Pat bepalend voor toernooiwinst

In de ontknoping van het jaarlijkse oliebollentoernooi van Denk en Zet speelde Pat een belangrijke rol. Voor alle duidelijkheid: hiermee wordt de schaakterm bedoeld en niet een nieuw verenigingslid, welke is vernoemd naar de legendarische Ierse (voetbal)goalie, autocoureur en/of worstelaar.

Interne competitie weer aktueel

Nadat de jeugd een ingelast doorgeefschaak toernooitje had gehouden, mocht de ad interim competitieleider eerst de instellingen bij de ranglijsten van de jeugd repareren om aansluitend twee jeugdleden 2x2 te kloppen in een nieuwe (optel)variant van doorgeefschaak. Deze twee niet nader bij naam genoemde (familie)jeugdleden zijn wel te vinden op de inmiddels weer gepubliceerde ranglijsten, welke voor alle drie de categorieën te vinden zijn op de gebruikelijke plaats op deze site.

DEZ A en B houden het spannend

Nadat de schrijver dezes de vorige ronde al even was verschijnseld in Middelburg in de wedstrijd Middelburg A – Zierikzee A mocht hij deze vrijdagavond met de rest van het het vlaggenschip en de reserves van Denk en Zet thuis op de zolder aantreden tegen de reserves en de reserve-reserves van Middelburg.

ZSC wint twee keer van tweede van Bergen op Zoom

In twee sessies heeft Zie Scherpe Combinatie met 5,5 - 2,5 gewonnen van de reserves van Bergen op Zoom. Teamcaptain Martin Krijger doet verslag.

DEZ A heeft techologie nodig om te winnen

Het A-team mocht deze vrijdagavond afreizen naar Zeeuws-Vlaanderen om het aldaar op te nemen tegen de plaatselijke reserves. Op de heenweg werd (niet al te pijnlijk) duidelijk, dat het pré Tom Tom tijdperk toch ver achter ons ligt.

Lange droogte voorbij voor DEZ A

Na zonneschijn komt regen. Soms is dat beter dan andersom, want die regen was nodig om eindelijk weer eens een overwinning te oogsten voor Denk en Zet A.

Eerste landelijke punt ZSC

Terwijl het vlaggenschip van Goes met speels gemak won en kinderen hoorbaar aan het spelen waren in de zaal naast ons, werden de knikkers in het spelletje schaak tussen Goes 2 en Zie Scherpe Combinatie verdeeld. Martin Krijger doet verslag.

Kruiningen en Scherpenisse in evenwicht

In een heus tweeluik over vijf dagen hebben de verenigingen van De Zwarte Dame en Denk en Zet elkaar op 4-4 gehouden.

ZSC volhardt in puntloze landelijke reeks

Na het geheel puntloze landelijke debuutseizoen in de 3e klasse, heeft ZSC de 1e wedstrijd in de nieuwe 4e klasse ook verloren. Martin Krijger doet verslag.

Jeugd legt senioren vuur aan schenen

Het was een drukke bedoening op deze vrijdagavond op de schaakzolder. Negentien junioren, één junior/senior en negen senioren speelden zeven ronden snelschaak, waarbij iedereen (bijna) altijd een tegenstander kreeg met hetzelfde aantal punten. En voor een jeugdlid betekent dan al snel dat wanneer je de eerste ronde wint je de tweede ronde (weer) tegen een senior mag.

De laatste ronde...

Na drie weken (twee vrijdagavonden) alvast een voorschot te hebben genomen op de zomerstop werd er deze avond de laatste ronde in de interne competite gespeeld. Stond er nog wat op het spel qua podiumplaatsen? In ieder geval niet voor de eerste en tweede positie. Het is al een aantal ronden duidelijk dat Sebastiaan Koedoot voor de elfde keer clubkampioen gekroond mag worden en dat Joost van Eenennaam net als twee seizoen geleden de zilveren lauwerenkrans op mag zetten.

Vrijdagavond 4 mei geen schaken

In verband met De Nationale Dodenherdenking is het vrijdagavond 4 mei geen schaken.

Passend slot van seizoen voor ZSC

In een gecombineerde wedstrijd van de twee topteams van Charlois Europoort tegen de al gedegradeerde teams van AAS (klasse 1A) en Zie Scherpe Combinatie (klasse 3G) stond voor alle teams alleen nog maar de spreekwoordelijke eer op het spel. Toch werd in onze wedstrijd nog de klok van half zeven gehaald. Deze noeste arbeid leverde de onzen uiteindelijk drie remises op, waardoor de (niet verrassende) uitslag van 6,5 – 1,5 voor de gastheren tot stand kwam.

