Jeugd en Senioren schitteren in Oliebollentoernooi

Met 25 deelnemers was het jaarlijkse (gesloten) oliebollentoernooi van schaakvereniging Denk en Zet wederom een succes. Dit is één van de avonden dat de junioren en senioren samen schaken en dat blijkt nog steeds een succesformule te zijn. Dit bleek niet alleen uit de opkomst, maar ook aan de ongedwongen sfeer en het plezier dat afstraalt bij ieders partijen.

Denk en Zet A als laatste uit de mist

Op deze vrijdag vooravond, waarbij het gerucht ging dat het in Brabant mistiger was dan in Zeeland, wist iedereen min of meer tijdig de zolder te bereiken in Scherpenisse. Niemand bleek verdwaald te zijn, sterker nog de vereniging mocht wederom een (hopelijk) nieuw lid begroeten alsmede werden de Goese bezoekers die de oversteek van de Oesterdam hadden gemaakt van harte welkom geheten. Denk en Zet C had deze avond ook nog moeten spelen, maar de tegenstander had al aangegeven dat ze niet genoeg mensen op de been kon brengen (niet te wijten aan de mist trouwens).

ZSC speelt mee in toen geluk nog heel gewoon was

Zie Scherpe Combinatie presteert constant in de landelijke derde klasse G. Ondanks het gebruikelijke verlies hebben de spelers van het combinatieteam uit Zierikzee en Scherpenisse hun persoonlijke huiden wederom relatief duur verkocht. In Rotterdam werd tegen RSR Ivoren Toren weer heldhaftig tegen de bierkaai gestreden.

Rokade en waarom veld a8 zo belangrijk is

Als er al een schaakthema deze vrijdagavond was, betrof het wel rokeren. Het was jammer dat Johnny van den Berge er niet was, niet alleen vanwege zijn positie op de ranglijst, maar ook vanwege het openingsspel van een aantal spelers. Van den Berge zal trots zijn op hoe snel sommigen gebruik maakten van deze changé-dans-éénzetter om hun koning in veiligheid te brengen en hun toren te activeren. Een zet trouwens die echt maar met één hand mag worden uitgevoerd en niet met twee handen tegelijk, maar dat terzijde.

Stormachtige dertiende ronde

Naast dat de maan door de kale knotwilgen langs de oude postweg scheen, raasde ook de wind wild over het polderlandschap rondom Scherpenisse. En in een historisch monumentaal pand blijft dat niet onmerkbaar. Vergezeld door het knusse fluiten van de wind rondom de schaakzolder werkten acht spelers hun partij af.

Black Friday voor diverse (teams)

Afgelopen jaar kwam Halloween overwaaien uit Amerika. Dit jaar doet Nederland officieel mee met de Black Friday rage. We maken ons druk over Russische hackers, maar nemen zonder slag of stoot de Amerikaanse hypes over. Is dit nu het uitdragen van Trumps '”let's make America great again!”?

Denk en Zet profileert en investeert

Deze vrijdagavond was de schaakvereniging door sponsor Van de Breevaart Keuken & Sanitair uitgenodigd om deel te nemen aan de Kennisquiz van de Lionsclub Tholen. Wanneer afgevaardigden Corné Niemantsverdriet, Juan de Graaf, Peter van de Breevaart, Raymond Leemreijze, mystery guest Ruud en Sebastiaan Koedoot hadden gedacht aldus op een makkelijke(r) manier punten te scoren in de interne competitie dan een partijtje te schaken kwamen ze bedrogen uit.

ZSC verslaat professor ELO maar verliest van Souburg

Zie Scherpe Combinatie presteert stabiel in de landelijke derde klasse G. Het aantal bordpunten dat de vorige ronde was behaald tegen Landau werd nu door het combinatieteam uit Zierikzee en Scherpenisse tegen Souburg geëvenaard. En dat nu zelfs met een gemiddeld ratingverschil van 343 punten per bord. Voor de duidelijkheid, het is niet dat we bewust onszelf een uitdaging opleggen om expres de twee ratingsterksten thuis te laten en daarmee het gemiddelde ratingverschil zo hoog mogelijk te krijgen. En nu al geschreven: de invallers uit Zierikzee weerden zich kranig, waarvoor hulde.

