Denk en Zet profileert en investeert
Geplaatst 17 november 2017

Deze vrijdagavond was de schaakvereniging door sponsor Van de Breevaart Keuken & Sanitair uitgenodigd om deel te nemen aan de Kennisquiz van de Lionsclub Tholen. Wanneer afgevaardigden Corné Niemantsverdriet, Juan de Graaf, Peter van de Breevaart, Raymond Leemreijze, mystery guest Ruud en Sebastiaan Koedoot hadden gedacht aldus op een makkelijke(r) manier punten te scoren in de interne competitie dan een partijtje te schaken kwamen ze bedrogen uit.

 

Buiten een leuke avond met vertier, muziek en (alcoholvrij) bier moesten de heren (in dit uitermate uitgebalanceerde team, in ieder geval qua leeftijden) aan de bak door de strijd aan te gaan met 27 andere teams en daarbij en passant 140 vragen beantwoorden in veertien uiteenlopende categorieën. De categorieën Triviant, sport en breinbrekers gingen de schakers goed af, maar het team werd extra hard geraakt doordat veel vragen in andere categorieën de vooraf zelf aangegeven achilleshiel, zijnde films en series, betroffen. Ook bleken de schakers de laatste 10,5 maand onder een steen geleefd te hebben, want de categorie nieuws van het lopende jaar werd bedroevend slecht beëindigd (met hindsight was de keuze tussen de zo retro Mars Pathfinder en de Mars Rover er niet toedoend). Zelfs de vragenronde waarbij er kruiden geroken en gesnoven moesten worden werd beter afgesloten.

 

Eén specifieke vragenronde is nog wel grappig vermeldenswaardig. Net als bij het schaken moesten de gsm's c.s. uit staan om mogelijk valsspelen in de kiem te smoren. Niet deze overeenkomst met het schaken is grappig, maar wel dat in één categorie juist de gsm's aan moesten om het WWW als Winkler Prins encyclopedie te gebruiken om de benodigde antwoorden op te zoeken. Dat Google niet altijd je vriend is werd bij deze tien vragen toch duidelijk. Aan de andere kant werd ook bevestigd dat we als zestal goed konden samenwerken. Het glas blijft half vol!

 

En ondanks de bewustwording dat de gebroeders Mulder wel goed zijn in sprintafstanden, maar de all round afstanden niet hun expertise is en dat de quizzers gehinderd werden bij het rebusplaatje van een smurf met een kussen door hun associatie met luilaksmurf in plaats van een moeie smurf en daardoor (binnen de verplichte 30 seconde per vraag) met de oplossing kwamen van 'ik krijg hoofdpijn van al die lastige vragen' in plaats van 'ik krijg hoofdpijn van al die moeilijke vragen' werd er toch nog een positie in de middenmoot bemachtigd.

 

Helaas geen vragen over geschiedenis en/ of aardrijkskunde, anders was het vast een hogere positie geworden, maar dankzij onder meer 4 promille, Sinn Fein, het 100 veldig dambord, Neil Diamond, Michael van Gerwen en de vijfde symphonie van Beethoven en verrassend veel politieke kennis bij zowel de oudste als de jongste deelnemers van het team kon er met opgeheven hoofden aan de verloting deelgenomen worden.

 

Bij deze verloting leek het er even op dat Peter het door hem beschikbaar gestelde witgoed zelf ging winnen, maar deze prijs ging, net als de hoofdverlotingen (twee ipads), naar andere tafels (het viel overigens wel op dat één persoon er met drie prijzen vandoor ging). Opmerkelijk waren ook de zuchten van opluchting van de circa 200 aanwezigen toen bleek dat de vier uur begeleiding door een personal trainer op andersmans lot was gevallen...

 

En hoewel een podiumplaats bij de quiz niet ten deel viel aan de denksportbeoefenaars, beurt de vereniging misschien nog wel rente in de toekomst: de opbrengst van de avond ad 4.000 Euro komt namelijk ten goede aan het Thoolse jeugdfonds voor sport en cultuur, welk fonds kinderen laat sporten of muziek maken die dat anders niet kunnen. Een mooi en nobel doel om ook hun de kans te gunnen en geven om een sport dan wel muziek te beoefenen. En ja, schaken is een sport, dus wie weet was deze profilering ook een investering in ons toekomstig ledenbestand.