Denk en Zet A nog op alle fronten actief!
Geplaatst 10 april 2017
Als teamleider moet je jezelf nooit op de borst slaan. Uiteindelijk zijn het toch de spelers zelf die het spelbeeld bepalen. Toch had deze teamleider het bij het rechte end toen in de voorjaarsvergadering 2016, let wel negen ronden geleden, bij het ingediende voorstel van de playoff-regeling gelijk werd aangegeven dat wij waarschijnlijk zelf daar de dupe van zouden zijn. En zie daar! Met allerlei uitgekiende opstellingen, inschattingen van resultaten van de andere wedstrijden en veel doorzettingsvermogen is het ons ook gelukt om die voorspelling waar te maken!

Vooraf aan de donderdagaafse uitwedstrijd in en tegen Souburg B was het rekensommetje voor ons simpel. Winnen van Souburg B zou veiligstelling zijn, een gelijkspel vermoedelijke veiligstelling (ervan uitgaande dat Souburg A een dag later van Middelburg A zou winnen) en bij (miniem) verlies zouden we veilig zijn wanneer de Zwarte Dame de avond erop niet zou winnen van Landau.

Joost van Eenennaam deed met betrekking tot de drie genoemde positieve secario's goede zaken door op het vierde bord tegen Willem Coppoolse te profiteren van een schand-aan-de-rand paard. Coppoolse dacht hiermee wat stukken te kunnen wisselen, maar overzag dat na deze ruilactie zijn c2 pion niet één keer maar twee keer zou staan aangevallen, daar waar deze alleen door de koning van b1 verdedigd stond. Op zich nog geen ramp, maar wel in dit geval omdat de witte toren op d1 gelijk zou vallen na Lxc2+  (0-1).

Olaf van der Sloot zorgde er op het tweede bord voor dat de pré-seizoen voorspelling van de teamleider nog bewaarheid kon worden. Tegen Eric van Driel liet hij zijn paard en het bordpunt opsluiten (1-1). Rick van de Breevaart en Albert Vermue maakten er een (ook verwachte) wilde partij van. De niet gerokeerde witte koning werd in het nauw gebracht door de zwarte dame (voorteken?) en een ver opgerukte vrijpion. Een stelling waarin Vermue zich als een vis in het water voelt en daardoor ook de 2-1 voor de thuisvereniging kon binnen tikken (wat dat betreft zal hij het wellicht jammer vinden dat Souburg B niet meer hoeft te spelen, gezien zijn laaste resultaten)  (2-1).

Tenslotte remiseerden Sebastiaan Koedoot en Martin Koolhoven. Koolhoven investeerde in het vroege middenspel heel veel tijd in een diepgaande calculatie, die na de tegenzet van Koedoot geheel voor niets bleek te zijn en de laatstgenoemde naast tijdvoordeel ook +1,31 voordeel volgens WFH opleverde (zelfs na ook hier de paard-aan-de-rand was deze score nog circa +1). Een voordeel dat helemaal teniet werd gedaan door het passieve f3 (bang voor zwarts f3) en omsloeg in een een nadeel toen een tussenschaakje en pionverlies werd gemist.  Daarna was het de zwarte stelling die een voordeel kende van -1,31. Dreigend stukverlies noodzaakte Koedoot om schaak te geven, waarna Koolhoven de keuze had tussen zetherhaling (met nog circa 2 minuten) en aan de wandel gaan met zijn koning (met dames en beide nog een toren en licht stuk op het bord). Het laatste zou objectief gezien wel winnen, maar beiden hadden al te veel subjectieve zijpaden gekozen in deze partij, dus het was begrijpelijk dat er voor de zetherhaling en de teamwinst werd gekozen (2,5 - 1,5). En zo bleven de punten tezamen met de nog verschuldige consumpties achter bij de gezellige Souburgers.

Het enige wat nu nog tussen het uitkomen van de pre-season prediction stond en directe handhaving, was dus het derde positieve scenario. Landau thuis zou wellicht de Axelnaars een kleine mentale voorsprong geven, maar het mocht niet zo zijn. Overigens doet het wel deugd dat er voor deze wedstrijd geen ratingkanonnen zijn ingevlogen door het sympathieke team uit Axel. Hoewel zij bij winst directe degradatie hadden afgewend hebben ze het bij het basisteam gehouden. Hulde daarvoor.

Op de terugweg uit Souburg was de verwachting al dat er zaterdagochtend al wel bericht zou komen dat De Zwarte Dame gewonnen had. Aan het einde van de competitie staat elk team waar ze hoort te staan (let op 010, 020 en 076 fans: dit credo geldt overigens ook voor de Eredivisie en Jupiler-league), dus ook de drie teams die net één wedstrijdpuntje meer hebben dan wij. Bovenstaande leest soms misschien nogal cynisch, maar eigenlijk is er geen vloek of zucht aan te pas gekomen. En on the very bright side bekeken: we doen als enig Zeeuws A-team nog op alle fronten mee! Beker en Playoffs! Dat is nog eens waar voor onze contributieafdracht aan de ZSB (bij gebrek aan de winst van  een avondcompetitie klok).

p.s. het werkelijke doel van het idee van de playoffs - het brengen van meer spanning in de drie verschillende klassen voor de nummers twee t/m acht (negen) - lijkt trouwens wel gelukt. En het spannendste moet nog komen!