Junioren slaan toen in interne competitie

Het begon allemaal wat tammetjes deze vrijdagavond. Bij alle zes de partijen werden de stellingen voorzichtig opgezet en leek het wachten op de remises. De eerste partij waar het evenwicht verstoord werd was die tussen Adrian Stoutjesdijk en Johnny van den Berge.

Lof der zotheid

Op zet vier de dame wegblunderen 'ten faveure' van een pion. Als dat geen zotheid is? Het extra zotte was dat beide spelers dachten dat de derde witte zet – dame h5 schaak – van Niemantsverdriet ijzersterk was: sterker nog beiden bezongen deze killer zet met lof. Stoutjesdijk wilde bij wijze van spreken al bijna opgeven en Niemantsverdriet had de pen al in positie om de krul op het papier te zetten. Het was voor de schaakgenoten op de uit de zestiende eeuw stammende schaakzolder in ieder geval voer genoeg om de draak te steken met beide hoofdrolspelers in deze opvoering van het werk van Erasmus (welk eveneens uit de zestiende eeuw stamt).

Landau ook op zeven borden te sterk voor ZSC

Zie Scherpe Combinatie maakt vorderingen in de landelijke derde klasse G. Het aantal bordpunten dat was behaald in de eerste ronde tegen CSV werd nu door het combinatieteam uit Zierikzee en Scherpenisse tegen Landau met 50% overtroffen: de wellicht meesmuilende lezer zal dit anderhalve bordpunt nog steeds als uitermate schamel, dan wel als teken van een inmaakpot betitelen. Schamel zeker. Inmaakpot, dat viel eigenlijk goed mee. Wederom gingen er een paar uur overeen alvorens de eerste echte partij was afgelopen en kon de beheerder pas tegen half zeven de deur onderaan de wenteltrap afsluiten.

Getelefoneerd spel en jeugdig overwicht

Wist vorige week de onnavolgbare Ibrahim Bajramovic in een korte partij het punt naar zich toe te trekken, deze vrijdagavond was sprake van het tegendeel. Met de witte stukken kon hij geen potten breken tegen Peter van de Breevaart. Nadat er twee paarden in het doosje waren verdwenen was het beltegoed wel op. Gelukkig zou een dag later alles anders zijn.

Twee ronden op een bierviltje

Ibrahim Bajramovic schaakt bijna altijd onnavolgbaar. De ene keer leidt dat tot spectaculaire winstpartijen en een andere keer tot korte verliespartijen. Vanavond was van de vijf partijen zijn partij als eerste klaar. Tegen Wilco Lindhout wist hij een vrijpion met bonus op het bord te krijgen, wat genoeg was voor de enige zwartoverwinning deze avond.

Landelijk debuut ZSC conform verwachting

Na de zoveelste tweede plaats in de hoofdklasse (terminologie voor de lezers van de Zeeuwse Schaakbond) annex promotieklasse (terminologie voor mogelijke overige lezers) in de Zeeuwse onderbond dachten de schakers van Zie Scherpe Combinatie seizoen 2016/ 2017 weer om des keizers baard te hebben afgesloten. Doordat kampioen Landau 2 het landelijke avontuur dit keer aan haar voorbij liet gaan, werd aan ZSC gevraagd of ze het lef had om het gezag van de keizer te trotseren en diens baard op te eisen (oftewel of ZSC de vrijgekomen landelijke plaats in het seizoen 2017/ 2018 zou willen innemen). Na een erg kort beraad, iets waar de heer Deschain een voorbeeld aan zou kunnen nemen in zijn palavers, werd besloten om deze handschoen op te nemen.

Keizerdynasties en -systemen

Het keizer systeesm staat er in de eerste ronden om bekend dat er nogal wat fluctuaties kunnen zijn in de stand. Sta je de ene week nog op één, de andere week kun je uit de top 5 gekelderd zijn. Dit komt niet door het inzetten van verdubbelaars of jokers, maar heeft te maken met de mathemathische wijze van het berekenen van de keizerpunten: elke ronde wordt het puntentotaal van een speler herrekend op basis van zijn (onze senioren zijn allemaal mannen) eerdere resultaten op basis van de ranglijst van de week ervoor.