Zonnig doek valt voor ZSC

De voorspelling dat Zie Scherpe Combinatie haar eerste seizoen in de derde klasse KNSB competitie niet zou overleven, was er eentje die Nostradamus niet heeft gemaakt. Niet omdat hij daar zijn handen (ook niet in anagrammen, onbegrijpelijke zinnen en/of omdraaibare letters en cijfers) niet aan zou hebben durven branden, integendeel. Waarschijnlijk gewoon te min voor de in de 16e eeuw levende astroloog, omdat gezien de gemiddelde ratings van alle teams dit een logische gevolgtrekking is, die al aan het begin van het seizoen al te voor de hand liggend was om het predicaat voorspelling te mogen geven.

Vries en dooi liggen dicht bij elkaar

Een avond met wisselende in- en gezichten voor de diverse teams van Denk en Zet. Na vorig seizoen het verblijf in de eerste klasse avondcompetitie een jaar verlengd te kunnen hebben, is deze editie één ronde voor het einde het doek gevallen voor het A-team. Het B-team is één ronde voor het einde zeker van lijfsbehoud in de tweede klasse, daar waar voor deze zekerheid vorig seizoen de laatste ronde nog nodig was. Tenslotte kan het C-team zich in de laatste ronde nog mogelijk een ticket voor een promtie-wedstrijd verwerven indien gewonnen wordt van Oostkapelle. Met deze mogelijke tweede plaats zou eenzelfde resultaat geboekt worden als vorig seizoen in deze derde klasse.

ZSC bijna rijp voor rood scherm

Wederom kwam het combinatieteam uit Zierikzee en Scherpenisse zonder haar twee frontrunners niet verder dan één bordpunt. Met nul wedstrijdpunten en weinig bordpunten is formele degradatie nu dichtbij. Maar dat was niet het grootste nieuws van deze zaterdag. Uiteindelijk was Jan Versteegh dit seizoen een prima mol. En wat Zie Scherpe Combinatie betreft: wij waren echt wel één seizoen in de derde klasse landelijk, vriend! En hoewel het afreizen naar plaatsen als Sas van Gent en Rotterdam een stuk minder exotisch klinkt dan vertoeven in Kiev en Tbilisi, gaan wij wel alle negen afleveringen meemaken (de tiende – de finale – hebben wij uiteraard geen recht op).

Koude zolder vereist warm spel

Na twee weken geen verslag nu zelfs de datastick vergeten om de resultaten en stand van de 23e ronde op deze vrijdagavond 23 februari mee te nemen en te uploaden. Gelukkig is deze gebrekkige verslaggeving geen weerspiegeling van de opkomst deze weken bij schaakvereniging Denk en Zet. En dankzij deze goede opkomst speelt iedere week iedereen een partij tegen iemand van ongeveer gelijke speelsterkte.

ZSC kansloos ten onder tegen Messemaker

Zie Scherpe Combinatie heeft in de landelijke klasse 3G de confrontatie met een (tot deze ronde) directe concurrent voor degradatie met duidelijke cijfers verloren. De afwezigheid van onze twee ratingsterksten alsmede het deze keer niet kunnen (en mogen?) opstellen van acht spelers werken natuurlijk niet in ons voordeel, maar in the end valt er zeker niets af te dingen aan de zege van de reserves van Messemaker 1847.

Remise is geen optie in ronde 20

Ronde 20 van de interne competitie kende geen remises. Daar waar Theo Blonet vorige week nog Daniel Scherpenisse (die nu oneven was) doceerde over het Siciliaans, liet hij nu na de partij volwassene Hans Smits zien waar Smits het beter had kunnen spelen om verlies te voorkomen (dan wel uit te stellen).

Rob Cross van de schaakwereld speelt bij Denk en Zet

Natuurlijk is met het avondtempo van 60 minuten per persoon en 30 seconden increment per zet een partij meestal sneller afgelopen dan “vroeger”. Toch had iedereen het gevoel dat het nu nog vroeger was dan anders toen de laatste partij van de avond eindigde. Toch was dit niet het geval. Wellicht het lengen der dagen? De wederom te vroeg in actie gekomen lente-natuur van de natuur? Of kwam het doordat de laatst beëindigde partij van de avond werd gespeeld door een speler met de speelstijl van Rob Cross?

Two out of three aint bad

Drie teamwedstrijden, twee interne partijen en één vrijwillig terugtrekken kenmerkten deze vrijdagavond. Geen slechte opkomst aan het einde van de week van blue monday. En de resultaten? Meat Loaf zong er al over!