Gebroeders De Graaf pakken volle buit
Geplaatst 09 oktober 2009
Dig de Graaf had een makkelijke schaakavond. Hij was al ruim binnen het uur klaar met nieuwkomer Bart Hertog. Deze blunderde in een Spaanse partij onnodig op de elfde zet,  kwam materiaal achter en gaf op. Broer Jan de Graaf speelde met zwart ook solide partij tegen Ibrahim Bajramovic. De witspeler kwam zoals gebruikelijk defensief uit de opening in een Konings-Indische partij en verkoos om niet te rocheren. Hierdoor kon De Graaf vanwege een penning druk uitoefenen over de e-lijn en won via een schijnoffer een pion. Door de ontstane druk beging Bajramovic een foutieve damezet waarna hij nog een stuk moest inleveren en daarmee de partij.

Grootste verrassing van de avond was toch wel de winst van Raymond Leemreijze op Rick van de Breevaart die nog steeds niet in goede doen is. Van de Breevaart kwam na een Siciliaanse verdediging prima te staan en won zelfs een stuk in het middenspel.  Hij raakte daarna dusdanig van slag dat zijn koning op een open e-lijn op de tocht kwam te staan. Hij kon dit met de juiste zetten wel pareren maar verzuimde dit te doen. Hij moest zijn dame geven voor een vervelend paard en bezweek daarna onder de druk van zijn tegenstander. Ondanks het stukverlies in het middenspel een prima partij van Leemreijze.

Corne Niemantsverdriet had er zin in op deze regenachtige vrijdagavond. Tegen Marcel van de Berge offerde hij al vroeg in de partij zijn loper op f7 en kreeg er twee pionnen voor terug. Meer compensatie kreeg hij er overigens niet voor maar was toch in staat twee vrijpionnen te behouden na afwikkeling naar het eindspel. Daarna beging hij onnodig een fout en gaf weer een pion weg. Daarna bleef hij niet goed op letten want hij liet zich pardoes mat zetten zodat Van de Berge het volle punt binnenhaalde.

Het leek een lange partij te worden bij Johnny van de Berge en Wilco Lindhout. Beide spelers verbruikten veel tijd in de opening. Laatstgenoemde lijkt redelijk in de openingstheorie rond te snuffelen want hij toverde zowaar een Siciliaanse verdediging uit de vingers tot in het middenspel. Dit leverde dan ook gelijk pionwinst op met een gezonde stelling voor zwart. Met een mooie pionvork leek hij een stuk te winnen maar sloeg bij de afwikkeling met zijn dame terug in plaats van toren. Door deze misrekening kon Van de Berge doorslaan en het stuk weer terugwinnen. Door de sterke witte loper van Van de Berge kreeg hij uiteindelijk beslissend voordeel door met een pion door te lopen naar promotie. Dit was te veel voor Lindhout die zich dan ook gewonnen gaf.

De geupdate ranglijst volgt nog.