Eerste team wint ook tweede wedstrijdq
Geplaatst 31 oktober 2009
Schaakvereniging Denk en Zet heeft ook haar tweede wedstrijd gewonnen in de eerste klasse van de Zeeuwse schaakcompetitie. In Sas van Gent werd met 3.5-2.5 gewonnen van het vijfde team van Het Witte Paard. Beide teams speelden niet in hun sterkste opstelling. Omdat Denk en Zet verzwakt aan de start verscheen had teamleider Dig de Graaf voor een taktische bordbezetting gekozen. Dat betekende dat invaller Marcel van de Berge werd opgeofferd aan het eerste bord. Hij mocht proberen een vuist te maken tegen de op papier veel sterkere S. Bajraktari maar daar kwam niet veel van terecht. Na een Siciliaanse verdediging was de zwartspeler uit Zeeuws-Vlaanderen veel beter komen te staan waardoor hij eerst een stuk won en daarna de partij.

Voordat het echter zo ver kwam waren er al twee andere partijen afgelopen. De eerste op reglementaire wijze en de ander door een blunder. Rick van de Breevaart speelde op het eerste bord een Siciliaanse verdediging tegen T. Perisic. Voordat de opening overvloeide naar het middenspel kwam er echter uit de telefoon van zijn tegenstander een leuk riedeltje. Die wist namelijk niet dat dit niet was toegestaan en de wedstrijdleider was onberispelijk en verklaarde de partij als verloren.
Niet lang daarna werd de stand weer gelijk nadat invaller Corne Harmsen besloot zijn dame totaal onnodig weg te geven op het vierde bord. Na een Scandinavische verdediging had Harmsen zijn e pion geofferd voor een voorsprong in ontwikkeling. Bij een stukkenruil liet hij zich opzadelen met een dubbelpion waardoor zijn stelling minder duidelijk werd. Toen deze pion werd aangevallen volgde er een blunder waardoor zijn tegenstander familieschaak kon geven en de dame verloren ging.

Bart Hertog kwam op het zesde bord tegen J. Vanhijfte trager op gang. Met zwart koos hij voor het open Spaans maar kwam er al snel achter de theorie niet goed te beheersen. Hierdoor verloor hij een centrumpion en kwam via de open e lijn behoorlijk onder druk te staan. Toch kreeg hij de kans te rocheren en verder te ontwikkelen. Zijn tegenstander koos er voor om zijn d en f pion op te spelen en minder te letten op de ontwikkeling van zijn damevleugel. Hertog kreeg daardoor de kans de koningsvleugel te penetreren en bezit te nemen van de open f lijn. De Zeeuws-Vlaming ging gedwongen mat na een knap torenoffer van Hertog.

Nadat de tussenstand 2-2 was geworden was het verder aan Sebastiaan Koedoot en Dig de Graaf de overwinning binnen te slepen. Koedoot was op het vijfde bord rustig uit de opening gekomen maar had een langdurige paardpenning kunnen afdwingen op c6. Nadat hij de c en e lijn had geopend kon hij, mede door de onstane tijdsnood van zijn tegenstander, beslissend voordeel krijgen en het volle bordpunt mee nemen naar het Thoolse land.
Daarna was een half punt voldoende voor Dig de Graaf om de twee wedstrijdpunten mee naar huis te nemen. Dit werd hem wel erg gemakkelijk gemaakt want direkt na de overwinning van Koedoot kreeg hij een remiseaanbod. Na een Pirc opening was de scherpte uit de stelling en omdat de tijd op de klok ook beperkt was, werd er geen risico genomen en het aanbod geaccepteerd. Hierdoor heeft Denk en Zet de volle vier matchpunten uit twee wedstrijden. De volgende wedstrijd is op de laatste vrijdag van november. Dan neemt het schaakteam het op de schaakzolder in Scherpenisse op tegen Souburg 3.