Aftrap schaakseizoen met een vleugje voetbal
Geplaatst 06 september 2019

De eerste vrijdag in september is traditioneel de openingsavond van het schaakseizoen voor de senioren van schaakvereniging Denk en Zet. De opkomst van negen spelers was een magere score voor de openingsavond. Misschien deels te wijten aan de voetbalwedstrijd Duitsland-Nederland, maar dat mag voor de toekomst geen belemmering meer zijn: uiteindelijk bleken de personen op de schaakzolder nog eerder op de hoogte te zijn van alle acties in die voetbalwedstrijd dan de tv-kijkende thuisblijver.

 

De magere opkomst lag zeker niet aan familie van de Breevaart. Het was lang geleden dat op een interne speelavond zowel Peter als Rick en Guido aanwezig waren. En met een 33% aandeel in de gehele populatie is de kans groter dat er een familiaal treffen zou plaatsvinden.

 

Regerend kampioen Rick van der Pluijm trad aan tegen nummer zeven van afgelopen seizoen Corné Niemantsverdriet. Waar vorig seizoen sommige potjes van van der Pluijm heel snel klaar waren, gepaard gaand met een deceptie voor de tegenstander, was daar hier nu geen sprake van. Het eindresultaat was echter wel hetzelfde. Geen valse start voor van der Pluijm.

 

Elfvoudig clubkampioen en runner-up van vorig jaar Sebastiaan Koedoot kende uiteindelijk niet al teveel problemen tegen last season nummer acht Adrian Stoutjesdijk. Laatstgenoemde gaf in het middenspel onnodig een pion weg, waarna via een 'uitschakeling van een verdediger' een tweede pion volgde. Na afwisseling van de grootste stukken een kwestij van tijd alvorens het materiele overwicht geconverteerd kon worden.

 

Joost van Eenennaam, de nummer drie van vorig jaar, wist ook de logica van professor ELO te bewerkstelligen. Tegenstander Daniël Scherpenisse probeerde iets (volgens eigen woorden) in het middenspel, maar zoals Stoutjesdijk al aangaf (“dat het tegen mij werkte wil niet zeggen dat Joost geen betere oplossing vindt”) is elk spelletje anders. Van Eenennaam ook foutloos aan het seizoen begonnen.

 

De meetellers missen nog de familie van de Breevaart. De beide eenmalige clubkampioenen van weleer mochten onderling gaan aantonen wie op dit moment het beste is. Dat leek lange tijd Rick te zijn, want Peter kwam beroerd uit de opening en zoals hij zelf al zei zouden twee extra pionnen niet voldoende zijn voor het lichte stuk achterstand. Verderop in het middenspel leek net of het bord was omgedraaid: opeens stond Peter een kwaliteit voor met allebei hetzelfde aantal pionnen. In plaats van de op de zevende rij staande vrijpion van Rick simpelweg te pakken met zijn koning was Peter te eager om zelf aan de overkant te komen. Het gevolg was dat zijn koning gebonden bleef aan de vijandelijke vrijpion (die nu gedekt werd door een loper) en hij zijn enige pion ook niet kon laten promoveren zonder het nieuwe stuk gelijk kwijt te raken. Het dan resterende eindspel (koning+loper tegen koning+toren) zou ook remise zijn.

 

Dan Guido van de Breevaart nog: hij had de eer om oneven te zijn en tegen iedereen te mogen spelen. Iemand van iedereen deed het in de opening al niet goed en daardoor was het voor de rest van iedereen vechten tegen de bierkaai om Guido te vloeren. Iets wat het Nederlands elftal wederom wel weer lukte in Volksparkstadion. Iets waarvan alle schakers maar al te goed van op de hoogte waren deze vrijdagavond. Via een snelle livelog/ticker en daarop iets achterliggende streaming soms nog meer aandacht voor die wedstrijd dan voor de borden. In de eerste ronde mag dat nog, maar het voorstel om een flatscreen op de zolder te plaatsen zal het waarschijnlijk niet gaan halen.