Gelukkige avond Van de Breevaart family
Geplaatst 15 april 2011
Hij stond nog maar 1 week op het podium en Sebastiaan Koedoot moest er al weer van af. stappen. In een direkte confrontatie met Rick van de Breevaart blunderde hij onnodig een loper weg terwijl hij zelf druk bezig was het witte paard op c3 te winnen vanwege een penning. Alhoewel Koedoot dus beter uit de opening kwam, verloor hij onnodig en onverwacht.
Dig de Graaf deed weer goede zaken en speelde voor het eerst een competitieduel tegen Corne Niemantsverdriet. De Poortvlietenaar speelde de Siciliaanse verdediging maar volgde niet geheel de theorie. Eerst speelde hij een aantal foutieve pionzetten gevolgd door het opportunistisch opspelen van zijn toren. Toen de toren naar het centrum werd gedreven kon De Graaf hem via het opspelen van zijn f pion vangen en daarmee zijn koppositie versterken.

Lange tijd ging het gelijk op tussen Ibrahim Bajramovic en Marcel van den Berge waarbij eerstgenoemde zijn goede loper afruilde en zijn zwakste loper op het bord liet staan. Door passief spel van Van den Berge leverde dat geen probleem op voor Bajramovic die zelfs de kans kreeg een aanval op de damevleugel op te zetten. Door dubbele dreigingen gingen er meerdere zwarte pionnen verloren en uiteindelijk ook de partij voor Van den Berge.

Theo Blonet profiteerde van dit verlies en schoof een plaatsje op in het klassement door zijn winst op Wilco Lindhout. Laatstgenoemde liet in een Siciliaanse verdediging na om pionnen af te ruilen op d4 en speelde daardoor vanaf het begin met zijn rug tegen de muur. Eerst creeerde Blonet een vrijpion op de d-lijn en nadat hij met loper en dame de controle over de diagonaal a1-h8 kreeg was de aanval op de koningsstelling niet meer te pareren.

Nadat alle witspelers hun partijen tot dan toe hadden gewonnen, zag het er naar uit dat dit ook bij de vijfde partij zou gaan gebeuren. Het verrassende was echter dat de witspeler Jan van der Sleen was en de zwartspeler de op papier veel sterkere Peter van de Breevaart. Zoals gebruikelijk speelde Van de Breevaart senior op de aanval en kreeg daardoor een ver opgerukte vrije h-pion. Hij liet echter zijn loper op e7 in de penning staan en die ging daardoor verloren. Het enige trucje dat Van de Breevaart toen in uit zijn hoed kon halen was een lopermatje op e4. Maar doordat Van der Sleen zijn toren lange tijd op de open e-lijn liet staan leek dit opgemerkt te zijn. In plaats dat Van der Sleen de zwarte pion op h2 sloeg en het gevaar te neutraliseren, koos hij er voor om met zijn toren op f7 in te slaan. Daardoor tructe hij zichzelf want Van de Breevaart kon alsnog op het nippertje ontsnappen door mat te geven met zijn loper.