Goed begin drieluik
Geplaatst 17 januari 2020

Nadat vorige week vrijdag het A-team in de tweede klasse van de avondcompetitie haar 100% score vasthield door Terneuzen met één bordpunt naar Zeeuws Vlaanderen terug te sturen, stond deze vrijdagavond in het teken van de eerste ronde van de bekercompetitie tegen zustervereniging Zierikzee.

 

De Scherpenissenaren hebben een slecht track-record wat betreft bekerwedstrijden tegen de Schouwenaren. Beide teamcaptains haalden NA de wedstrijd nog oude herinneringen op van een (voor ons verloren) finale in Anna Jacobapolder, een andere verloren finale, een verloren halve finale alsmede een gelijkspel in de slotronde waardoor Denk en zet degradeerde. Misschien hadden de bezoekers deze wapenfeiten beter VOOR de wedstrijd fijntjes kunnen aanhalen om de angstgegener component troef te spelen, want uiteindelijk ging de overwinning (3-1) toch vrij 'soepel' naar de thuisspelende vereniging.

 

Joost van Eenennaam kreeg op het tweede bord met een pion voorsprong een remiseaanbod van Kees van den Nieuwendijk. Omdat er weinig muziek meer in de stelling leek te zitten accepteerde hij dit (0,5 – 0,5). In de strijd der teamcaptains kwam Sebastiaan Koedoot goed uit de startblokken en zette behoorlijke druk op de zwarte stelling, maar uiteindelijk was er toch weinig aan de hand en was het Martin Krijger die de betere stelling verkreeg. Beide spelers onderschatten de zwarte dominantie in deze stelling (bleek achteraf bij de computeranalyse), waardoor Krijger met circa nog twee minuten op de klok renmise aanbood, welke door Koedoot na een blik op de andere twee borden werd aangenomen (1 – 1).

 

Vlak daarvoor was Rick van de Breevaart op het vierde bord plotsklaps een toren voorgekomen, wat voor iedereen, inclusief tegenstander Erik de Vrieze, toch wel een verrasing was ( 2 – 1). Tenslotte verwees Rick van der Pluijm het angstgegener verhaal definitief naar het verleden door Sjaak Spiegels te kloppen. Ondanks de tijdachterstand wist Spiegels in tijdnood het hoofd koel te houden, maar de extra zwarte pion woog niet op tegen de kwaliteit achterstand in een dameloos en verder torenloos eindspel. Van der Pluijm speelde dit geduldig in de Carlsen grinding stijl uit ( 3 – 1).

 

Het moet toch wel even raar zijn geweest voor onze Zierikzeese vrienden: zitten aan de binnenkant in plaats aan de buitenkant (zoals gewend en gebruikelijk bij de wedstrijden van ZSC) van de tafels. Over een tijdje mogen ze dat genoegen weer smaken wanneer de laatste ronde van de avondcompetitie wordt gespeeld, maar eerst mag het A-team van Denk en Zet op bezoek op Schouwen-Duiveland om het in diezelfde competite op te nemen tegen Zierikzee B. Wordt vervolgd dus, zowel de beker als het drieluik tussen Denk en Zet en Zierikzee.