DEZ A krijgt te weinig
Geplaatst 09 januari 2014
In de 4e ronde van de Zeeuwse 1e klasse avondcompetitie heeft DEZ A onnodig met 3-1 verloren van Souburg A. De hele avond stond het schaakviertal uit Scherpenisse op alle borden minimaal gelijk maar liet het in korte tijd op 3 borden lopen door onnodige fouten.

Terwijl in het treffen van vorig jaar Dig de Graaf vroeg in de fout ging, was het deze keer de beurt aan Sebastiaan Koedoot op bord 2. Hij had zijn koning in het centrum laten staan en met het opspelen van zijn g pion de aanval ingezet op de koningsvleugel. Door een combinatie in het centrum won hij een pion en leek het voordeel te pakken totdat hij de zetten door elkaar ging halen en op de damevleugel onder de voet werd gelopen en verloor. Op het 4e bord deed Bart Hertog inmiddels geen betere zaken want ook hij verloor. In een Spaanse partij had hij gelijkspel gekregen maar blunderde zijn dame weg waardoor hij moest capituleren. 

Dit jaar was Dig de Graaf  op het 1e bord beter bij de les dan het seizoen ervoor tegen dezelfde tegenstander. Ook nu kwam de Siciliaanse draak op het bord maar deze keer blunderde De Graaf niet. Hij gaf de kans remise te spelen maar de Souburger besloot zijn dame naar het ongelukkige b8 veld terug te trekken waardoor zijn paard of e5 in de penning kwam te staan. De Graaf zette de duimschroeven aan en profiteerde na een onjuiste torenruil met het winnen van de kwaliteit en een pion. Dit was voldoende voor het punt waarna Rick van de Breevaart nog moest zien te winnen op het 3e bord. In een Italiaanse partij kwam de stelling op de koningsvleugel behoorlijk open te liggen waarbij Van de Breevaart erg veel tijd moest gebruiken. Dit werd hem in een gelijkwaardig eindspel noodlottig want hierdoor ging hij alsnog in de fout met stuk- en partijverlies tot gevolg.

1. Jeroen Hekhuis (2034)- Dig de Graaf (1910)                     0-1
2. Henrik Westerweele (1923)- Sebastiaan Koedoot (1823)    1-0
3. Roeland Alders (1894)- Rick van de Breevaart (1815)        1-0
4. Albert Vermue (1811)- Bart Hertog (1679)                        1-0

Het reserveteam van DEZ moest in Kruiningen aantreden tegen een van de sterkere teams in deze 2e klasse namelijk De Zwarte Dame B. Ook hier moest DEZ  met 3-1 in het stof bijten. Guido van de Breevaart was als eerste klaar door een toren weg te blunderen. Hij was last minute ingevallen door het afzeggen van zijn vader en dat deed hem duidelijk geen goed. Ibrahim Bajramovic verloor ook door in een iets betere stelling zichzelf achter de poortjes mat te laten zetten.
Op het 2e bord werd het eerste halfje genoteerd door Johnny van den Berge. Hij kreeg een aanval over zich heen maar wist dit te doorstaan en remise was het gevolg. Theo Blonet speelde een sterke partij op het 1e bord en wist een pion te winnen. Ondanks dat zijn tegenstander in behoorlijke tijdnood was gekomen berustte Blonet toch in remise.

1. Rinus den Hollander (1719)- Theo Blonet (1664)                    0.5-0.5
2. Cor Heijboer (1704)- Johnny van den Berge (1638)                0.5-0.5
3. Erik Dek (1601)- Ibrahim Bajramovic (1497)                             1-0
4. Ronald Hoek van Dijke (1539)- Guido van de Breevaart (1274)   1-0

DEZ C speelde met een zeer jeugdig team 2-2 gelijk tegen Goes C. Een hele snelle overwinning werd geboekt door Guido van de Breevaart op het 1e bord. Wederom kon jeugdspeler Joost van Eenennaam een punt bijschrijven. Wilco Lindhout en de jeugdige invaller Paul van de Breevaart bleven met lege handen staan.