Eerste team verslaat Souburg 4
Geplaatst 11 februari 2010
Schaakvereniging Denk en Zet blijft met een 4-2 overwinning op Souburg 3 op koers voor de titel in de eerste klasse. Voor de afwezigen Theo Blonet en Joris van Dijke waren er waardige vervangers gevonden in Johnny van de Berge en Ibrahim Bajramovic. Laatstgenoemde kreeg een Schotse partij op het zesde bord en kreeg na paardafruil een dubbelpion op de c lijn. Doordat Bajramovic met de verkeerde pion terugsloeg verzwakte hij zijn damevleugel en kwam in een wat minder eindspel terecht. Toch werd zijn remiseaanbod geaccepteerd waardoor het eerste half punt binnen was.

Het tweede halve punt werd binnengehaald door Rick van de Breevaart op het vierde bord. In een Siciliaan had hij een onnauwkeurige zet begaan en moest daardoor een centrumpion inleveren. Omdat Van de Breevaart een behoorlijke ontwikkelingsvoorsprong had koos de Souburger eieren voor zijn geld en bood remise aan. Dit werd aanvankelijk niet geaccepteerd maar toen Van de Breevaart een tiental zetten later concludeerde dat er voor hem toch niet meer in zat, besloot hij alsnog zelf remise aan te bieden wat werd geaccepteerd.

Johnny van de Berge speelde wederom een sterke partij op het vijfde bord. In een damegambiet had hij zich prima ontwikkeld en ruimtevoordeel gekregen op de damevleugel. Dit leidde tot pionwinst op b6 en door druk te houden op de stelling van zijn tegenstander kon hij met een promovendus pion nog een tweede pion winnen waarna de Souburger de handdoek in de ring gooide.

Een grotere verrassing deed zich voor op het derde bord bij Peter van de Breevaart. Hij had zich met wit in eerste instantie wel goed ontwikkeld maar had geen voordeel kunnen bereiken in de drakenvariant van het Siciliaans. In plaats daarvan liet hij zijn dame in de penning staan op de e lijn waarna de zwartspeler met zijn dame kon penetreren op de koningsstelling. Toen de eerste kruitdampen waren opgetrokken bood Van de Breevaart remise aan maar dit werd gezien de tussenstand niet geaccepteerd. Prompt ging er een kwaliteit verloren bij de Souburger en als klap op de vuurpijl toverde Van de Breevaart een dameoffer uit de hoge hoed waarna hij twee zetten later mat kon geven.

Op het tweede bord speelde Sebastiaan Koedoot een degelijke partij. In het Slavisch leek er niet veel te gebeuren maar door de wat zwakkere opstelling van het witte loperpaar kon Koedoot het initiatief naar zich toe trekken. Dit ging gevolgd met een mooie combinatie waardoor er op een gegeven moment drie stukken aangevallen stonden. Zijn tegenstander koos het zekere voor het onzekere en koos niet voor de kwaliteitswinst om tweede stukverlies te voorkomen. Hierdoor wikkelde Koedoot af naar een eindspel met ongelijke lopers maar met twee pionnen meer op de damevleugel. Toen hij met zijn koning de oppositie had ingenomen waren de pionnen niet meer te stuiten en kon het vierde punt worden bijgeschreven.

Toen de koffie voor aanvang gemorst werd door Dig de Graaf werd er al gegrapt dat het waarschijnlijk niet zijn avond zou worden. Dit bleek helemaal uit te komen want hij liet het lelijk liggen tegen de op papier veel zwakkere tegenstander. Aanvankelijk kwam hij met wit prima te staan na een Franse verdediging op het eerste bord. Door een onschuldige maar foutieve paardzet kon zijn tegenstander na een pionopstoot een slechte loper omtoveren in een ijzersterke loper waarna De Graaf moest consolideren. Het leek uit te draaien op een puntendeling totdat De Graaf in de ontstane tijdnood volledig mis tastte en in een alles of niets offensief het deksel op de neus kreeg.

Door de 4-2 overwinning gaat Denk en Zet 1 nog steeds met de volle 100% score aan de leiding. In de komende twee wedstrijden wordt nog aangetreden tegen de twee laagst geplaatsten Terneuzen 3 en Zierikzee 2. In de laatste ronde vindt de apotheose plaatst in een direkte confrontatie met concurrent De Zwarte Dame 2 uit Kruiningen.