Dig de Graaf clubkampioen
Geplaatst 14 mei 2010
Alhoewel het al een aantal ronden zeker was, is Dig de Graaf uit Scherpenisse na het spelen van de laatste ronde officieel kampioen geworden in de interne competitie van Denk en Zet. Met een scoringspercentage van 85% is hij de verdiende winnaar van de wisselbeker. Na de terugkomst van De Graaf uit het buitenland moest de kampioen van het vorige seizoen Rick van de Breevaart een stapje terug doen en op ruime afstand genoegen moest nemen met een tweede plaats. Johnny van de Berge maakte het podium compleet met een de derde plaats. Beide spelers hadden een scoringspercentage van ongeveer 63%.

De topper in de laatste speelronde qua rating speelde zich af tussen Dig de Graaf en Sebastiaan Koedoot. Winst of verlies kon voor beide spelers geen positieve of negatieve gevolgen hebben voor de eindrangschikking dus het ging alleen maar om de eer. Na een Siciliaanse verdediging dacht De Graaf via een paardoffer op b5 drie pionnen op te eten maar hij ontdekte al snel dat hij zich misrekend had en moest volstaan met twee pionnen. Een betere ontwikkeling leek vooralsnog voldoende compensatie op te leveren maar Koedoot leek de angel uit de stelling te halen. Dit had uiteindelijk wel tot gevolg dat hij een kwaliteit moest inleveren maar een vervelende pion uitschakelde. Koedoot had op dat moment moeten kiezen voor een aanval op f2 maar dacht ten onrechte meer kansen te creeren via het opspelen van zijn paard. De Graaf strafte deze onnauwkeurigheid genadeloos af door met zijn toren binnen te vallen op de zevende rij waarna Koedoot tien zetten later gedwongen mat ging. Koedoot’s vierde plaats kwam echter niet meer in gevaar.

Rick van de Breevaart speelde weer een van zijn typische partijen. Zijn tegenstander staat optisch beter maar binnen een paar zetten zijn de kansen omgekeerd. Zo ging het ook in zijn partij tegen Bart Hertog die als nieuwkomer op de club beslag legde op een mooie vijfde plek. Hertog had zich na het damegambiet zeer goed ontwikkeld en er leek geen vuiltje aan de lucht. Van de Breevaart jr offerde echter een loper op de koningsvleugel voor pionnenwinst. Hierdoor ontstond dusdanig veel dreiging dat, nadat Hertog koos voor de verkeerde voortzetting en het stuk weer terug in moest leveren, Van de Breevaart vier pionnen meer overhield waardoor Hertog het voor gezien hield.

Al veel eerder was de partij afgelopen tussen Theo Blonet en Raymond Leemreijze. In een Spaanse partij was het Leemreijze die mistastte door met zijn dame een gedekte pion dacht te kunnen verorberen. Toen hij realiseerde dat tien punten terug in het doosje gingen, restte hem niet veel meer dan de felicitaties over te brengen.
Wilco Lindhout leek met zwart een gezonde stelling te hebben in zijn partij tegen Andries de Meyer. In een soort Benoni-achtige pionnenstructuur hield Lindhout een sterkere loper over. Hij raakte echter overmoedig door alleen met zijn dame op stap te gaan en binnen te dringen achter de witte linie. De Meyer leek de taktiek van de vleesetende plant toe te passen. Hij wachtte totdat de dame dichtbij was en geen kant meer op kon en sloeg toen genadeloos toe waardoor de dame opgepeuzeld werd. Dit was te veel van het goede voor Lindhout waarna De Meyer het volle punt kon laten noteren.

De speler met de meeste gespeelde partijen van dit seizoen is Ibrahim Bajramovic. Hij liet zijn gezicht een keer vaker zien op de zolder dan Marcel van de Berge en tegenstander Corne Niemantsverdriet. Hij trof het echter niet in de laatste speelronde tegen Niemantsverdriet want die had een goede avond. Bajramovic probeerde zijn pionnenstelling zoveel mogelijk dicht te schuiven en Niemantsverdriet speelde dit spelletje prima mee. Want het was laatstgenoemde die de open g lijn controleerde en een ijzersterk paard in het centrum had staan terwijl Bajramovic een uiterst zwakke loper in de verdediging overhield. Nadat Niemantsverdriet met zijn koning via het centrum binnen kon dringen was de verdediging niet meer te houden en ging de zwarte loper verloren. Bajramovic kon niet veel meer doen dan opgeven maar dat bracht zijn zesde plaats op de ranglijst echter niet meer in gevaar.

Marcel van de Berge had met zwart een lastige partij tegen Peter van de Breevaart. Hij dacht met het Russisch het evenwicht te behouden maar de witspeler pakte de stelling zoals gebruikelijk niet met fluwelen handschoentjes aan. Eerst legde Van de Breevaart druk op het zwarte centrum en kwam de lang gerocheerde zwarte koning niet helemaal gelukkig te staan. Na afruil van enkele stukken kon Van de Breevaart hier optimaal van profiteren en afwikkelen naar een matvariant die door de jonge Van de Berge niet meer was te pareren.

De interne competitie is na deze laatste ronde ten einde voor dit seizoen. In de komende weken volgt nog een doorgeefschaaktoernooi met de jeugd en op de eerste vrijdag van juni geeft clubkampioen Dig de Graaf een simultaan aan alle (oud-)leden en andere geinteresseerden die graag een partijtje komen spelen.