Culinaire experimenten
Geplaatst 22 oktober 2010
Aangemoedigd door de feestvierders in het etablissement onder de schaakzolder kwamen de heren schakers tot enkele culinaire hoogstaande partijen. Culinair omdat de experimenten die op het bord kwamen een ware delicatesse waren voor de echte schaakfijnproevers.

Johnny van de Berge en Sebastiaan Koedoot weken al snel af van de standaardreceptuur van de gesloten d-pion opening. Koedoot fianchetteerde zijn koningsloper en zette daardoor druk op de a1-h8 diagonaal. In een volgens de meesterkok "Fritz" betere zwarte stelling experimenteerde Koedoot door zijn loper te offeren om met zijn dame te kunnen inslaan op b2 en daardoor een kwaliteit te winnen. Deze combinatie (b)leek haute cuisine te zijn en toen de rook was opgetrokken bleef Koedoot deze kwaliteit voor en hield van de Berge een gatenkaasstelling over: 0-1. Achteraf wees overigens de meesterkok uit dat teveel experimenteren met vreemde ingredienten nooit goed kan zijn. Alleen zie dat maar eens te vinden onder hoge druk achter de (keuken)tafel! 

De tweede gang van de avond werd opgediend door Ibrahim Bajramovic en Raymond Leemreijze. De honger van eerstgenoemde werd volledig gestild, waarbij Leemreijze de hond in de pot vond en een nul kon noteren.

Theo Blonet en Rick van de Breevaart brachten een gewaagde derde gang op tafel. Blonet experimenteerde door een pion te geven om daardoor druk op de zwarte stelling te krijgen. Deze druk kreeg hij ook, maar van de Breevaart bleek meer verstand te hebben hoe dit Siciliaanse gerecht te bereiden.

Hoofdgerecht van de avond was de partij tussen Wilco Lindhout en Jan van der Sleen. Lindhout offerde in het begin een pion. Door nauwkeurig spel van van der Sleen bleek deze pion een amuse te zijn voor een veel groter gerecht. Van der Sleen dwong een afruil af, waarna hij de witte dame kon pennen . Na deze dame opgegeten te hebben liet hij zich de kaas niet meer van het brood eten en haalde netjes de volle buit binnen.

Het toetje werd verzorgd door Andries de Meyer en Marcel van de Berge. Koploper van de Berge startte sterk en kwam beter te staan in het middenspel met het loperpaar, waarbij de Meyer ongelukkig stond met zijn stukken. Toen de Meyer na een aantal zetten het loperpaar wist te neutraliseren draaide het spel om en kwam de zwarte koningsstelling onder vuur te liggen. De Meyer draaide het vuurtje nog eens hoger door binnen te vallen met zijn torens op de zevende rij en twee pionnen te winnen. Van de Berge had de witte overwinning nog kunnen laten verpieteren door een schijnoffer met zijn toren te plaatsen, maar liet dit na, waarna de Meyer de winst oplepelde en van de Berge de koppositie moet laten aan Sebastiaan Koedoot.

Volgende week nieuwe gangen met nieuwe smaken!