N.O.G. vaart de juiste koers!

De mogelijke niet-schakers onder u zullen bij deze titel iets denken in de trend van “oh nee, niet alweer een nieuwe politieke partij”. Hoewel deze afkorting niet staat voor iets als “Nederland Ontwaakt Groots”, bleek afgelopen week de N.O.G. wel net zo populair als de oprichting en/of afsplitsing van politieke partijen de afgelopen kabinetsperiode. In het geval van de drie externe teams van Denk en Zet werd deze ”Niet Op Gekomen” joker twee maal ingezet en twee maal met succes. De teams die met drie personen van vlees en bloed kwamen opdagen wonnen hun wedstrijden. Denk en Zet C en De Vesting bedienden zich van deze tactische opstelling en gingen er met drie man met een overwinning van 3-1 respectievelijk 2,5–1,5 vandoor.

ZSC vice-winterkampioen

Met gemiddeld 100 punten meer en ook daadwerkelijk op elk bord een ratingoverwicht lijkt de overwinning van Zie Scherpe Combinatie op Souburg 2 ook logisch. En eerlijk gezegd leek alles ook relatief makkelijk te gaan tijdens het verloop van de wedstrijd. Met een 4-2 voorsprong en stellingen op de twee resterende borden die in het voordeel van ons spraken zou het ons toch niet overkomen dat we die twee borden allebei nog verloren. Die woorden uitspreken betekent spotten met de wet van Murphy. Wellicht was de daarop gelijk uitgesproken tegenspreuk “ik zou dat maar niet te hard zeggen: gezien onze historie zou het mij niets verbazen, wanneer dat nog gebeurt” dan ook net voldoende om niet weer eens een wedstrijdpunt af te moeten staan. Werd het toch weer spannend.

Alle drie DEZ teams verliezen weer niet

Na een stroeve start is het voor alle drie de externe teams van schaakvereniging Denk en Zet gelukt om voor de tweede ronde op rij niet te verliezen. In de tweede klasse wist het B-team, na de overwinning vorige week op Terneuzen A, in het bastion van Middelburg de gelijkgestemden (B) van de opponent in evenwicht te houden. Dit equilibrium van 2-2 kwam wel tot stand zonder vredelievende remises. Kopman Johnny van de Berge en staartman Guido van de Breevaart delfden het onderspit tegen Ronald Lauer respectievelijk nestor Ad van der Weel. Bart Hertog en Theo Blonet konden wel de volle buit binnenhalen tegen Arjan van Tuijl en Alex Jonkheer. Mooi dat de twee langst(ver)dienstelijken van beide verenigingen in deze teams tegenover elkaar zaten!

Zie Scherpe Combinatie blijft op 50%

Met zes man in een drietal auto’s trokken de schakers van het combinatieteam Zie Scherpe Combinatie naar Terneuzen om het restant van de wedstrijd tussen Zie Scherpe Combinatie en Scheldeschaak te spelen. De borden drie en vier tussen Sjaak Spiegels en Gerard de Winter respectievelijk Martin Krijger en Kees Freeke waren vooruit gespeeld en beide partijen waren in remise geëindigd. Vooraf waren er twee voorspellingen wat de opstelling van de overige zes Zeeuws-Vlamingen betrof. Of er zouden wat super-rating-subs opgetrommeld zijn, of er zou gebruik worden gemaakt van een tactische opstelling. Bij aankomst bleken er geen super-rating-subs aanwezig te zijn. Bij het zien van de opstelling bleek deze inderdaad tactisch te zijn. Zodoende hadden we op de borden één en twee een fors ratingoverwicht, op het achtste bord het omgekeerde en waren de borden vijf tot en met zeven ELO-wijs aan elkaar gewaagd (waar we op de borden vijf en zeven iets onder deden). Op papier alle ingrediënten voor een spannende wedstrijd. En dat werd het dan ook.

Hoog opkomstpercentage met 15 kiesmannen

Net als vorige week vrijdag werden er vanavond (nu onder toezicht van de oneven gelote Hans Smits) wederom zeven wedstrijden afgewerkt in de interne competitie. Het moet lang geleden zijn dat er zoveel partijen zijn gespeeld in een interne ronde (en dat nu zelfs twee weken achter elkaar). Zou een poging tot een flauw bruggetje naar de actualiteit kunnen zijn met een motto als “let’s make Denk en Zet great again”, maar dat is lariekoek, want onze vereniging floreert toch al weer meer dan acht Amerikaanse presidentstermijnen. Overigens was in tegenstelling tot de Amerikaanse verkiezingen van afgelopen week vanavond op de schaakzolder ‘blauw’ wel de favoriete kleur. Het verschijnen van deze kleur op het bierflesje geeft aan dat dit het juiste moment was om het flesje ‘te callen’ c.q. te serveren. Een stuk koeler dan die verhitte verkiezingen.

