Clean sheet voor Denk en Zet A
Geplaatst 12 oktober 2015
De spelers van Denk en Zet A hebben het drieluik van de afgelopen vier dagen goed afgesloten. In de uitwedstrijd tegen promovendus De Zwarte Dame C werd geen kruimeltje afgestaan. Alle vier de bordpunten werden meegenomen uit Kruiningen, waardoor Denk en Zet A na twee ronden met vier wedstrijdpunten en 6,5 bordpunten (gedeeld?) eerste staat in de tweede klasse in de avondcompetitie.

Vanwege cursus-geef-verplichtingen was teamcaptain Sebastiaan Koedoot verhinderd om (op tijd) mee te spelen. In de persoon van Bart Hertog was er een volwaardige vervanger geregeld. Onder leiding van waarnemend teamcaptain Peter van de Breevaart kwam het ruime ratingverschil (dat varieerde van 170 tot 370 per bord) nu wel duidelijk tot uitdrukking in de score.

Olaf van der Sloot speelde op het eerste bord zoals hij vaak speelt: logische zetten doen en ontwikkelen. Tegenstander Rob Oosterlee ontwikkelde zijn stukken minder (snel) en met zwart sta je eigenlijk sowieso al een zet achter. Toen de tijd nog een rol ging spelen en van der Sloot een stuk won vond Oosterlee het wel best.

Bart Hertog tekende op het derde bord voor het tweede bordpunt. Tegen Herman Schoonakker werd er vanuit een gezonde opening een pion gewonnen. Het ruimtevoordeel van Hertog alsmede de wegtikkende tijd werden Schoonakker fataal.

Op het vierde bord zorgde Peter van de Breevaart voor de teamoverwinning door Gayan den Hollander te verslaan. Wederom zorgde ruimtevoordeel en (daardoor) betere positionering van de stukken voor voordeel aan Thoolse zijde. Volgens eigen zeggen maakte van de Breevaart het mooi af, maar daar was de schrijver dezes geen getuige van.

Deze was wel getuige van de slechtste zet van Rick van de Breevaart op het tweede bord. Op het moment dat Koedoot morele steun kwam betuigen aan zijn teamgenoten verzwakte van de Breevaart met g6 zijn koningsvleugel, waarop Wilco Krijnsen prompt een aanval opstartte op deze vleugel. Hij zette deze goed op met een oprukkende g en h-pion alsmede het mee laten werken van de toren en dame. Van de Breevaart moest in de verdediging en uiteindelijk won Krijnsen na afruil van dame en toren een pion via deze koningsaanval en leek hij de eer van de Kruiningers te kunnen gaan redden. In plaats van zijn andere toren te activeren, speelde hij een paar min of meer doelloze zetten met zijn loper, waarvan de Tholenaar dankbaar gebruik maakte door zijn toren (en paard) wel in het spel te betrekken. Dit leverde eerst een pion op en na torenwissel zou een paardenvork (met schaak) zelfs voor een pion voorsprong zorgen voor van de Breevaart. Krijnsen speelde zijn koning echter naar het meest slechte veld, waardoor een andere paardenvork (met wederom schaak) een volle loper kostte. Sterk gespeeld van Krijnsen, alleen helaas voor hem gelden ook de laatste tien zetten in de partij…

Voor het uit de derde klasse gepromoveerde De Zwarte Dame C was het haar eerste wedstrijd dit seizoen. Een warm welkom in de tweede klasse is anders, maar de (bord)punten komen echt nog wel de komende rondes voor de Kruiningers. Misschien zat vanavond het verlies van Zie Scherpe Combinatie tegen De Zwarte Dame van twee weken terug nog te vers in het geheugen van de Denk en Zetters.