DEZ kegelt HWP uit de beker
Geplaatst 19 februari 2010
De Denk en Zet schakers hebben tegen de verwachting in Het Witte Paard uit Sas van Gent uit de beker gekegeld. Tegen de hoofdklasser werd met 2-2 gelijk gespeeld en in de daaropvolgende barrage, met een versneld speeltempo van 5 minuten per speler, werd het Zeeuws-Vlaamse viertal met 3.5-0.5 van het bord geveegd.Op het eerste bord nam Dig de Graaf het op tegen S. Bajraktari en koos voor de Siciliaanse verdediging nadat de loting de zwarte stukken voor hem opleverde. De Belg koos voor een solide stelling en kwam positioneel sterk te staan na de pionopstoot f5 met druk op e6. De Graaf leek daar met een wederzijds stukoffer goed uit te komen met pionwinst en het loperpaar maar tastte toch nog mis. In plaats van een simpele loperzet met indirekte matdreiging koos De Graaf voor een nog beter geachte zet en kreeg plotseling een mataanval over zich heen die niet meer te pareren was.

Een slecht begin van de avond alhoewel er niet direct op winst werd gerekend gezien de ratingachterstand op alle borden. Toch speelde Sebastiaan Koedoot een prima partij tegen J. Gommers die met ruim 200 ratingpunten meer duidelijk de favoriet was. Het verschil in ratingpunten was niet direkt zichtbaar en Koedoot had de betere stelling in een Siciliaanse partij. Het evenwicht tot aan de tijdnoodfase werd niet echt verbroken zodat dan ook tot remise werd besloten. 

Rick van de Breevaart speelde een nogal onorthodoxe Sicilaan op het derde bord en kwam al snel door de opgerukte witte pionnen onder druk te staan. Hij leverde daarbij een stuk in maar kreeg een voorsprong in ontwikkeling. Dit resulteerde in het terugwinnen van een kwaliteit en een koning die op de tocht bleef staan. Na een onnauwkeurige damezet wist Van de Breevaart zelfs zijn stuk weer terug te winnen waarna hij in een eindspel met een toren tegen paard terecht kwam. Hij overzag daarbij een tussenschaakje met pionwinst en nadat zijn tegenstander H. de Ridder de stelling kon consolideren werd de vrede getekend. 

Op het vierde bord gebeurde het onwaarschijnlijke doordat Joris van Dijke aan het langste eind trok tegen R. Pauwels die een 200 punten hogere rating had. In een Hollandse opening kreeg Van Dijke gemakkelijk gelijk spel en wist af te ronden naar een eindspel met paard tegen een slechte loper. De Zeeuws-Vlaamse speler kon de stelling echter lange tijd dicht timmeren maar ging uiteindelijk toch in de fout toen hij zijn loper te veel van het strijdtoneel wegspeelde. Van Dijke greep direkt zijn kans en offerde zijn paard met een niet te stoppen vrijpion tot gevolg. Hierdoor kwam er een verrassend gelijkspel op het wedstrijdformulier te staan waardoor een barrage noodzakelijk was met partijen van vijf minuten per speler per partij.

Dig de Graaf had na de vroege afloop van zijn partij de smaak van het Belgische bier te pakken en realiseerde zich niet dat hij misschien nog aan de bak moest. Ondanks de alcohol was De Graaf de betere in het snelschaak en kreeg zodoende revanche voor zijn verlies in de eerste partij. Na een tumulteuze partij waarbij stukken ineens op een ander veld kwamen te staan, ging zijn tegenstander mat. Sebastiaan Koedoot gaf al snel een pion weg en zag het daardoor in eerste instantie somber in. Toch wist hij de partij in balans te houden en remise af te dwingen. Ook Rick van de Breevaart had zich na zijn plusremise beloond met het vocht van een bekende Nederlandse bierbrouwer maar ook hij was na middernacht nog goed wakker. Deze keer trok hij de partij wel naar zich toe en haalde het volle punt binnen. Dat de winst in de eerste partij geen toevalstreffer was bleek ook in het snelschaakpotje van Joris van Dijke. In het versnelde speeltempo wist hij opnieuw de volle buit binnen te halen en de eindstand te bepalen op 3.5-0.5 in het voordeel van Denk en Zet.Na deze overwinning zit Denk en Zet bij de laatste vier in de strijd om de Zeeuwse schaakbeker.