ZSC verslaat combinatieteam Scheldeschaak

Op 5 oktober ontving Zie Scherpe Combinatie in Scherpenisse het andere combinatieteam in de hoofdklasse van de Zeeuwse Schaakbond. Hoewel het nog maar de derde wedstrijd was van de tien in totaal, kon dit duel tegen Scheldeschaak met wat fantasie een (vor-)vorentscheidung genoemd worden. Tot nu toe was Scheldeschaak puntloos en hadden wij slechts één wedstrijdpunt vergaard.

Ranglijst schuift in elkaar

Met zeven partijen een mooie bezetting deze vrijdagavond, waarbij de paring op voorhand al tot de verbeelding sprak. Zo nam Bart Hertog het na het debacle van vorige week op tegen Peter van de Breevaart. Partijen tegen van de Breevaart senior staan altijd garant voor spektakel. Hertog kwam een kwaliteit voor, maar de prijs hiervoor was een gekooide dame op f7. Eén minder accurate zet deed zijn dame de dame de das om, simpelweg, omdat zwart met een paar zetten de vijandelijke gemalin kon insluiten en kon ‘schaken’. Vermoedelijk had b3 gevolgd door loper a3 de witte dame de nodige ondersteuning kunnen geven.

Politiek en Johnny Carlsen

Johnny van den Berge gaat niet de politiek in en is ook niet genaturaliseerd tot inwoner van Noorwegen. Waarop slaat de titel van dit stukje dan wel? Hoewel na vijf ronden afwezigheid het verschijnen van van den Berge wel enige nieuwswaarde had, alsmede de meeste ruchtbaarheid was waar te nemen op en rond (tijdens) zijn partij tegen Bart Hertog, slaat de politieke verwijzing toch echt naar ‘echte’ politiek. Het eerste uur werden de Amerikaanse verkiezingen besproken (het districtenstelsel en de kiesmannen en de beide hoofdpersonen in deze 4 jaarlijkse terugkerende soap), de Russische tegenhanger Poetin, de invloed van de Marokkaanse fosfor/ fosfaat en Saoedische olie op de internationale relaties met die landen alsmede de complottheorieën rondom 9/11 (zoals de rol van de CIA en de manier waarop het WTC instortte), de moord op Kennedy (onder meer dat via reconstructie van de kogelbaan meneer Oswald het niet gedaan zou kunnen hebben) leidend tot de marionetten (“they both reached for the gun”) in de wereldpolitiek (Bilderberg/ illuminatie). Toen zelfs de Monroe-doctrine nog langskwam werd toch wel duidelijk dat politiek en schaken niet samen gaan.

Andries de Meyer ziet spoken!

Jeugdleider Andries de Meyer waarschuwde de senioren dat het deze vrijdagavond een witte avond was. Dit was geen verwijzing naar Halloween spoken op de zolder, maar naar de uitslagen van de jeugdpartijen eerder op de avond. Het was nu de vraag hoe de zwart gelote spelers psychologisch om zouden gaan met deze uitspraak. De Meyer zelf hoefde zich daar niet aan te wagen, want hij was oneven.

Denk en Zet A, B en C op gelijke hoogte

Na twee ronden te hebben gespeeld in de drie verschillende klassen van de ZSB avondcompetitie hebben alle drie de externe teams van Denk en Zet twee bordpunten. U leest het goed: geen wedstrijdpunten, maar bordpunten. Voor Denk en Zet A is dit minder dramatisch, omdat ze het ‘geluk’ had dat ze de eerste ronde met 4-0 verloor, zodat ze al haar twee bordpunten in deze tweede ronde heeft gescoord door met 2-2 een (onverwacht) gelijkspel te behalen tegen Het Witte Paard A. Ook Denk en Zet C speelde deze vrijdagavond thuis, maar liet zich niet inspireren door het vlaggenschip, want ze kwam niet verder dan een 1-3 nederlaag tegen het B-team van Terneuzen. Eerder deze week had ons B-team met 2,5 – 1,5 verloren in en tegen Vlissingen A

Jeugd van Landau nekt ZSC

Wederom heeft Zie Scherpe Combinatie het ratingoverwicht op papier niet kunnen omzetten in een overwinning. Bovenstaande zin relativerend weet een ieder - kijkend naar de leeftijden van de jeugdige talenten van de gastvereniging - dat de werkelijke verhoudingen dichter bij elkaar liggen dan op papier. Dat bleek ook uit de partijen en het nipte verlies van 4,5 – 3,5 op deze zonnige zaterdagmiddag in het deel van Zeeland dat volgens de Efteling van de landkaart geveegd was. Gelukkig vielen de auto’s met inzittenden niet van de aardkloot af toen deze de Eftelingse Bermuda-driehoek-zone introkken.

