Denk en Zet A en B op elkaar ingespeeld
Geplaatst 04 oktober 2019

Beide externe teams van Denk en Zet deden goede zaken in de avondcompetitie van de Zeeuwse Schaakbond. Nadat het A-team op donderdagavond Souburg C had verslagen met 3,5 – 0,5, won het B-team een dag later met dezelfde cijfers van Oostkapelle.

 

Het immer sympathieke Souburg was deze week de Scherpenissenaren goed gezind. Na de winst van 7-1 de zaterdag ervoor op Souburg B met het combinatieteam ZSC, behaalde het viertal van DEZ A nu een equivalente zege door het lokale C-team met 3,5 – 0,5 te verslaan.

Hoewel op papier de uitslag de ratingcijfers van de spelers recht aan lijkt te doen, was niets minder waar. Alleen Rick van de Breevaart had op het derde bord al snel een stuk voorsprong, waarna het (soms) oppassen was, maar zijn open koning kwam nooit echt in gevaar (1-0).

 

Teamcaptain Sebastiaan Koedoot had zichzelf op het vierde bord gepositioneerd, waarin hij slecht uit de opening kwam. Winst van een centrumpion gaf hem lucht, wat al snel een zuurstofrijke oase werd nadat de witspeler dacht de pion terug te winnen door op h7 in te slaan. Hierbij had de Souburger overzien dat niet alleen het paard op f6, maar ook de koning de loper op h7 kon terugslaan. De rozen bleken opeens doornen te bevatten toen Koedoot dacht nog een licht stuk te winnen, maar na het uitvoeren van de zet zag dat hij juist twee pionnen of een kwaliteit ging verliezen. Hij koos voor het laatste en wist door passief spel van zijn tegenstander het eindspel van LLP en 5 pionnen tegen TP en 5 pionnen te winnen (0-2).

 

Rick van der Pluijm had op het eerste bord wat zetten in de opening omgedraaid, waardoor een prettige stelling veranderde in een niet zo prettige stelling. Met een kwaliteit achterstand en weinig tijd wist hij op de zevende rij door de combinatie van zijn toren en paard zetherhaling af te dwingen. Van der Pluijm kon er voor kiezen om de kwaliteit terug te winnen, maar het dan resterende torenindspel in combinatie met de bedenktijd alsmede de tussenstand op dat moment deden hem voor de zetherhaling kiezen (0,5 – 2,5).

 

Joost van Eenennaam zat al heel wat zetten in zijn laatste minuten, daar waar zijn tegenstander nog ruim een half uur had. Met bijna alle stukken nog op het bord was het moeilijk te voorspellen wat het ging worden. Een aantal zetten later was de bordbezetting nog hetzelfde, maar de bedenktijd van de tegenstander zat plots ook nog maar rond een minuut of drie. Daar waar de Souburger dacht de dame van van Eenennaam weg te jagen, gaf hij hem daardoor juist een kans om een dame-schijnoffer op de eerste rij te plaatsen. De enige verdediging was ph2-f1, maar in plaats daarvan werd de dame geslagen door een toren, waarna de witte toren werd teruggenomen door een zwarte toren en nu bood het paard f1 geen soelaas meer, omdat deze simpelweg kon worden geslagen door de toren, waarna de koning van h1 naar h2 moest en daar een matnet inliep dankzij een f- en g-pion en ondersteunend paard (0,5 – 3,5).

 

Bij Denk en Zet B gaf naast Rick ook zijn broer Guido van de Breevaart acte de presence. Op het vierde bord speelde hij een lange partij qua zetten, maar was als eerste klaar met een positief resultaat (1 – 0). Rick verdubbelde op het topbord de score. Zijn normaal altijd stug spelende tegenstander had op dat moment nog meer dan een uur bedenktijd, maar daar krijg je geen (bonus)punten voor. (2 – 0).

 

De laatste twee borden hadden veel langer nodig aleer een resultaat geboekt werd. Uiteindelijk haalde Ibrahim Bajramovic de teamoverwinning binnen door op het tweede bord remise te spelen (2,5 – 0,5). Corné Niemantsverdriet zat in behoorlijke tijdnood maar wist net als Joost zijn hoofd koel te houden en een ruime teamoverwinning veilig te stellen (3,5 – 0,5).

 

Door deze ongeveer op gelijke wijze tot stand gekomen overwinningen van beide teams hebben ze beiden nog een 100% score. Denk en Zet A leidt de tweede klasse met 4 wedstrijd- en 7,5 bordpunten. Het B-team had de eerste ronde vrij, dus zal nu in de middenmoot staan van de derde klasse.