De weg omhoog gevonden
Geplaatst 13 november 2009
Na de eerste vier ronden stond Rick van de Breevaart met even zoveel verliespartijen stijf onder aan de ranglijst. Een kampioen onwaardig en dat vond hij zelf ook. Ruim een maand later is hij na de vijfde opeenvolgende overwinning opgeklommen naar de derde plaats achter Jan de Graaf, die tweede staat, en Dig de Graaf.

In een damegambiet met opgeschoven c5 pion had Van de Breevaart positioneel overwicht gekregen tegen Joris van Dijke. Nadat de b-pionnen werden afgeruild dacht Van Dijke aan de druk te ontkomen via tegenspel over de open b-lijn. Die gedachte werd nog versterkt toen het leek alsof Van de Breevaart zijn loperpaar buitenspel had gezet op de koningsvleugel. Het tegendeel bleek waar toen  de witspeler plotseling een loperoffer bracht op e6 en meerdere pionnen kon winnen inclusief een paard. Dit bleek uiteindelijk beslissend voor de winst waardoor Van de Breevaart jr nu de derde stek inneemt op de ranglijst.

Jan van der Sleen had een wat ongelukkige avond tegen Theo Blonet. Al op de derde zet van een Russische partij was hij de weg kwijt en speelde Ld6 in plaats van pion d6. Hij vervolgde met een onjuist stukoffer en na nog wat gerek van de partij trok Blonet aan het langste eind. 
Marcel van de Berge speelde een gedegen partij tegen Ibrahim Bajramovic. In een Italiaanse partij ging de partij gelijk op waarbij Bajramovic een wat mindere pionnenstructuur had gekregen. Toch werd het evenwicht niet echt verstoord. Nadat eerder een remiseaanbod van Van de Berge werd afgewezen, werd een tweede aanbod in het eindspel, met slechts enkele stukken nog op het bord, geaccepteerd door Bajramovic.

Bij broer Johnny van de Berge verliep het wat minder soepeltjes. Hij had in zijn partij tegen Dig de Graaf de Konings-indische verdediging tegenover zich gekregen. Hij dacht alles onder controle te hebben op de damevleugel maar schijn bedroog. De Graaf won eerst via een combinatie een pion. Daarna contrueerde hij een indirekte dubbele aanval op de lichte stukken van Van de Berge. Laatstgenoemde deed daarna ook nog eens de verkeerde torenzet in een poging alles te dekken. Door een krachtzet van De Graaf gingen er ineens twee stukken verloren en daarmee de partij.

Raymond Leemreijze speelde met zwart een Spaanse partij tegen Bart Hertog. In de laatste paar weken is hij gewend geworden om zijn paard elke keer weg te geven en daarom besloot Leemreijze deze keer maar zo snel mogelijk paarden te ruilen. Dit met de gedachte dat je er maar beter een paard of loper voor terug kunt krijgen in plaats van een mager pionnetje. De partij ging gelijk op totdat Hertog een aanval over de koningsvleugel ging opzetten. Hierbij won hij een stuk maar stootte zijn hoofd tegen de zware balken van de schaakzolder toen hij er achter kwam dat hij met het verkeerde stuk had terug genomen. Hierdoor verloor hij via een vork het stuk weer terug en moest de strijd weer opnieuw oppakken. Dit deed Hertog echter bekwaam en nadat hij een matnet om de zwarte koning heen had gevlochten gaf Leemreijze zich alsnog gewonnen.