Mediastilte

Na een paar maanden schaakrust en mediastilte werd vorige week vrijdag 1 september ook in Scherpenisse weer het seizoen opgestart. Na de gebruikelijke wederzijdse vakantieverhalen was het dan eindelijk tijd om achter het bord weer eens te kijken waar iedereen stond.

Van de Breevaart pakt titel, maar welke?

Traditiegetrouw werd op de laatste vrijdag van mei het schaakseizoen afgesloten met een intern snelschaak toernooitje. Gezien het subtropische weer en het Hemelvaartweekend viel de opkomst met acht junioren en zes senioren zeker niet tegen! Leuk om te zien dat na een heel seizoen nog lang niet iedereen schaakmoe is.

Spannende bonusronde

Het laatste deel van de titel slaat niet op de laatste ronde van de interne competitie die werd afgewerkt: deze stond immers al vanaf het begin van het seizoen op de kalender. Spannend waren deze drie wedstrijden wel, althans er werd zowaar echt stil geschaakt, dus dan moet dat bijna wel.

ZSC eindigt tiende ronde zoals ze seizoen begon

Teamcaptain Martin Krijger mailde na de wedstrijd: "tja…het blijft moeilijk van DZD te winnen…". Ook in dit seizoen, waarin Zie Scherpe Combinatie wederom tweede is geëindigd in de hoofdklasse, is dit weer een feit: alleen koploper Landau 2 en lijstduwer De Zwarte Dame 1 bleken onze meerdere te zijn over de onderlinge twee ontmoetingen bekeken.

Tien, tien en nog eens (bijna) tien

Het verlate verslag van de dertigste (3x10) interne competitieronde had kunnen beginnen met dat er deze ronde met tien schakers werd gespeeld. Dat had ook in theorie gekund, maar de wel aanwezige jeugdleider Andries de Meyer gaf al ruimtijdig aan dat hij deze avond niet intern zou spelen (wellicht dat hij zijn tien winstpartijen niet wilde uitbreiden naar elf en daarmee de titel van dit verslag minder cachet zou geven?). Toen iedereen uiteindelijk binnen was gedruppeld bleken er tien senioren te zijn, maar waarvan dus negen speelgerechtigden.

Top tien en tiende titel veilig

Met nog twee ronden te gaan in de interne competitie staan na afgelopen vrijdagavond de eerste twee posities vast alsmede is de samenstelling (maar nog niet de precieze volgorde) van de top tien ook duidelijk. Sebastiaan Koedoot wist zijn tiende titel veilig te stellen door zijn eerste achter-het-bord ontmoeting van dit seizoen met Theo Blonet te winnen. Na pionwinst probeerde hij in een open stelling Blonet het rokeren te beletten, waarna Blonet prompt een toren cadeau gaf.

Denk en Zet breekt met bekertraditie

Net als de afgelopen twee jaren trof het bekerteam van Denk en Zet ook nu in de halve finale Goes als tegenstander. De twee vorige edities gingen beiden met 1,5 - 2,5 verloren. Eindelijk wisten de Tholenaren te breken met deze traditie: in plaats van dit gebruikelijke minimale verlies werd er nu met grotere cijfers verloren, namelijk 0,5 - 3,5.

Denk en Zet A nog op alle fronten actief!

Als teamleider moet je jezelf nooit op de borst slaan. Uiteindelijk zijn het toch de spelers zelf die het spelbeeld bepalen. Toch had deze teamleider het bij het rechte end toen in de voorjaarsvergadering 2016, let wel negen ronden geleden, bij het ingediende voorstel van de platoff-regeling gelijk werd aangegeven dat wij waarschijnlijk zelf daar de dupe van zouden zijn. En zie daar! Met allerlei uitgekiende opstellingen, inschatten van resultaten van de andere wedstrijden en veel doorzettingsvermogen is het ons ook gelukt om die voorspelling waar te maken!

Teamleider baalt van winst B-team

Het is een rare wereld deze dagen. Niet alleen vanwege de internationale schermutselingen en tragische gebeurtenissen, maar ook op zeer lokale schaal. Denk en Zetter Andries de Meyer was deze vrijdagavond namelijk niet voor ons thuis spelende B-team, maar voor de bezoekers uit Kruiningen.

