DEZ A heeft techologie nodig om te winnen
Geplaatst 09 november 2018

Het A-team mocht deze vrijdagavond afreizen naar Zeeuws-Vlaanderen om het aldaar op te nemen tegen de plaatselijke reserves. Op de heenweg werd (niet al te pijnlijk) duidelijk, dat het pré Tom Tom tijdperk toch ver achter ons ligt.
Nadat voor de Westerscheldetunnel een mini rondje havens werd gemaakt (rotondes en aangepaste afslagen usw), moest later tijdens de reis na het opeens uitrijden (“hee, dit komt niet meer bekend voor?!”) van Terneuzen dan toch maar de smartphone routeplanner de juiste koers uitstippelen.

 

Maar uiteindelijk gaat het niet om het doel van de reis, maar het beleven van de reis op zich. En in dat filosofisch kader werd ook bij het tolhokje de verwondering en de vraag uitgesproken, waarom er een 'verboden foto's te maken' sticker aangebracht was. De dame in kwestie gaf aan dat er echt veel foto's gemaakt worden: zonder aanzien des persoons werd de conclusie getrokken dat het verbod vast op een beveiligingsissue was gestoeld. Russische spionnen bij DOW: het zou zo maar kunnen.

 

Dan de wedstrijd. De partijen duurden langer dan de heen- en terugreis samen, dus daarom een alinea meer hierover. Joost van Eenennaam kreeg een do-or-die aanval over ziin kort gerokeerde koning te verwerken, waarbij zijn tegenstander wellicht dacht dat het tot onvermijdbaar mat zou leiden gezien de centrumpionnen die hij hiervoor opgaf. Met de dame op h4, loper op h6 en paard op g5 zag het er dreigend uit voor de zwarte koning achter de fianchetto, maar na het nuchtere zwarte dame x pion c4, moest de witte dame wel afwisselen, omdat anders de loper verloren ging. Witte aanval weg en zwart twee ver opgerukte vrijpionnen voor (1-0).

 

Rick van de Breevaart kwam in een “sound” partij twee vrijpionnen voor en het leek een kwestie van tijd, aleer in het dame/toren eindspel dit hem de overwinnign zou brengen, aangezien er geen eeuwig schaak dreiging was. Toen zijn tegenstander de dame cadeau deed, mocht ook op het derde bord de koning aan onze speelkant komen te staan om aan te geven dat ook hier de overwinning voor ons was (2-0).

 

Een dynamische partij werd op het vierde bord door Peter van de Breevaart afgeleverd. Ver opgerukte pionnen op de damevleugel en een nog niet gerokeerde witte koning gaven genoeg aanknopingspunten. Via twee tussenzetten van het paard (aanval op dame en zet daarna schaak) werden de aangevallen stukken gedekt en kon de loper op b8 zonder stukverlies teruggenomen worden. Het dynamische voordeel bleef bij zwart en uiteindelijk werd er mat gezet (3-0)

 

Tenslotte was Sebastiaan Koedoot in een ongelijk loper + toren eindspel verzand geraakt. De partij verliep volgens een patroon, dat kinderen niet wordt aangeleerd bij de stappen-methode, maar ja de Denk en Zetter heeft dan ook geen enkel schaakdiploma. In dit soort stellingen is het wachten welke schaker de eerste fout maakt, maar wonderwel gebeurde dat niet en werd vaak de (bijna) beste voortzetting gekozen door beide kanten. Derhalve was remise een terechte uitslag (3,5 – 0,5).

 

Aangezien voor het zoveelste weekend het stuk De Poel --> Markiezaat was afgesloten met de smartphone in een meerijders hand koers richting Antwerpen gezet. Via Zaamslag en heel veel kilometers achterland (uiteraard wordt hetzelfde gezegd indien er in Scherpenisse moet worden gespeeld), de snelweg naar de Scheldestad gevonden. Bij de Liefkenshoektunnel was er geen sprake van een zichtbaar verbod tot het maken van foto's: zouden de Russen geen interessse hebben in de gammele kerncentrale bij Doel? Wel een hoger tarief dan bij de Westerscheldetunnel en een wegdek dat nog steeds na jaren wegwerken beter met de mountainbike kan worden afgelegd dan met een racefiets. En met het bespreken van de documentaire op Zembla over Schild en Vrienden alsmede dat PSV tot nu toe niet heeft gekregen wat het verdient in de Champions League (namelijk één wedstrijdpunt teveel), werd via het Noordland de grens overschreden om bij de op dat tijdstip nog drukke Carpoolplaats de belevenissen van the journey 'there and back again' af te sluiten.