Afgelopen jaar kwam Halloween overwaaien uit Amerika. Dit jaar doet Nederland officieel mee met de Black Friday rage. We maken ons druk over Russische hackers, maar nemen zonder slag of stoot de Amerikaanse hypes over. Is dit nu het uitdragen van Trumps '”let's make America great again!”?
Bij Denk en Zet delen we mee in de meerdaagse mi(ni)serie van Black Friday. Daar waar diverse winkelketens een meerdaagse Black Friday marathon houden mochten sommige spelers van de vereniging uit Scherpenisse ook drie wedstrijden in vier dagen afwerken.
Op vrijdagavond in de interne competitie hield de top vier elkaar in evenwicht. Voor de partij tussen Sebastiaan Koedoot en Joost van Eenennaam gold dat ook van het begin tot aan het einde. In de andere topper had eerst Rick van de Breevaart een gigantisch ruimteoverwicht alsmede één of twee pionnetjes voorsprong. Johnny van den Berge gedroeg zich echter weer als de kat in het nauw en ondanks alle waarschuwingen die van de Breevaart kreeg, liet hij zich toch foppen door een rare sprong van van den Berge. Deze dame-sprong kostte van de Breevaart een loper, waarna er remise overeen werd gekomen: wie heeft nu het idee het beste koopje uit deze partij gehaald te hebben?
Een andere sprong, te weten van het stuk waarvoor een sprong bedoeld is, kostte Adrian Stoutjesdijk een volle toren. Hij dacht Raymond Leemreijze te pennen, maar kwam bedrogen uit, omdat hij eigenlijk zijn eigen toren in de penning zette. Een gift dan wel een erg goedkope aanbieding die Leemreijze maar erg graag verzilverde door een aftrekschaak te geven met het paard. Daarna hield de senior het hoofd koel en hengelde zijn vervroegde Sinterklaascadeau binnen.
Hans Smits zette in een spannende pot diep in de partij een loper in de etalage. Wilco Lindhout besloot echter om niet gratis te shoppen en koos voor een ander winkelpad. Dit pad gaf Smits even later de gelegenheid om via een mooie penning een loper te winnen, maar hij sneed in de ratrace naar de kassa de bocht te kort af, waardoor hij zijn neus tegen de stellage stootte en Lindhout met de volle buit de winkel uit zag lopen.
Een dag later kon het combinatieteam geen potten breken. Teamcaptain Martin Krijger van ons zusterteam heeft deze verlengde Black Friday ervaring HIER verwoord.
Drie dagen later mocht Denk en Zet aantreden in Kruiningen tegen De Zwarte Dame A. Ingelezen en ingekeken op de Kruiningse kerkrel trad het viertal aan op deze maandagavond in het Dorpshuis. Zonder basisspeler Olaf van der Sloot, maar met invaller Wilco Lindhout moesten nu maar eens de nul bordpunten weggepoetst worden. Wellicht zouden de heren uit Kruiningen ook iets weggeven zoals de mediaketen(s) ons doen geloven.
Het was echter Sebastiaan Koedoot die op het eerste bord eerst bewust een pion weggaf aan Wouter Bliek, maar overzag dat hij een zet daarna niet zomaar de zwarte dame kon opsluiten, omdat er en passant nog een loper ongedekt wel erg afgeprijsd stond te zijn. In een poging om misleiding te zaaien liet hij dan maar deze loper in de aanbieding te staan om op langere termijn mogelijk de dame alsnog in te sluiten dan wel buitenspel te zetten. Bliek besloot om niet in troebel water te vissen en gaf de loper terug, waarmee hij met twee pionnen meer de beste koop leek te doen.
Inmiddels had Wilco Lindhout op het vierde bord knap het eerste halve bordpunt van dit seizoen veilig gesteld door te remiseren tegen Rinus den Hollander. Iets wat in de tijdnoodfase opvolging kreeg door zijn buurman. Peter van de Breevaart deelde het punt met Ton Hertogs. Op het tweede bord was de teamcaptain van de Kruiningers Peter van de Borgt een pion voorgekomen in het eindspel. In wederzijdse tijdnood kon Rick van de Breevaart het tij niet keren, waardoor de thuisclub met 2-1 voorstond.
Terug dan naar 'the best buy'. De twee pionnen voorsprong van Bliek gaven Koedoot veel compensatie. Althans zo leek het toch. De witte stukken stonden bijna allemaal actief gericht op de zwarte koning, waarbij de zwarte koningsvleugel nog niet ontwikkeld was en er dankzij penningen toch wel een en ander dreigde. Bliek verdedigde accuraat door meerdere malen tijdig zijn koning naar een juist veld te verplaatsen en met beide in tijdnood wist hij de dames af te wisselen, waarna de angel uit de witte aanval was en Koedoot in verlies berustte. Na de partij bij de bar van dit beroemde Dorpshuis gaf Koedoot aan toch niet helemaal tevreden te zijn, omdat hij dacht wel iets gemist te hebben. Bij analyse bleek hij één kans gemist te hebben om een volle toren te winnen en daarmee zijn kwaliteit en twee pionnen achterstand om te zetten in een kleine plusscore. De hiervoor benodigde zet paard naar c3 speelde hij (uiteraard) een zet te laat, waardoor de te winnen toren op a2 (er deigde paard d5 schaak met dame winst, doordat de pion op c6 gepend stond) door Bliek kon worden weggespeeld naar a6. It's all part of the game: je moet de aanbiedingen grijpen als ze langskomen. That's the spirit of Black Friday. Niet gedaan, dus met dit 3-1 verlies nog steeds nul wedstrijdpunten. Tell me why i don't like mondays.