Invallers goud waard voor ZSC

Het was een mooie dag een paar weken terug, zaterdag 11 maart 2017. 's Ochtends het zonnetje koesterend op het voetbalveld terwijl het derde-lijn-kroost ongelofelijk op de falie kreeg (maar wel de afsluitende penaties won: dat dan weer wel). Alleen afgereisd naar Zierikzee, alwaar op de andere grote parkeerplaats dan de gebruikelijk geparkeerd moest worden, vanwege het op-de-schop-gaan. Van de nood een deugd gemaakt en met de geur van de lente bewust door de stille smalle straatjes een omweg genomen om genietend van de gevels van de pittoreske huisjes naar de Veste te slenteren. Aangekomen bij de entree van de Veste viel nu pas eigenlijk op dat het best een mooi gebouw is van de buitenkant. Dezelfde constatering binnen gemaakt, waar de doeken aan de muren opeens opvielen. De zintuigen leken wel extra werkzaam, dus dat moest wel goed gaan komen die betreffende middag. Nou zoals al lang bekend kwam dat die middag niet: Zie Scherpe Combinatie kreeg die zonnige 11 maart ongenaakbaar 2.5 - 5,5 op de broek van Landau 2. En het ergste was nog, dat het niet eens zeer deed...

Tombola in posities vier tot en met tien

Toen de meeste senioren binnen druppelden waren er acht jeugdpartijen gespeeld die allemaal in het voordeel van de witspeler waren beslist. Op dat moment was er nog één jeugdpartij bezig, waar de witte stukken ook domineerden. De zwarte koning had alleen nog maar één pion over om zich achter te verschuilen. Verder there was nowhere to run and/ or hide. Echt nergens, dus dan is mat meestal het gevolg. Meestal, want dan moet de zwarte koning wel aangevallen staan, wanneer zwart aan zet is. En dat stond hij niet. We hebben het allemaal wel eens meegemaakt (met beide kanten): pat...

Denk en Zet teams houden alles in eigen hand

Naast twee externe duels werden er deze herfstachtige vrijdagavond 17 maart drie partijen in de interne competitie afgewerkt. Wilco Lindhout bereikte de vijfde positie door Raymond Leemreijze te verslaan. Hans Smits en Juan de Graaf hadden het mooiste uitzicht en de meest tochtige lokatie zo vlak bij het raam. Wellicht dat deze factoren bijdroegen aan de overeengekomen remise. Tenslotte wist Johnny van den Berge eindelijk eens van Theo Blonet te winnen.

De juiste zet

De juiste zet. Makkelijk gezegd, moeilijk gedaan. Zo ook deze vrijdagavond op de schaakzolder. De op de diverse plaatsen vernieuwde nooduitgangverlichting bracht meer nood dan licht in de gedachten van Ibrahim Bajramovic, Andries de Meyer en Hans Smits.

Van Eennennaam wint OJT “op eigen bodem”

Het vijfde Open Jeugdkampioenschap Tholen is gewonnen door Joost van Eenennaam. (foto's staan elders op de site) Daar waar de voorgaande vier jaren de titel elders viel, is het voor de organiserende vereniging Denk en Zet een extra mooi tintje dat bij de voltooiing van dit eerste lustrum een speler uit eigen kweek de grootste trofee mee naar huis mocht nemen.

Gemengde gevoelens bij dezelfde teamuitslagen

Afgelopen week mochten de in de avondcompetitie in de drie verschillende klasse acterende A-, B-, en C-teams aantreden tegen Middelburg A, Zierikzee A en Zierikzee C. De inzet voor alle teams was duidelijk: de uit- respectievelijk thuisspelende A- en B-teams moesten eigenlijk winnen om zich wat spelruimte te creëren in hun strijd tegen (in)directe degradatie en het C-team moest winnen om nog een kansje te houden op een mogelijk kampioenschap.

ZSC sprokkelt nu halfjes aan de juiste kant

De uitslag doet vermoeden dat het een makkelijke middag was. En hoewel er her en der individueel zoals vaker partijen geflatteerde uitslagen (kunnen) opleveren, leek het deze middag qua collectief inderdaad wel makkelijk te gaan. De uitzondering die de gebruikelijke regel voor het combinatieteam Zie Scherpe Combinatie bevestigt? In ieder geval vielen de puzzelstukjes die in de biljartkamer in veelvoud lagen opgeslagen voor ons prima in elkaar. Om in de trend van deze klassieke ingerichte achterkamer in de wijkpost te blijven: onze teamcaptain heeft de acht stukjes op de juiste borden ingepast. Het enige niet passende van deze middag (in dezelfde achterkamer, niet met betrekking tot de opstelling) was mijns inziens de wifi-router, die het beeld van de vele klassieke puzzels enigszins verstoorde: maar zonder dit soort dissonanten geen digitale media-uitingen (zoals deze).

