Dig de Graaf verstevigt koppositie
Geplaatst 04 december 2009
In de interne competitie van Denk en Zet heeft Dig de Graaf zijn koppositie verder verstevigd door een snelle overwinning op Bart Hertog. Na een Damegambiet kreeg De Graaf met zwart gemakkelijk gelijk spel na te veel geschuifel met de witte loper door Hertog. Door zes zetten met hetzelfde stuk te doen in de eerste negentien zetten gaf hij het initiatief uit handen, waarna De Graaf de lijnen kon openen. Hertog leek een interessant schijnoffer te doen met zijn paard met als doel damewinst. Hij overzag echter dat er allerlei dreigingen waren en twee zetten later stond Hertog schaakmat.

Johnny van de Berge en Jan de Graaf kwamen beiden verder achter op de koploper door elkaar een half punt te gunnen. Witspeler Van de Berge kwam aanvankelijk goed tot ontwikkeling terwijl De Graaf een dubbele fianchetto op het bord toverde met een passieve stelling. De Graaf kwam echter in het middenspel iets beter te staan door de dreiging over de diagonalen. Met licht voordeel bood De Graaf remise aan wat gelijk werd geaccepteerd door Van de Berge.

Ibrahim Bajramovic begint steeds meer een subtopper te worden. Nu trok Corne Niemantsverdriet aan het kortste eind in een Italiaanse partij. Niemantsverdriet kwam redelijk ook de opening maar liet het initiatief aan Bajramovic. Na een lange rochade van laatstgenoemde besloot Niemantsverdriet een aanval op te zetten over de damevleugel maar zette deze maar half door. Bajramovic zette echter een beslissende pionnenstorm op over de koningsvleugel. Na eerst een paar pionnen te gewonnen te hebben, kon hij later de koning in de hoek klem zetten en mat geven. 

Door een gelijkspel kon Theo Blonet zich niet vanuit de middenmoot nestelen in de subtop. Na de Najdorf variant van het Siciliaans kon Andries de Meyer namelijk remise afdwingen. Dit kwam vooral doordat Blonet te vroeg de aanval inzette en alle stukken nog niet klaar had staan. Na een onduidelijke afruil in het centrum kwam Blonet aanvankelijk twee pionnen achter te staan maar kreeg betere aanvalskansen als compensatie. Nadat Blonet een pion had terug gewonnen en de aanval dood bloedde werd de vrede getekend.

In de laatste partij van de avond liet Wilco Lindhout zich van zijn beste kant zien. Tegenstander Raymond Leemreijze had met zwart aanvankelijk het beste van het spel met de meeste ruimte en beste ontwikkeling. Lindhout wist zich echter te herstellen door zijn f- pion op te spelen en zijn stukken te herpositioneren. Plotseling stond Leemreijze twee centrumpionnen achter en verloor daarna nog een kwal. Toen Lindhout ook nog een familieschaak uit de hoge hoed toverde met damewinst tot gevolg, reikte Leemreijze direkt de hand toe om de felicitaties over te brengen.