DEZ A bekert verder
Geplaatst 04 maart 2023
Het eerste viertal van Denk en Zet heeft de halve finale bereikt van de Zeeuwse schaakbeker. In Scherpenisse werd het viertal van Middelburg met 3.5-0.5 verslagen wat gezien het ratingverschil ook verwacht mocht worden.
 
Dig de Graaf was op het 2e bord als eerste klaar en behaalde een overtuigende zege na een mooie koningsaanval met ondekbaar mat. Joost van Eeneennaam voegde daar een tweede overwinning aan toe op het 3e bord. Hij leek gelijkwaardig het middenspel in te gaan waarbij zijn tegenstander aanvalskansen op de koningsvleugel kreeg. De Middelburger speelde al zijn pionnen op de koningsvleugel naar voren waardoor zijn koning in het open veld terecht kwam. Na goed combinatiespel won de Scherpenissenaar materiaal en was het pleit beslecht.
 
Op het 1e bord moest Rick van der Pluijm wat langer werken voor zijn punt. Na de opening kwam hij met zwart al snel prettig staan en kreeg het initiatief wat uiteindelijk resulteerde in pionnenwinst. Het eindspel resulteerde in ongelijke lopers maar wel met drie pionnen meer en dit was voldoende voor promotie en de overwinning. Rick van de Breevaart had het een stuk lastiger op het 4e bord en maakte het zichzelf onnodig moeilijk in de opening. Toch leek hij richting het eindspel een vrijpion te krijgen maar verkeek zich daarbij met loperverlies tot gevolg. Hij leek zijn Waterloo te vinden omdat hij ook nog eens zijn toren verloor. De Middelburger speelde zijn paard echter naar het verkeerde veld waardoor hij de witte vrijpion alleen maar kon stoppen met zijn toren of eeuwig schaak geven om verlies te voorkomen. Hij verkoos dan ook het laatste waardoor de DEZ-er met een toren en paard minder alsnog remise speelde.
 
Rating
 
Rating
  Pluijm van der, R. (Rick) 2044   Steijn, S. (Sjaak) 1716 1 - 0
  Graaf de, D. (Dig) 1874   Jonkheer, A. (Alex) 1559 1 - 0
  Eenennaam van, J. (Joost) 1813   Tuijl van, A.J.J. (Arjan) 1595 1 - 0
  Breevaart van de, R. (Rick) 1682   Frijhoff, J. (Jeroen) 1368 ½ - ½
  Gemiddelde Rating: 1853   Gemiddelde Rating: 1560 3½-½