Toename van spelers met perfecte score

Nadat de laatste twee weken Sjors Sportief wederom een succes bleek, probeerden deze vrijdagavond 10 senioren ook succes te behalen op de memorabele 64 velden. De topper van de avond (ranglijstgewijs) was het treffen tussen Bart Hertog en Joost van Eenennaam. Hoewel de stelling veelbelovend oogde durfde geen van de twee partijen het troebele water op te zoeken en bracht zetherhaling beiden een half punt.

Hertog doet goede zaken

De ene week is de andere niet. Zo goed Raymond Leemreijze vorige week partij gaf, zo snel kwam hij nu materiaal achter tegen Peter van de Breevaart via een schijnoffer op f7. Geen rokade meer en een stuk achter met de dames nog op het bord. Vechten tegen de spreekwoordelijke bierkaai. Van de Breevaart wist daar wel raad mee.

Denk en Zet B toont solidariteit

De terugkeer van Denk en Zet B in de tweede klasse van de avondcompetitie eindigde in solidariteit met de twee andere Denk en Zet teams. In navolging van de nederlagen van die twee teams de avond ervoor verloor het B-team de thuiswedstrijd tegen Goes C met 0,5 – 3,5.

Valse start voor Denk en Zet A en C

Voor sommige Tholenaren was het een verrassing om meer dan vier Denk en Zetters aan te treffen in Souburg op deze donderdagavond. Niet één, maar twee teams uit Scherpenisse mochten aantreden in Souburg. Het gepromoveerde A-team trof in de eerste klasse de regerend kampioen van de avondcompetitie: Souburg A. Met gemiddeld 300 ELO-punten minder per bord een mooie uitdaging, zoals dat dan genoemd wordt. Het C-team trof in Souburg D een op papier meer gelijkwaardige tegenstander, maar iedereen weet dat dat niet altijd alles zegt.

ZSC opent beter dan voorheen

Deze zonnige zaterdagmiddag werd op diverse locaties de eerste ronde in de hoofdklasse van de Zeeuwse onderbond gespeeld. Zo ook in één van de tien meest bijzondere schaaklocaties van Nederland. Op de zolder van dit momenteel aan onderhoud onderhevige monumentale pand werd de wedstrijd tussen Zie Scherpe Combinatie en Middelburg gespeeld. De statistieken waren tegenstrijdig voor ZSC. Alle vier de ontmoetingen tussen de onzen en Middelburg in de laatste twee seizoenen eindigden in een overwinning voor het combinatieteam. Positief vooruitzicht dus! Daarentegen werden de openingsduels in de laatste twee seizoenen door ZSC verloren. Uitdaging in het verschiet dus! Om de wiskundige wetten niet al te zeer te tarten, lijkt de uiteindelijke 4-4 dan ook het logische ver- en gevolg van de voornoemde statistieken.

Eén avond in een dozijn

Deze vrijdagavond stond eerst in het teken van de seizoenstart van en voor de jeugdleden. De uitslagen zijn verwerkt door een ICT consultant in spé en zijn te controleren onder de geüploade standen. Daarna konden de senioren voor het eerst dit seizoen Andries de Meyer en Jan van der Sleen verwelkomen. Na het bijpraten (nou ja, dat gaat meestal nog wel even door bij het begin van de partijen) werden de partijen opgestart. Gelukkig was er een even aantal schakers, waardoor het deze avond echt 12 in plaats van 13 in een dozijn was.

Pieken en dalen

Kenmerkend voor het spelen van de eerste ronden in een Keizercompetitie is de sterk wisselende (invulling van de posities op de) ranglijst. Dit omdat elke week de stand herrekend wordt op basis van de posities van de week ervoor. Win je de eerste ronde van de kampioen van vorig jaar dan krijg je daar bijvoorbeeld 30 keizerpunten voor en sta je na de eerste ronde gelijk bovenaan. Degene die verloren heeft krijgt 0 keizerpunten en duikelt dus van lijstaanvoerder naar bijvoorbeeld positie 16. Dit betekent bij de herrekening na ronde 2 dat de overwinning die eerst 30 keizerpunten waard was nu opeens nog maar 15 punten waard is. Na een aantal ronden is dit piekeffect eruit, omdat de meeste spelers (ruim) boven of (ruim) onder de 50% scoren qua totaalresultaat (een soort wet van de grote getallen). Erg theoretisch allemaal, maar het verklaart waarom je in de eerste ronden dus opeens een vrije val of een enorme stijging kunt doormaken en zomaar opeens bovenaan kunt staan: het Teletekst-effect bij de Eredivisie.

