Dig de Graaf doet goede zaken
Geplaatst 02 maart 2012
Bij een hoge opkomst deed Dig de Graaf in de 24e ronde goede zaken in de strijd om het Thoolse schaakkampioenschap. In een onderling duel versloeg hij zijn direkte concurrent Sebastiaan Koedoot en verstevigde daardoor zijn leidende positie. Koedoot was goed uit de opening gekomen maar overzag bij op opspelen van b4 de kracht van de zwarte loper over de diagonaal h8-a1. Dit kostte hem een kwaliteit maar kreeg hier goede tegenkansen voor terug. Nadat De Graaf de dames kon ruilen was de grootste angel uit de witte dreigingen gehaald. Nadat De Graaf in de tijdsnoodfase de kwaliteit terug offerde behaalde hij beslissend voordeel.

Nummer twee Johnny van den Berge verloor van Rick van de Breevaart  en komt daardoor op grotere afstand  van de toppositie. Van de Breevaart had duidelijk iets opgestoken van de vorige week en speelde na een Spaanse opening een puike aanvalspartij waar Van den Berge geen antwoord op had.
Peter van de Breevaart won zijn derde opeenvolgende partij en deze keer moest Marcel van den Berge er aan geloven. In een Spaanse partij kreeg Van den Berge de controle over de open e lijn maar het was Van de Breevaart die een gevaarlijk ogende koningsaanval opzette. Nadat een witte loper op een ongelukkig veld kwam te staan kon Van de Breevaart na een kwaliteitsoffer op f3 inslaan op h2. Vanwege matdreiging kon hij de kwaliteit terug winnen en tegelijkertijd de witte loper in de doos doen waardoor de partij gespeeld was.
Guido van de Breevaart kwam duidelijk tekort tegen Bart Hertog. Laatstgenoemde ontwikkelde zijn stukken op prima wijze en verraste zijn tegenstander met een koningsaanval op h7. Dit leidde tot stukverlies van Van de Breevaart waardoor Hertog de punten snel binnen had. Nog sneller ging het in de partij tussen Wilco Lindhout en Hans Smits. Lindhout kon al vroeg in de opening profiteren van een mindere damezet van Smits. Toen die nog enkele mindere zetten deed, maakte Lindhout het karwei snel klaar.

Na een lange vakantie was Theo Blonet goed uitgerust. Dat liet hij althans zien in zijn partij tegen Corne Niemantsverdriet. Laatstgenoemde verzwakte zijn stelling met het opspelen van f6 waardoor zijn koningsstelling onderontwikkeld bleef. Blonet kon de zwarte stelling in de greep houden met aktieve stukken en trok daardoor aan het langste eind.

Andries de Meyer kwam sterk uit de opening tegen Ibrahim Bajramovic maar ging toch met een kater thuiswaarts. Bajramovic profiteerde na verzwakking van het witte loperpaar via een pionnenopstoot. De onstane dreigingen resulteerde uiteindelijk in stukwinst waarna De Meyer het voor gezien hield.

Lange tijd ging het gelijk op tussen Raymond Leemreijze en Jan van der Sleen. Na doortastend spel van Van der Sleen ging eerst een kwaliteit van Leemreijze verloren en kon Van der Sleen de punten uiteindelijk bijschrijven na promotie van zijn vrijpion tot dame.

Bij de A jeugd zorgde Ardjan de Jong voor het eerste verlies van koploper Daan Gunst. Na deze winst neemt Ardjan de leiding weer over gevolgd door Machiel Lindhout en Daan Gunst.

Ook in de B groep was er een wijziging in de top drie doordat Paul van de Breevaart won van nummer twee Stef Verjaal. Hij passeerde hierdoor koploper Joost van Eenennaam die verrassend verloor van Marjo Stoutjensdijk.