DEZ verliest Zeeuwse bekerfinale zonder te verliezen
Geplaatst 22 april 2023
Voor zover bekend speelde Denk en Zet haar eerste Zeeuwse bekerfinale in haar geschiedenis. In Goes werd in de reguliere partijen tegen het favoriete lokale viertal met 2-2 gelijkgespeeld. In de barrage met versneld speeltempo werd opnieuw het evenwicht niet verbroken. Toch werd Goes als bekerwinnaar uitgeroepen nadat het reglement werd geraadpleegd.
 
Op het derde bord leek de strijd bij Joost van Eenennaam redelijk gelijk op te gaan na de Hollandse verdediging van de Goesenaar. Toch ging laatstgenoemde in de fout in het late middenspel en moest capituleren. Op het vierde bord kwam Rick van de Breevaart ook niet in gevaar en leek goed spel te krijgen. Toch was dit onvoldoende om te winnen zodat de vrede werd getekend.
 
Op het 1e bord speelde Rick van der Pluijm wederom een sterke partij tegen schaakmeester Grochal. Na een Siciliaanse verdediging kreeg de Scherpenissenaar prima spel met de bekende tegenovergestelde rochades. De partij vervlakte enigszins na dameruil en de partij leek iets te kantelen. Toch kon de DEZ-er taktische complicaties in de stelling brengen en met een extra pion het eindspel ingaan. Dit was echter niet tot winst te voeren zodat het punt werd gedeeld. Dig de Graaf was op het 2e bord te passief uit de opening gekomen waarbij zijn stukken niet goed samenwerkten. Toen de koningsvleugel dicht was geschoven kon hij de aanval op de damevleugel niet adequaat pareren en moest capituleren.
 
In de barrage nam hij revanche door de Goesenaar met verwisselde kleuren eenvoudig van het bord te schuiven. Joost van Eenennaam herhaalde zijn huzarenstukje en won ook zijn tweede partij. Zowaar een mooie 2-0 voorsprong voor de Tholenaren. De twee Rick-en kregen hier echter weinig van mee van deze luxe omdat ze drukdoende waren hun eigen stelling te houden. Helaas lukte dit bij geen van beide spelers waardoor het reglement erbij gehaald moest worden. Die bepaalt dat het resultaat van het laagste bord van de reguliere partijen komt te vervallen en als dit remise is, zoals deze keer, dan valt het derde bord af. Omdat dit een winstpartij was van Joost van Eenennaam werd het evenwicht alsnog verbroken in het voordeel van Goes.