Bijzondere schaaklocatie weer in bedrijf

Het spreekt voor zich dat we er trots op zijn dat de schaakzolder als één van de tien meest opvallende clubgebouwen is opgenomen in het meest recente nummer van “Schaakmagazine”. Wij beseffen ons terdege dat het een voorrecht is dat onze vereniging deze uit 1594 stammende schaakzolder van de gemeente Tholen mag gebruiken om wekelijks onze passie te kunnen beoefenen. De foto van het gehele pand alsmede de daarbij vermelde tekst, welke in dit landelijke lijfblad van schakend Nederland zijn opgenomen, vormen dan ook een mooi stukje verdiende promotie van het dorp Scherpenisse en het eiland Tholen.

Snelschaak net geen prooi voor jeugdlid

Ook nu werd het schaakseizoen afgesloten met een snelschaaktoernooitje op de laatste vrijdagavond in mei. Wellicht was niet iedereen hiervan op de hoogte, getuige in eerste instantie de opkomst van slechts 10 leden (ten opzichte van de 34 bij het doorgeefschaak 2 weken terug). Na een telefoontje naar Rick wist deze de weg naar de schaakzolder ook nog te vinden, zodat vanaf ronde 3 er 11 deelnemers waren. Er werden in totaal 8 rondes gespeeld, waarbij iedereen wel een partij wist te winnen.

Doorgeefschaak prooi voor jeugdteam

Zoals in het verslag van vorige week aangekondigd stond deze vrijdag(avond) in het teken van het jeugduitje met aansluitend om zeven uur gezamenlijke prijsuitreiking en doorgeefschaak. Nadat 22 jeugdleden de bowlingbaan en bijbehorende eetgelegenheid onveilig hadden gemaakt (hierbij in het gareel gehouden door twee jeugdleiders, waarvoor dank), waren 22 junioren en 11 senioren getuige van de prijsuitreiking, welke op de schaakzolder door jeugdleider Andries de Meyer verzorgd werd. De (ook in het verslag van vorige week benoemde) 9 beste schakers in de drie verschillende interne competitiegroepen werden beloond in woord en gift (met bekers) en vereeuwigd via vastlegging op de Windows Phone. De tijd van de digitale fototoestellen ook al op haar retour?

Tropische ontknoping

Op de meest tropische vrijdagavond van het lopende schaakseizoen werd de laatste ronde in de interne competitie gespeeld. De thermometer wees binnen 22,5 graden aan rond acht uur bij binnenkomst van de senioren (in de buitenlucht trouwens ook rondom dat tijdstip). Daar waar de meerderheid van de jeugd zich had laten verleiden door het heerlijke lenteweer en-of op vakantie was kwamen er elf senioren opdagen voor deze laatste ronde.

Uniek resultaat voor Denk en Zet A

Met zeven overwinningen uit zeven wedstrijden kan met recht gezegd worden dat het A-team on the jazz was dit seizoen. De laatste ronde werd aangetreden in en tegen Koudekerke. Het was een tijd geleden dat een Denk en Zet team in Koudekerke speelde en beide verenigingen hebben nog steeds veel overeenkomsten bleek bij aankomst. Het geldkistje, de zelf te turven consumpties, de prijzen van de consumpties (een euro voor een fris en biertje), de zelfbediening en natuurlijk de sympathieke leden ;-) De grootste “tegenstelling” tussen deze twee verenigingen betreft de fysieke locatie: in de tweede klasse dit jaar is de grootste afstand tussen welke twee verenigingen ook, die tussen Koudekerke en Scherpenisse. Een onvervalste Far West versus Far East als in Rocky IV? De zon scheen tijdens de reis richting het verre westen, dus het zou wel gaan meevallen met die Koude(kerkse) oorlog.

