Geslaagd jeugdtoernooi Landau
Geplaatst 21 januari 2012
Schaakvereniging Landau uit het Zeeuws-Vlaamse Axel organiseerde dit jaar voor de 33e keer het oudste jeugdschaaktoernooi van Zeeland. Schaakclub Denk en Zet uit Scherpenisse gaf enthousiast gehoor aan de uitnodiging en was met 12 spelers goed vertegenwoordigd in het totale gezelschap van bijna 70 spelers uit Nederland en Belgie.
Op basis van leeftijd en aantal inschrijvingen werden de spelers ingedeeld in een viertal groepen. Hierbij kregen de spelers in de oudste groepen A/B en C 20 minuten bedenktijd per persoon per partij en de D en E/F groep 10 minuten.
In de E groep speelde Stef Verjaal zeer sterk en ging met de eerste plaats aan de haal. Het jonge talent uit St-Maartensdijk won bijna alles overtuigend en verloor nipt van de latere winnaar van de F groep uit het Belgische Anderlecht. Hierdoor legde hij beslag op de tweede plek in de gecombineerde E/F groep. Scherpenissenaar Geert van Eenennaam die dit jaar pas schaaklid is geworden, belandde knap in de middenmoot en liet 11 spelers achter zich.
In de D groep was Juan de Graaf uit Poortvliet met de zesde plaats de beste Denk en Zetter. De overige schakers uit St Maartensdijk en Stavenisse eindigden in de middenmoot.
In de C groep hadden onze schakers sterke concurrentie en konden moeilijk potten breken tegen een aantal getalenteerde schakers uit het zuiden. De hoogste klassering was voor Poortvlietenaar Machiel Lindhout op de tiende plaats. Hij had net als zijn broer Robert als ook Tholenaar Paul van de Breevaart 3 punten uit 7 partijen maar bleef hen voor op basis van weerstandspunten.
Bij de oudste categorie waar de A en B groepen waren gecombineerd was Guido v/d Breevaart uit Tholen met 3 uit 3 sterk uit de startblokken gekomen. Hij moest na de lunchpauze alleen zijn meerdere erkennen in de latere winnaar uit Belgie waardoor Guido, met grote voorsprong op de nummer drie, een knappe tweede plaats behaalde. Marcel van den Berge uit St Maartensdijk had op de dag na zijn overwinning op Bart Hertog duidelijk een mindere fase en moest zich tevreden stellen met een zesde plaats.
Al met al een sportief zeer geslaagd toernooi voor de Denk en Zetters wat perspectief biedt voor de komende Zeeuwse jeugdcompetitie en verdere toernooien.
Hierbij de link naar de Landau site met meer details en foto's van het toernooi: http://www.landau-axel.nl/