Denk en Zet breekt met bekertraditie
Geplaatst 15 april 2017
Net als de afgelopen twee jaren trof het bekerteam van Denk en Zet ook nu in de halve finale Goes als tegenstander. De twee vorige edities gingen beiden met 1,5 - 2,5 verloren. Eindelijk wisten de Tholenaren te breken met deze traditie: in plaats van dit gebruikelijke minimale verlies werd er nu met grotere cijfers verloren, namelijk 0,5 - 3,5.

In het enigszins frisse nieuwe ruime onderkomen van de  de plaatselijke SV konden Sebastiaan Koedoot, Joost van Eenennaam, Olaf van der Sloot en Rick van de Breevaart uiteindelijk geen potten breken tegen Erwin Kloosterman, Hans Welten en de gebroeders de Feijter. Van der Sloot had een ruimteoverwicht tegen Niels en besloot er een stuk tegen aan te gooien. Dit bleek niet genoeg om een winst te kunnen forceren, maar bleek uiteindelijk wel het enige halve puntje te zijn voor de onzen.

De overige drie Denk en Zetters verloren in het eindspel, waarbij de definitieve beslissingen eigenlijk vielen doordat ze alledrie werden verplicht om de laatste torens van het bord af te wisselen. Koedoot belandde daardoor in een paard versus loper eindspel met pion(nen) op beide vleugels en zag zijn pionnen in rook opgaan. Van de Breevaart zag zich in tijdnood genoodzaakt om een paard te offeren voor een vrijpion en na het afruilen van torens (verplicht) en diverse pionnen wist David een pion over te houden die door tempodwang de winst zou gaan betekenen.

Van Eenennaam werd beloond voor zijn goede prestaties door het op het tweede bord te mogen proberen. Vooraf werd gedacht dat Welten wel een mooie tegenstander voor hem zou zijn. De partij ging redelijk evenwichtig op, maar uiteindelijk bracht de witte vrijpion op de damevleugel indirect de beslissing (en wellicht ook de tijdnood van Eenennaam die circa 15 zetten met minder dan een minuut op de klok moest doen, waarbij hij twee keer zelfs op 2 seconde stond op het moment van zetten). Welten forceerde torenruil en verplichtte van Eenennaam om met zijn koning de vrijpion op de a-lijn op te halen, waardoor hijzelf de zwarte pionnen op de koningsvleugel kon gaan snoepen.

Volgend jaar beter.  Wie weet is de trendbreuk van het niet meer verliezen van de halve finale van Goes  met 1,5 - 2,5 een opmaat naar zelfs een keer een winst (ooit)! Over halve volle glazen gesproken...