Bart Hertog verrast met overwinning
Geplaatst 30 september 2011
In de vierde ronde van de interne schaakcompetitie werden er vier partijen gespeeld. Na twee verliespartijen kon Wilco Lindhout zijn eerste winstpunten noteren in zijn partij tegen Guido van de Breevaart. Lindhout nam in het middenspel het initiatief door een goed opgezette koningsaanval waarbij Van de Breevaart jr een paardvork over het hoofd zag met kwaliteitsverlies tot gevolg. Lindhout maakte het karwei kundig af door gebruik te maken van de open c-lijn met mat als resultaat.

Ook Corne Niemantsverdriet kon zijn eerst overwinning vieren na een sterke partij tegen Marcel van de Berge. Laatstgenoemde liet zich niet alleen over de c-lijn overrompelen maar ook op de koningsvleugel. Na een eerdere verzwakking van de zwarte koningsstelling wist Niemantsverdriet de juiste zetten te vinden om eerst een stuk te winnen en daarna schaakmat te geven.

De grootste verrassing van de avond was waarschijnlijk toch wel het verlies van Rick van de Breevaart tegen Bart Hertog. Van de Breevaart heeft duidelijk nog niet zijn vorm gevonden dit seizoen na twee eerdere verliespartijen. Hertog speelde een puike partij en liet zich niet intimideren  door het aanvalsspel van Van de Breevaart. Laatstgenoemde liet zich enkele pionnetjes afsnoepen en nadat de angel uit de wedstrijd was, haalde Hertog zijn tweede overwinning binnen en blijft daarmee op een 100% score staan.

Ook Ibrahim Bajramovic en Dig de Graaf stonden nog op een 100% score en na hun onderlinge partij zou er minimaal een afvallen. Dit werd Bajramovic die het niet kon bolwerken ondanks zijn voortvarende start. In een Siciliaan leek hij De Graaf weinig ruimte te gunnen maar nam de druk te vroeg van de ketel. Dit gaf De Graaf de gelegenheid zich verder te ontwikkelen en in zijn spel te komen. Door wat onnauwkeurige zetten van Bajramovic kon De Graaf enkele pionnen winnen en de koppositie in kon nemen.