Against All Odds of gewoon zwaarbevochten?
Geplaatst 29 november 2019

Een aantal van de lezers zal dit nummer van Phil Collins wel kennen. Zelf heb ik de gelijknamige film nooit gezien, maar bij een Pubquiz zijn de eerste tonen van dit lied al gelijk goed voor een vol punt. En punten dat hadden beide externe teams van Denk en Zet nodig om hun kopposities te behouden.

Volgens de ratingverhoudingen per bord in deze vierde ronde zat dat wel goed met die binnen te halen punten. Nou dat 'halen' werd 'harken' en soms waren individuele uitslagen 'against all odds', in ieder geval zwaarbevochten.

 

De vorige (derde) ronde speelden beide Denk en Zet teams gebroederlijk (als een soort gildeleden) gelijktijdig op de schaakzolder. Het vlaggenschip won (zoals op papier verwacht) relatief makkelijk van Terneuzen B met 4-0. Het B-team wist knap het op papier sterkere Vlissingen A met 3,5 – 0,5 te verschalken.

 

Deze vrijdagavond hadden beide teams in de vierde ronde de nobele taak om hun koppositie in respectievelijk de tweede en derde klasse avondcompetitie te verdedigen tegen directe concurrenten. En ook nu werd de strijd gezamenlijk en tegelijkertijd aangevangen. Lokatie van het strijdtoneel was nu het Bastion in Middelburg. Na het nodige verslepen van tafels en het inleidend wapengekletter werd het muisstil (echt waar) en begonnen de acht tweegevechten in de langwerpige arena.

 

Denk en Zet B had gemiddeld minimaal 100 ratinpunten meer per bord dan Middelburg C, maar anno 2019 is papier niets meer waard. Alleen Bart Hertog wist op het eerste bord een punt te scoren. Via rustig en doortastend spel wist hij zijn voordeel te converteren. Daarvoor hadden Theo Blonet en Andries de Meyer op de borden daarnaast al in het stof moeten bijten. Inmiddels was Adrian Stoutjesdijk op het laatste bord van het achtbordige langwerpige strijdtoneel in een potremise? (deze teamleider kon niet heel het strijdtoneel overzien vanaf zijn toch centale positie) toreneindspel verzeild geraakt. Minimaal verlies leek een logische uitkomst, maar er ontstond opeens veel commotie uit die hoek van de zaal: een toren weggegeven! Voor ons helaas wel door en voor de verkeerde partij. Met deze 1-3 nederlaag staat het B-team in de subtop.

 

Ondanks dit verlies en de letterlijke aftocht van de wapenbroeders van het B-team, moest het A-team gewoon door. En ondanks een ratingoverwicht van 140 a 200 punten per bord zag het er eerlijk gezegd penibel uit. Sebastiaan Koedoot en Dig de Graaf stonden er niet al te best voor en dit waren ook de eerste twee borden waar een resultaat viel te noteren.

 

Bovenstaande typering van de stelling van Koedoot moet gelijk gerectificeerd worden: hij stond er niet 'niet al te best voor', maar hij had heel de partij geen schijn van kans gehad. Pionnetje geofferd, nog een pionnetje kwijt, loper moeten geven voor een pion, verplicht stukken moeten afwisselen en al langere tijd in de dying minutes, terwijl zijn tegenstander ook qua tijd op rozen zat. Nog even proberen te schwindelen door met een toren geniepig een paard aan te vallen wiens verdedigende pion door de andere toren gepend staat. Ook dit werd gezien en de witte koning werd simpel verplaatst naar de lijn achter het paard. Dan maar proberen een vrijpion naar de overkant te kijken en een ander schwindeltje in te bouwen: vorkmogelijkheid voor vijandelijke paard creëren, maar daarvoor moest het witte paard zichzelf wel ontpennen. Dat realiseerde de witspeler zich ook, maar vergat daarbij de zwarte dreiging die hij een paar zetten daarvoor wel zag... Na 53 zetten eindige de partij met slechts twee koningen op het bord (0,5 – 0,5). Een gestolen halfje voor de Denk en Zet teamleider. Een gestolen halfje dat uiteindelijk tot een extra wedstrijdpunt leidde.

 

Middelburg B kwam op voorsprong (0,5 – 1,5) doordat de Graaf op het tweede bord de witte opmars te passief aanpakte. Rick van der Pluijm en zijn tegenstander zaten op de eerste van de acht borden inmiddels beiden flink in tijdnood. Voordeel van de 30 seconden increment is dat je toch wel tijd hebt om nog na te denken, nadeel is dat je moet blijven noteren. Beiden spelers bleven beide toch doen, waarbij van der Pluijm zijn kwaliteit voorsprong weer teruggaf om in een voordelig dame-toren eindspel te komen. Hierbij kon hij profiteren van de bres in de pionverdediging rondom de zwarte koning. Soms lijkt in een tijdnoodfase het ratingverschil “harder” tot uiting te komen en op straffe van aankomend dameverlies gaf de thuisspeler dan ook op (1,5 – 1,5)

 

Net als zijn teamgenoten op zijn flankborden zat Joost van Eenennaam ook al een behoorlijke tijd op increment te spelen. Beide kanten hadden nog een sloot aan pionnen, waarbij van Eenennaam één toren en twee paarden had en de teamleider van de gasten twee torens. Nog belangrijker was de positie van de koningen. Die van 'ons' stond netjes beschermd en die van 'hun' stond meer in het open veld. Eén van de twee zwarte torens besloot op pionnenjacht te gaan en verplaatste zich naar a1. Hiermee positioneerde hij zich buiten het echte strijdtoneel en dit gaf van Eenennaam mede de mogelijkheid om een mooi matnet te bouwen. De twee paarden, toren, pionnen en monarch stonden plotsklaps ideaal gepositioneerd. Er dreigde mat in één door toren g4. De (andere) zwarte toren op h2 zou deze dreiging kunnen opheffen door zich naar h4 te verplaatsen, maar dan zou paard f2 mat volgen. Zoals het hoort in een echte veldslag blijft de maarschalk als laatste vechten en geeft zich eervol over wanneer daar het moment voor is. En met dit mooi gevlochten matnet was dat moment nu gekomen (2,5 – 1,5).

 

Degenen die het titelnummer van dit stukje kennen, herinneren zich vast ook nog wel het bordspel Stratego. Uiteindelijk wint niet degene die de meeste legeronderdelen nog op het bord heeft staan, maar wie als eerste de vlag vindt. Denk en Zet A nog met 100% wedstrijdpunten aan kop van de tweede klasse, op naar de volgende. Overigens is Stratego best een aardige suggestie voor Sinterklaas, Kerstmis annex kleurneutrale vrijdag. En dan wel het bordspel en niet digitaal. Want zo deden 'we' dat in de vorige eeuw: bordspelen in plaats van rsi en vierkante ogen opdoen. Zou ik bijna vergeten dat we elke week ook nog een ander bordspelletje doen in clubverband...