Twee vrijdagen ineengevlochten

Een week nadat de onderlinge ontmoeting tussen Denk en Zet en Goes in 4-4 *) was geëindigd werd er in een nu sneeuwloos Scherpenisse ronde 21 van de interne seniorencompetitie afgewerkt. In alle vier de partijen werd tot het gaatje gegaan, waarbij uiteindelijk aan elk bord aan een langste (en dus ook aan een kortste) kant getrokken werd.

ZSC wederom aan verkeerde kant van het halfje

Door de jaren heen is De Zwarte Dame toch wel een soort van angstgegner voor Zie Scherpe Combinatie gebleken. Afgelopen seizoen gingen beide wedstrijden verloren en ook het seizoen daarvoor gingen de wedstrijdpunten bij de terugwedstrijd naar de delegatie uit Kruiningen. Groot aandeel in deze score kwam ter name van de schrijver dezes die de afgelopen seizoenen minimaal vier nullen op rij wist te scoren in de zaterdagcompetitie tegen de vereniging met de stoere berijdster op het angst(gegner)aanjagende zwarte paard. Maar vandaag zou alles anders zijn. Statistisch gezien moet het tij toch eens keren. Deels is dat gelukt, maar persoonlijk had ik liever het ander gedeelte gehad. Maar that is just the way the cookie crumbles…

Rollen omgedraaid

Van de uiteindelijk vredelievende uitslagen van vorige week in de interne competitie was deze avond weinig meer over. Sterker nog, de rollen waren omgedraaid. Daar waar er vorige week slechts één partij met een winnaar viel te noteren, was er deze week slechts één partij die geen verliezer kende.

Enige winstpartij in stijl afgesloten

Van de vijf gespeelde partijen eindigden er wel vier in remise. Een record wellicht in de nog relatief jonge historie van de interne competitie bij schaakvereniging Denk en Zet. De remises kwamen zeker niet allemaal tot stand in pais en vree c.q. van salonremises was geen sprake. Grootste bewijs van deze stelling was misschien wel dat de eerste partij de partij was die met een winnaar (en verliezer) van de schaakzolder afging.

Top negen dichter op elkaar

Toen om kwart over acht de acht aanwezige schakers net waren ingedeeld klonk er nog gestommel op de wenteltrap. Met de hand over het hart strijkend werd er besloten om dan toch maar een nieuwe indeling te (laten) maken. Met uiteindelijk negen senioren werden er nog steeds vier partijen ingedeeld in deze zeventiende ronde van de interne competitie plus een oneven paring. Joost van Eenennaam was de (on)gelukkige door deze paring te treffen.

Jeugd verslaat Senioren

Hoe de Zeeuwse wind ook haar best deed deze vrijdagavond de dertiende, kreeg ze toch geen gehoor bij de aanwezigen op de schaakzolder. De wind werd namelijk overstemd door de jeugd en senioren, welke weer met veel plezier het twee maal per jaar terugkerende doorgeefschaak speelden. Het zijn zo een beetje ook de enige avonden dat de orde enigszins verstoord mag worden. Net zoals het ook de enige avonden zijn dat de reguliere schaakpatronen op de borden verstoord worden. Alles kwam deze avond weer langs: vier witte paarden, pionnen die trotse dames werden maar na het slaan weer gedegradeerd werden tot pion, offers, tijdnood en veel stukken die achter het bord bleven staan.

Oliebollenschaak

Oliebollen is toch iets van oudjaar? Iets van vorig jaar? Iets van een week geleden? Helemaal juist! Gaat dit op het eiland Tholen dan anders? Vieren ze, net als in China, dit op een later tijdstip daar? Nee hoor, het traditionele (gesloten) snelschaaktoernooi werd bij schaakvereniging Denk en Zet op hetzelfde moment gespeeld als altijd, alleen het verslag hiervan is enigszins verlaat.