Andries de Meyer ziet spoken!
Geplaatst 22 oktober 2016
Jeugdleider Andries de Meyer waarschuwde de senioren dat het deze vrijdagavond een witte avond was. Dit was geen verwijzing naar Halloween spoken op de zolder, maar naar de uitslagen van de jeugdpartijen eerder op de avond. Het was nu de vraag hoe de zwart gelote spelers psychologisch om zouden gaan met deze uitspraak. De Meyer zelf hoefde zich daar niet aan te wagen, want hij was oneven.
 
Of het kwam door de waarschuwing van de Meyer of doordat Hans Smits extra kracht had geput uit zijn eerste resultaat van het seizoen van vorige week zullen we nooit weten. In ieder geval maakte Raymond Leemreijze in het middenspel een fout wat hem gelijk zijn dame kostte (spoken zien op het schaakbord?). Smits trok daarna met de witte stukken het punt naar zich toe.
 
Een andere witspeler die de voorspelling van de Meyer wel kon waarderen was Wilco Lindhout. In een lange partij wist hij Theo Blonet te beroven van zijn tot nu toe 100% score. Lindhout stijgt hierdoor fors naar een keurige vijfde positie in de tussenstand.
 
Vermoedelijk zag de Meyer wel in dat zijn uitspraak de magische uitwerking aan het verliezen was, want hij had de zolder verlaten, toen de eerste barstjes in de witte avond kwamen. Juan de Graaf hield met de witte stukken Ibrahim Bajramovic op een keurige remise. Gezien het sterke spel van Bajramovic van de laatste weken mag dat resultaat misschien ook nog wel deels toe te zijn schrijven aan de ‘stelling van de Meyer’ (maar vermoedelijk was het gewoon puur op eigen kracht van de Graaf junior hemzelf). In ieder geval kon Juan de partij nog aan vader Jan laten zien, die inmiddels zijn opwachting had gemaakt op de zolder.
 
In de partij tussen Rick van de Breevaart en Bart Hertog wist wit ook niet verder te komen dan een remise. De partij ging lange tijd gelijk op, waarbij uiteindelijk zwart (Hertog) een pion voorkwam. In een enkel toreneindspel met beide verbonden pionnen op beide vleugels en actieve koningen is dit zeker geen garantie voor winst, misschien eerder voor remise? Op het moment dat Dig de Graaf de zolder opstapte voor een bliksembezoek kwamen de heren remise overeen. Hierdoor steeg van de Breevaart naar de vierde positie op de ranglijst en komt het podium weer in zicht voor hem.
 
Eerder die avond was de stelling van de Meyer al verworpen. Joost van Eenennaam verzuimde om zijn stukken op de koningsvleugel te ontwikkelen. Enigszins begrijpelijk omdat tegenstander Sebastiaan Koedoot dat ook niet deed op zijn damevleugel. Het nuanceverschil was dat de witte pion op e2 te lang daar bleef staan, waardoor Koedoot twee pionnen kon voorkomen. Van Eenennaam wist via een leuk tactiekje (Toren van d1 naar d8+, Ke8xd8, Pxf7+, Kd7, Pxh8) een pion terug te winnen, maar daardoor wist Koedoot geforceerd dames te ruilen en stonden zijn (voornamelijk niet) ontwikkelde stukken toch net iets beter. Eerste verlies voor van Eenennaam dit seizoen, maar wel weer één met een goed leermoment.
 
Kortom, hoewel dat wit wel de betere score had deze avond bleek de waarschuwing van de Meyer toch gedeeltelijk een spookuitspraak. En ondanks dat er deze avond twee keer onverwacht gestommel op de wenteltrap te horen was en er ook nog een paar keer een boom-boom-auto hoorbaar langs kwam gereden, was in geen van deze gevallen sprake van spoken. Over het eerste is hierboven al geschreven: dat betrof het onverwachte langskomen van Jan en Dig de Graaf. Met betrekking tot het laatste weten bezoekers van onze schaakvereniging dat dit vaker voorkomt: het voormalige monumentale raadshuis ligt in een actieve wijk…