Geschiedenis herhaalt zich
Geplaatst 05 februari 2010
De geschiedenis lijkt zich steeds te herhalen. De opening wordt netjes gespeeld en het ziet er goed uit bij het begin van het middenspel. Maar dan gaat het toch weer mis en wordt er plotseling een stuk weggeblunderd. Zo ook deze keer in de partij van Wilco Lindhout tegen Bart Hertog. In het Slavisch van het damegambiet had Hertog zich goed ontwikkeld en Lindhout stond redelijk maar wachtte lang met zijn rochade. En dan gebeurd het weer. Lindhout krijgt even een black-out en verliest via een penning zijn toren. Hij probeert dan nog wel aan te vallen en de stelling te compliceren maar Hertog laat zich niet van de wijs brengen en zet Lindhout pardoes mat.

De partij tussen Rick van de Breevaart en Ibrahim Bajramovic leeg zich in sneltreinvaart af te spelen. Na een half uur spelen waren ze al in het eindspel aanbeland. In een damegambiet speelde Van de Breevaart zijn pion door naar c5 en zette daarmee de pionnen vast van Bajramovic die daardoor beperkte ruimte had. Daarbij liet de zwartspeler ook nog eens zijn toren opsluiten op f8 waardoor de kwaliteit verloren ging. Na de gezamenlijke rookpauze zette Van de Breevaart sterk voort en penetreerde met zijn dame en toren op de 7de rij waardoor nog een pion werd gewonnen. Toen hij zijn toren kon afruilen tegen paard en loper was het met een stuk meer eenvoudig afwikkelen naar winst.

Sebastiaan Koedoot mocht het na een lange vakantie ook weer eens proberen en bond de strijd met zwart aan tegen Corne Niemantsverdriet. Ondanks het ruimtelijke overwicht van Koedoot leek de witspeler stand te kunnen houden. Toch ging het mis nadat Koedoot al zijn manschappen op de a lijn posteerden en Niemantsverdriet zijn b pion simpel dacht op te kunnen spelen om daardoor torenafruil af te dwingen. De misrekening kwam hem duur te staan want toen de rookwolken waren opgetrokken had Koedoot een vrijpion in een dameeindspel over en dat was voldoende voor het volle punt.

In een wat jeugdiger onderonsje mocht Marcel van de Berge zijn sterkte testen tegen Joris van Dijke. Dit ging hem prima af en hij kwam na een Nimzowitsch opening zelfs een pion voor. Van Dijke hield echter het loperpaar en wat meer ruimte. Van den Berge ging uiteindelijk in de fout door een vergiftigde pion op d5 met zijn dame te slaan. Nadat Van Dijke zijn loper terug op b3 had gezet constateerde Van de Berge dat zijn dame op dezelfde lijn stond als zijn koning en daardoor zijn dame moest inleveren. De hand werd dan ook gelijk uitgestoken om de felicitaties over te brengen.

De langste partij van de avond was de topper tussen Dig de Graaf en Johnny van de Berge. Eerstgenoemde doet na een afwezigheid van zes seizoenen weer bovenin mee en laatstgenoemde is bezig aan een een sterk seizoen met een verrassende tweede plaats. Dat Van de Berge veel progressie heeft geboekt was ook nu duidelijk. In een damegambiet had hij goed spel gekregen middels een sterk loperpaar. De Graaf kon met zwart goed stand houden maar moest toch op zijn tellen passen. Toen hij zich misrekende verloor hij een pion maar het evenwicht werd verder niet verbroken. Ondanks de aankomende tijdnood van Van de Berge werd zijn remiseaanbod dan ook geaccepteerd.