Eerste team verslaat Souburg 3
Geplaatst 27 november 2009
Het eerste team van Denk en Zet heeft goede zaken gedaan door mede-koploper Souburg 3 met 3.5-2.5 te verslaan. Na deze overwinning gaat het eerste zestal samen met De Zwarte Dame 2 uit Kruiningen aan de leiding in de eerste klasse van de Zeeuwse schaakbond. Pas in de laatste ronde in april vindt de direkte confrontatie tussen deze twee teams plaats.

Denk en Zet en Souburg 3 waren op volle sterkte aangetreden. Ondanks enkele afwezige spelers waren er gelijkwaardige spelers beschikbaar om de strijd aan te gaan. 

Sebastiaan Koedoot had een relatief makkelijke avond op het tweede bord. In een damegambiet probeerde zwartspeler M. de Bock de dames af te ruilen maar het liep anders. Eerst won Koedoot de a7 pion en creerde een dubbelpion op de e-lijn.  De Bock kwam verder onder druk te staan vanwege een paardpenning op d7. Doordat de zwarte koningsstelling onderontwikkeld was, kreeg Koedoot de tijd om meer stukken in de aanval te betrekken en uiteindelijk het paard te winnen. Twee zetten later stond de Souburgse speler mat.

Op het derde bord had Peter van de Breevaart het lastiger. In een Engelse opening richtte witspeler Roel Schroevers uit Souburg zich op zijn ontwikkeling terwijl Van de Breevaart koos voor een pionnenopmars op de koningsvleugel. In zijn enthousiasme onderschatte hij de pionnenzetjes van zijn tegenstander in het centrum waarna hij een stuk moest inleveren. Aangezien Van de Breevaart geen kansen had om door te drukken op de koningsvleugel en mat uitblijft, wikkelde de Souburger af naar een gewonnen eindspel.

Dig de Graaf kreeg op het eerste bord een damegambiet te zien tegen Martin Koolhoven. De Graaf wist zich goed te ontwikkelen en gelijk spel te krijgen met zwart. Bij een afruil in het centrum laat hij na in het voordeel te komen door eerst een torenzetje te doen. In de analyse na de partij gaf de Souburger aan dat hij een kwaliteit zou hebben gegeven met een pluspion als compensatie. In plaats hiervan ruilden beide spelers verder af en kwam er een gelijkwaardig eindspel met loper en enkele pionnen op het bord. Alhoewel een eerste remise-aanbod van De Graaf wordt afgeslagen, stelt Koolhoven later alsnog voor het punt te delen. Gezien de stellingen op de overige borden wordt dit aanbod geaccepteerd.

In de tussentijd was de tijdnoodfase aangebroken. Joris van Dijke zat toen inmiddels in een beslissende fase op het vijfde bord tegen Leen Schipper. De Souburger had de Alapin variant van het Sicilaans op het bord gebracht en had geen voordeel kunnen krijgen. In plaats daarvan trok Van Dijke het initiatief naar zich toegetrokken met het opspelen van zijn pionnen op de damevleugel. Schipper stond passief en moest een vrijpion op d3 accepteren. Daarna liet hij zijn paard op f5 in de penning staan waarna Van Dijke in het eindspel met een tweede vrijpion druk kon uitoefenen. Schipper moest zijn paard offeren om promotie te voorkomen en ging iets later mat op d1 voordat van de volgende pion een mooie dame kon worden gemaakt.

Ook Johnny van de Berge stond op het zesde bord inmiddels behoorlijk beter dan zijn tegenstander Ben Mulder. Na een Grunfeld-indische opening stond Van de Berge de hele partij positioneel beter. Hij maakt optimaal gebruik van de open c-lijn en oefende druk uit op de c7 pion. Hierna won Van de Berge een kwaliteit die uiteindelijk beslissend was in het eindspel en de twee wedstrijdpunten gewaarborgd werden.

Rick van de Breevaart ging op het vierde bord door tot zo wat de laatste seconden waren gebruikt. Na een gelijkopgaande opening kreeg Van de Breevaart jr het betere van het spel en zijn tegenstander Remco Hekhuis had niet veel in te brengen. Van de Breevaart besloot echter om de f-lijn open te gooien in plaats van de e-lijn. Aangezien de zwarte koning nog op het oorspronkelijke veld stond was dit niet de meest logische keus. Van de Breevaart heeft voor deze plannen dusdanig veel tijd nodig dat hij in tijdnood komt en foutjes begint te maken. Na eerst een paar pionnen te verliezen, gaat er ook nog een stuk verloren. Daarbij overziet hij ook nog eens dat er een dame te winnen valt en net voor het vallen van de vlag moet hij zich gewonnen geven. Een partij waar meer ingezeten had, maar gelukkig bracht het de twee matchpunten niet meer in gevaar.

In de interne competie werden er vanwege de externe wedstrijd van het eerste team maar drie partijen gespeeld. Corne Niemantsverdriet won daarbij van Wilco Lindhout. Andries de Meyer blunderde zijn dame weg tegen Jan van der Sleen en verloor daardoor zijn partij. Raymond Leemreijze en Marcel van de Berge besloten het punt te delen.