Denk en Zet KAMPIOEN!
Geplaatst 16 mei 2011
Net als vorig seizoen is het eerste team van schaakvereniging Denk en Zet kampioen geworden van de eerste klasse in Zeeland.

Evenals vorig seizoen moest de titel tijdens de laatste ronde worden (op)gehaald in ‘het hol van de Zeeuwse leeuw', welke zich al twee seizoenen (figuurlijk) in Kruiningen bevindt. Net als vorig jaar was in de laatste ronde het team van De Zwarte Dame de tegenstander. Een Deja Vu, met een klein nuanceverschil, want vorig jaar betrof het een directe confrontatie met het tweede team van de titelconcurrent De Zwarte Dame. Nu was de tegenstander het derde team van De Zwarte Dame, welke geen aanspraak meer maakte op de titel, maar welke haar grotere broer (het tweede team) wel aan de titel kon helpen door de Tholenaren te verslaan.

Het zestal dat de klus moest klaren was hetzelfde als het team van vorig jaar, behoudens dat Dig de Graaf verhinderd was en diens plaats werd ingenomen door Ibrahim Bajramovic. De uitgangspositie was duidelijk voor het zestal van Denk en Zet, ook nu weer was vooraf een gelijkspel (3-3) genoeg om de titel zeker te stellen. Door de afwezigheid van de Graaf nam Sebastiaan Koedoot zijn oude rol als teamleider weer op zich en besloot om een normale opstelling te hanteren.

Het eerste punt was voor de Kruiningers. In een Siciliaan overzag Rick van de Breevaart op het tweede bord de juiste zettencombinatie om de witte dame te veroveren. Ondanks dat van de Breevaart junior twee pionnen voorstond wist zijn tegenstander hem in een open scherpe stelling onder druk te zetten en te houden, waarbij van de Breevaart na een aantal mindere zetten - net als vorig jaar - moest opgeven.

Niet veel later tekende Sebastiaan Koedoot op het eerste bord de gelijkmaker aan. Nadat hij vorig seizoen in de laatste partij het beslissende punt voor Denk en Zet binnenhaalde, wist hij nu in een soort van Max Torre aanval, door in het vroege middenspel zijn dame midden in de zwarte stelling te manoeuvreren, een pion te winnen. Hierna voerde hij de druk op het centrum en de daar geposteerde zwarte koning op. Na nog een pion te hebben gewonnen en twee vrijpionnen te hebben gecreeerd vond de zwartspeler het wel welletjes.

Joris van Dijke bewees zijn status van dit seizoen van Supersub weer eens. Vorig jaar in Kruiningen moest hij een nul noteren, maar dit keer was het heel anders. Van Dijke's oprukkende centrumpionnen zagen er al (optisch) gevaarlijk uit, maar de genadeklap op dit vijfde bord kwam sneller door de penning van de zwarte dame, waarna zijn tegenstander het voor gezien hield.

Ondanks de 2-1 voorsprong waren de situaties op de overige borden op zijn minst gezegd nog onduidelijk. Johnny van de Berge, die vorig jaar een heel belangrijk punt noteerde, speelde met de witte stukken en stond in het toreneindspel op het derde bord twee (vrij)pionnen achter. Witte matdreigingen en het sowieso minimaal terug moeten geven van een pion deed de zwartspeler, na overleg met zijn teamleider, besluiten om remise aan te bieden. Na overleg met de (andere) teamleider nam van de Berge het remiseaanbod aan.

En ook deze 2,5-1,5 voorsprong was nog niet helemaal geruststellend, gezien de ontwikkelingen tot dan toe op op de overige twee borden. Dit veranderde toen op het zesde bord bij de partij van Ibrahim Bajramovic een aantal stukken werden afgewisseld, waardoor er een remise-stelling op het bord kwam. Bajramovic bood dan ook met het oog op de stand remise aan. Zoals het in een teamwedstrijd betaamt overlegde zijn tegenstander dit remise-aanbod met de Kruiningse teamleider. Deze liet de beslissing sportief over aan de speler zelf over, welke remise een mooi resultaat vond in dit aangenomen koningsgambiet.

Door deze 3-2 tussenstand was in ieder geval de titelprolongatie veilig gesteld. De laatste partij die nog bezig was, was de partij op het vierde bord van Peter van de Breevaart. Van de Breevaart wilde een beter resultaat neerzetten dan vorig jaar en slaagde hierin ook. De stelling leek licht in het voordeel van zijn tegenstander te zijn. In een open spel met nog de dame en een toren op het bord is een fout echter snel gemaakt en de Kruininger ging dan ook akkoord met het remise-aanbod van van de Breevaart senior.

Door deze 3,5-2,5 winst is Denk en Zet wederom de verdiende kampioen. Van de acht partijen werden er zeven gewonnen. Gelijkgespeeld werd er tegen het tweede team van De Zwarte Dame. Bij al deze partijen werden er 34,5 bordpunten gehaald op een maximum van 48. De bitterballen en drankjes achteraf waren dan ook dik verdiend!