Eerste overwinning DEZ A
Geplaatst 01 februari 2013
Het hoogste team van Denk en Zet heeft haar eerste overwinning geboekt in de avondcompetitie van de Zeeuwse schaakbond. Op de schaakzolder in Scherpenisse werd Het Witte Paard A uit Sas van Gent met 3,5-0,5 afgedroogd.

Een beetje hulp werd hierbij wel verleend want de Zeeuws-Vlamingen hadden hun beste man aan het biljart achtergelaten. Door onverwachte afvallers moest Denk en Zet op het vierde bord jeugdspeler Alec Harmsen inzetten maar die won zo op reglementaire wijze. De overige 3 spelers waren allemaal op papier qua rating de mindere speler, maar dat geeft nog geen garanties.
Op het eerste bord had Dig de Graaf echter een makkelijke avond. Zijn tegenstander probeerde na een Siciliaanse verdediging al op de 2e zet van de theorie af te wijken maar dat kwam hem duur te staan. De Graaf zette hem vanaf de eerste zet onder druk waarna hij de aanvalsgolf niet meer kon pareren.

Sebastiaan Koedoot had toen al gewonnen op het 2e bord door een toren te winnen via een familieschaakje op c7. Ook hier was het de Zeeuws-Vlaming die een ongebruikelijk opening uit de oude doos had gehaald. Maar door deze ervaring zal die niet meer snel op het bord verschijnen.

De enige die bij Denk en Zet moest vechten voor een halfje was Rick van de Breevaart op het 3e bord. In de drakenvariant van het Siciliaans kwam hij een pion achter en na wat schermutselingen bleef dat nadeel tot in het eindspel. De speler van Het Witte Paard had de partij moeten winnen maar liep met zijn koning de verkeerde kant op. Omdat de wedstrijd toch al verloren was en er nog een heel stuk terug gereden moest worden accepteerde hij het remise aanbod van Van de Breevaart.
Door deze overwinning passeert Denk en Zet 3 andere verenigingen en is daarmee niet langer meer de hekkesluiter van de 1e klasse.

In de 2e klasse heeft Denk en Zet B moeite om de punten te pakken. Zo ook deze avond tegen De Zwarte Dame B uit Kruiningen want er werd thuis met 0,5-3,5 verloren. Ook hier moest een jeugdspeler ingezet worden om het kwartet compleet te krijgen vanwege een last minute afzegging van Bart Hertog vanwege ziekte. Joost van Eenennaam deed dat overigens voortreffelijk op het 4e bord en hield zijn tegenstander lang in bedwang. Toch legde hij het loodje doordat hij een van zijn stukken in de penning liet staan en verloor.
Op het eerste bord verloor Peter van de Breevaart na een Budapester en Corne Niemantsverdriet stond prima op het 2e bord maar leverde laat op de avond alsnog een toren in. Het halfje kwam op naam van Marcel van den Berge die op het 3e bord een degelijke partij speelde.

In de 3e klasse blijft Denk en Zet C het boven verwachting doen en staat na een 1,5-2,5 overwinning op Terneuzen B nog steeds bovenaan. Overwinningen waren er deze keer van Andries de Meyer en Ibrahim Bajramovic. Hans Dijke zorgde voor het beslissende halfje terwijl Guido van de Breevaart zijn meerdere moest erkennen in de Terneuzenaar.