die sloeg niet door en in plaats van stukken af te wisselen en te vereenvoudigen dacht Koedoot een mooi schijnoffer te zien van zijn paard (op straffe van dame verlies). Stoutjesdijk wist echter na een tweetal tussenzetten zijn dame te ontpennen en daarmee gelijk een concrete dreiging op bord te brengen om op zijn beurt de dame te winnen. Koedoot moest zijn stuk voorsprong teruggeven waarna hij de meer versplinterde stelling had. Hier was het echter Stoutjesdijk die met minder tijd niet het juiste plan vond om de enige zwarte troef – een pion op d2 – te neutraliseren. In plaats van een kwaliteit te geven liet hij toren e1 toe, waarna de dame op d1 viel.

Het belooft de rest van dit seizoen een spannende competitie te worden en u kunt zelf hieromtrent een beeld vormen aan de hand van de geüploade ranglijsten.