Drie spelers overzien stukwinst
Geplaatst 20 november 2009
In de staart van de ranglijst speelde Andries de Meyer met wit tegen Wilco Lindhout en beide spelers presteerden het om stukwinst niet te zien. Aanvankelijk kwam er een rustige opening op het bord waarbij zwart zijn c pion doorschoof naar c4. De Meyer had als eerste de kans een stuk te winnen. Hij ruilde zijn e pion af op d5 waarbij hij tegelijkertijd het zwarte paard op c6 aanviel. Lindhout dacht eerst op d2 zijn loper te kunnen afruilen en De Meyer vond dit prima en pakte de loper weer simpel terug. Hij had echter met zijn pion moeten doorslaan op c6 waarna hij ook nog een loper op d7 kon pakken met een tussenschaakje. Na dit overzien te hebben trok De Meyer fel van leer met zijn torenpaar en dame via de open e lijn. Lindhout had echter een vervelende penning over de a8-h1 diagonaal en had zelfs een stuk kunnen winnen als hij het paard op f3 had afgeruild. In plaats daarvan offerde De Meyer een toren op e6 waarna Lindhout mat ging en de felicitaties kon overbrengen.

Een andere partij waarbij stukwinst niet werd opgemerkt, ging tussen witspeler Corne Niemantsverdriet en Raymond Leemreijze. Er kwam een Italiaanse partij op het bord waarbij wit beter tot ontwikkeling kwam op de damevleugel. Leemreijze besloot daarom maar om het spel en de aanval te verleggen naar de koningsvleugel. Niemantsverdriet gooide zijn f pion tegen de storm in naar voren en had geluk dat Leemreijze niet had gezien dat hij een stuk kon winnen via een tussenschaakje. In plaats daarvan betrekt Niemantsverdriet zijn opgespeelde e en f pion in een contra-aanval. Na een verkeerde afruil kan Niemantsverdriet beslissend voordeel krijgen na het winnen van een kwal en enkele zetten later zet hij Leemreijze pardoes mat. 

Aan kop van de ranglijst speelde de nummer een Dig de Graaf tegen de nummer drie Rick van de Breevaart. Laatstgenoemde bracht een versnelde draak op het bord waarbij De Graaf koos voor een opstelling met c4 en g3. Van de Breevaart deed al snel een paar onnauwkeurige zetten waarna De Graaf het voordeel naar zich toetrok met een ijzersterk loperpaar. De Graaf bracht een schijnoffer en won een pion. Toen Van de Breevaart nog een fout maakte bij het verdedigen van zijn zwakke c6 pion rook De Graaf zijn kans en won een stuk en daarmee de partij.

In de subtop speelde Sebastiaan Koedoot, na enkele weken afwezigheid, met wit tegen Johnny van de Berge. Koedoot zette zijn partij passief op en liet het initiatief aan Van de Berge. Na een tijdje laveren kon Van de Berge twee opgerukte centrumpionnen creeren en druk uitoefenen op de witte stelling. Vanwege een penning verloor hij een van deze twee pionnen toen hij dacht de f2 pion even op te snoepen. Zijn voordeel was toen verloren en hij moest oppassen niet in het nadeel te komen. Nadat alle pionnen op de damevleugel waren afgeruild bleef er in eens met beperkte tijd op de klok een toreneindspel over waarbij Koedoot twee pionnen had en Van de Berge een. Koedoot weigerde het remiseaanbod van Van de Berge te accepteren en rook zijn kans. Hij kreeg echter het deksel op z’n neus toen hij beide pionnen verloor en Van den Berge met zijn laatste pion liet opstomen naar damepromotie. Een partij met verrassende wendingen maar een minder verrassende uitslag gezien het initiatief van de winnaar gedurende de langste tijd. Door deze uitslag is Van den Berge opgestoomd naar de tweede plaats. De gehele ranglijst is te zien op www.svdez.nl.

Jongere broer Marcel van de Berge had een zware partij tegen nestor Theo Blonet. In een Italiaanse partij liet Van de Berge zijn paard op c3 al vroeg pennen en blunderde deze onnodig weg aangezien het eenvoudig was te voorkomen. Daardoor was het de hele partij opboksen tegen materiaalachterstand en dit bleef zonder resultaat en dus punten. Bij Ibrahim Bajramovic en Bart Hertog ging het er relatief rustig aan toe. In het middenspel hield iedere speler een vijftal pionnen, een toren en ongelijk lopers over en werd het evenwicht niet verstoord. Remise was dan ook het logische gevolg.