DEZ wint vierstedentoernooi
Geplaatst 18 maart 2010
Schaakvereniging Denk en Zet heeft het Vierstedentoernooi op haar naam geschreven. In Hoeven bleek het Thoolse achttal de sterkste van de avond na een drietal partijen van 20 minuten per persoon per partij. Sinds de jaren negentig wordt dit toernooi van oudsher jaarlijks gehouden met de schaakclubs uit Steenbergen, Hoeven en Rucphen. Echter door omstandigheden was het toernooi in 2003 voor het laatst georganiseerd en het is nu nieuw leven ingeblazen. Bovendien verving Zevenbergen het team van Steenbergen omdat laatstgenoemde club niet voldoende spelers aan het bord kon krijgen.

Doordat Denk en Zet ook het laatste toernooi in 2003 had gewonnen gingen de spelers optimistisch met de wisselbeker richting het organiserende Schaakhoeve in Hoeven. Deze kunstzinnige wisselbeker werd in 2003 gesponsord door Graan- en Kunstmesthandel Dijke uit Scherpenisse. Nadat de Hoevense voorzitter de opening had verricht mocht Denk en Zet in de eerste ronde aantreden tegen nieuwkomer UNK uit Zevenbergen. Dit bleek op basis van de ratings uit de grootste concurrent te zijn dus men moest gelijk aan de bak. In eerste instantie ging de strijd gelijk op maar toen teamcaptain Dig de Graaf  de tussenstand op 2-2 bracht bleek het op de overige borden niet helemaal soepel te lopen. Op enkele borden stond men een stuk achter en was winst ver te zoeken. Toch keerden de kansen nadat de tegenstander van Joris van Dijke zijn stukken in de penning plaatste en materiaal verloor en bij Peter van de Breevaart damewinst werd overzien. Door winst op onder andere deze twee borden werd deze cruciale wedstrijd met 5-3 gewonnen.

De volgende ronden ging veel soepeler wat bleek uit de uitslagen. Eerst werd Eeuwig Schaak uit Rucphen met 6-2 verslagen en in de laatste ronde werd het thuisspelende Schaakhoeve met maar liefst 8-0 in de pan gehakt. Hierdoor eindigden maar liefst vier spelers van Denk en Zet met de maximale score van drie punten uit drie partijen. Dit werd gedaan door Dig de Graaf op het eerste bord, Johnny van de Berge op het vijfde bord, Joris van Dijke op het zesde bord en Bart Hertog op het zevende bord.

UNK uit Zevenbergen eiste de tweede plek op terwijl de Schaakhoeve en Eeuwig Schaak beslag legden op de derde en vierde plek. Volgend voorjaar zal de organisatie in handen zijn van Denk en Zet en worden de degens gekruist op de schaakzolder in Scherpenisse. De Brabantse teams kunnen dan wederom een poging wagen de beker weg te kapen van de Zeeuwse klei.