Eerste team wint van Terneuzen 3
Geplaatst 16 april 2010
Omdat de oorspronkelijk speeldatum was gepland op Goede Vrijdag werd de wedstrijd tussen het eerste team van Denk en Zet en Terneuzen 3 verzet naar een latere datum. Vanwege het niet beschikbaar zijn van alle spelers werd besloten om de wedstrijd over twee avonden uit te smeren.

Zodoende kwamen als eerste Dig de Graaf, Johnny van de Berge en Peter van de Breevaart in aktie. Tegen het op papier veel zwakkere Terneuzen werd de tussenstand gelijk op 3-0 gezet waardoor er in de laatste drie partijen nog een half punt nodig was voor de twee matchpunten.

Op het vierde bord was Peter van de Breevaart als eerste klaar tegen L. van de Zee. In een koningsgambiet had hij een open e en f lijn gecreeerd met de aanval gericht op f7. Na de zwarte rochade offerde Van de Breevaart zijn loper op dat veld waarna via Db3 de toren werd teruggewonnen en een zet later mat volgde op de achtste rij. Daarmee was het volle punt na 18 zetten en minder dan een uur spelen binnen.

Ook bij Johnny van de Berge leek het een snelle partij te worden maar door het onnodig rekken van zijn tegenstander W. Dobbelaar ging dit nog wat langer duren. Na een dame-indische partij had de Terneuzenaar zijn koningsstelling danig verzwakt en zorgde niet voor een adequate ontwikkeling. Daarbij ging hij ook nog in de fout en verloor zijn toren op h8 wat later gevolgd werd door nog meer materiaalverlies. Hij dacht met twee torens nog kansen te hebben maar dat was natuurlijk een utopie.

Op het eerste bord haalde Dig de Graaf met zwart ook het volle punt binnen. Met het nodige geduld wachtte hij tot zijn tegenstander E. Heijnsdijk een foutje ging maken. De Graaf had een positioneel betere stelling opgebouwd en toen de Terneuzenaar dacht een pionnetje te snoepen kreeg hij het deksel op de neus vanwege stukverlies. Toen hij onder druk ook nog eens zijn dame weggaf was het gelijk gedaan.  

Op de tweede speelavond werd de overwinning al binnen 45 minuten zeker gesteld door Theo Blonet. Hij kreeg op het zesde bord tegen M. Dhondt een Franse verdediging tegen zich met lange rochade. Typisch daarbij is dat zwart probeerde aan te vallen over de koningsvleugel en wit via de damevleugel en dit is ook precies wat gebeurde. Zwart kreeg na een afruil een ijzersterke diagonaal a8-h1 met matdreiging. Blonet wist   via een kwaliteitsoffer het venijn uit de zwarte aanval te halen en daarna op de achterste rijen binnen te dringen met dame en toren. Omdat de zwarte torens buitenspel stonden kon Dhondt niet meer adequaat pareren en ging mat.

Sebastiaan Koedoot liet er op het derde bord ook geen gras over groeien en was in ruim een uur spelen klaar tegen R. Schoot. In een Spaanse partij ruilde Koedoot met zwart zijn paard op e5 en kon daardoor een open d lijn creeren. Door ook zijn toren naar deze open lijn te dirigeren stond de witte d3 pion in de penning en ging wits e4 pion verloren. Schoot dacht dit op te lossen met een loperoffer op h6 maar wit kon gewoon doorslaan op f2 waarna enkele zetten later de Terneuzenaar het voor gezien hield.

Bij deze tussenstand van 5-0 moest Rick van de Breevaart nog aan de bak op het vijfde bord tegen M. Dobbelaar. In een Siciliaanse verdediging had die namelijk zijn dame geofferd voor drie lichte stukken. Doordat wit beter ontwikkeld stond en bleef staan kon zwart niet tijdig zijn meerderheid aan stukken in het spel brengen en liep daardoor het merendeel van de partij achter de feiten aan. Door allerlei combinaties kon Van de Breevaart jr nog wel materiaal terugwinnen maar uiteindelijk waren het de vrijpionnen van Dobbelaar die hem de das om deden zodat de eer van Terneuzen gered was.

Maandag 19 april volgt de kampioenswedstrijd tegen De Zwarte Dame 2 in Kruiningen. Denk en Zet heeft dan aan een gelijkspel genoeg om naar de hoogste Zeeuwse klasse te promoveren.