Denk en Zet staat in de finale Zeeuwse beker
Geplaatst 26 maart 2023
Denk en Zet heeft de finale bereikt van de Zeeuwse schaakbeker door met 1-3 bij Landau in Axel te winnen. In de finale mag worden aangetreden tegen Goes die Zierikzee met dezelfde cijfers in de halve finale uitschakelden.
 
Rick van der Pluijm kreeg op het 1e bord een stelling die hij al eerder tijdens de voorbereiding op het bord had gezien. In een scherpe opening offerde hij zijn loper tegen twee pionnen waardoor de Landau-er genoodzaakt was een kwaliteit terug te geven. Deze noodgreep bleek niet voldoende te zijn en de Scherpenissenaar haalde het punt knap binnen. Op het 3e bord haalde Joost van Eenennaam het belangrijke tweede punt binnen door in een mooie aanvalspartij te winnen. Zijn tegenstander kwam er niet aan te pas in deze partij en moest uiteindelijk materiaal inleveren.
 
Bij Dig de Graaf ging het op het 2e bord lang gelijk op maar hij kwam in het middenspel positioneel wat minder te staan. In tijdsnoodfase ging hij alsnog de fout in met stukverlies tot gevolg waardoor hij zich gewonnen moest geven. Rick van de Breevaart haalde echter tegelijkertijd het beslissende punt binnen door te winnen op het 4e bord. Met zwart kreeg hij in de opening al snel gelijk spel en pakte het initiatief met pionwinst tot gevolg. In de ontstane tijdnood hield zijn opponent de resterende tijd blijkbaar onvoldoende in de gaten want hij ging door de virtuele vlag.
 
Denk en Zet heeft nog nooit eerder de Zeeuwse beker gewonnen. Deze keer zal er van Goes moeten worden gewonnen die op papier dik favoriet zijn. Maar ja, zoals ze bij het voetbal zeggen ‘de bal is rond’ zeggen we bij het schaken toch ‘de paarden kunnen gek lopen’? In de avondcompetitie werd het recentelijk ook slechts de kleinst mogelijke overwinning voor de Goesenaren dus wie zal het zeggen.