ZSC vicekampioen hfdkl. Zeeuwse onderbond

Vicekampioen. Runner-up. Best of the rest. De eerste verliezer. Uit deze bewoordingen moge duidelijk zijn dat Zie Scherpe Combinatie het seizoen 2015/ 2016 in de hoofdklasse van de Zeeuwse onderbond heeft afgesloten met een keurige tweede plaats. Dankzij drie achtereenvolgende overwinningen wist het combinatieteam uit Zierikzee en Scherpenisse op te klimmen van de op een-na-laatste vijfde positie naar de wellicht meest ondankbare positie. Door in de slotronde Scheldeschaak met 5-3 te verslaan wist ZSC in totaal 11 (van de 20 maximale) wedstrijdpunten en 42 (van de 80 maximale) bordpunten te verzamelen.

Bekerteam op herhaling

In de Engelse bekercompetitie betekent ‘op herhaling’ een gelijkspel met als gevolg de wedstrijd nog eens dunnetjes over te spelen bij de andere vereniging, de zogenaamde replay. Maar dit is schaken. Nadat in het verleden het bekerteam van Denk en Zet de bekerfinale twee maal verloor van Zierikzee, heeft ze nu voor het tweede jaar op rij in de halve finale verloren van het eerste Goese bekerteam. Wederom op thuisbodem en notabene met dezelfde uitslag als vorig jaar: 1,5 – 2,5. Is één angstgegner in de beker niet al genoeg?

Verwachting ingelost – kampioen!

Door een 3-1 overwinning op Middelburg B heeft het vlaggenschip van Denk en Zet met nog een ronde te spelen het kampioenschap van de tweede klasse avondcompetitie veilig gesteld. Nadat tijdens het seizoen door een paar schakers van andere teams terloops werd opgemerkt dat Denk en Zet A, gezien de rating van de basisspelers, zeker wel voor het kampioenschap zou gaan, doet het deugd om aan dees (en gene) te kunnen melden dat aan deze verwachting is voldaan: het blijven immers toch maar vier borden met (meestal dan toch) menselijke schakers. En waar mensen zijn, worden fouten gemaakt etc. etc.

ZSC wint weer in Souburg

Kleine jongens worden groot. The pupil teaches the master. Übung macht den Meister. We eindigden het vorige verslag over het wel en wee van Zie Scherpe Combinatie met de neergeschreven hoop dat we onze spelers de volgende wedstrijd tegen Middelburg ook weer succesvol om een boodschap zouden kunnen sturen. Het achttal van deze 2 april bestaande uit Martin Krijger, Arend Bandsma, Sjaak Spiegels, Sebastiaan Koedoot, Rick van de Breevaart, Ben Snethorst, Bart Hertog en Joost van Eenennaam bewees dat ze haar kopmannen en ratingkanonnen Hans Aangeenbrug en Olaf van der Sloot (dit keer) niet nodig had om de rekening van de boodschappen wederom aan de (in volle sterkte opgekomen) tegenstander te presenteren. Na een bloedstollende middag werd iets over zessen schaakklub Souburg en barman Walter Franse bedankt voor de ter beschikking stelling van ruimte en tijd alsmede werd tegenstander Middelburg bedankt voor de spelvreugde, beleving en spanning en last but not least, ook niet onbelangrijk, de 3,5 – 4,5 overwinning. Een overwinning die Zie Scherpe Combinatie bijna zeker maakt van een uiteindelijke klassering boven de promotie/degradatie zone.

Reeks Denk en Zet A weer in balans

Elk nadeel heeft zijn voordeel. De degradatie van vorig seizoen uit de eerste klasse naar de tweede klasse heeft meerdere voordelen. Een van die voordelen is om dit seizoen weer uit te mogen spelen in Vlissingen. Naast de altijd hartelijke begroeting door, gastvrijheid van en goede omgang met de teamleider van Vlissingen Gerard de Pree, welke een gezonde dosis humor heeft, is er de fascinatie voor de locatie, woonzorgcentrum Ter Reede. Bovenstaande is oprecht gemeend, onderstaande is geschreven met de gebruikelijke knipoog: gelieve bij het lezen de vele korreltjes zout er bij te nemen.

ZSC verorbert Souburg 2

Winnen was de boodschap voor Zie Scherpe Combinatie in de achtste ronde van de hoofdklasse van de Zeeuwse onderbond. Proberen om van die voorlaatste positie af te komen. Dat moest dan gebeuren in de uitwedstrijd tegen de nummer twee na zeven ronden, Souburg 2. De Souburgers daarentegen moesten winnen om in het zog te blijven dan wel in te lopen op koploper Het Witte Paard alsmede om een sportieve revanche te nemen op het forse verlies in Zierikzee eerder dit seizoen.

Zeeuwse Grand Prix toernooi van 2016

Zaterdag 5 maart is het tweede Zeeuwse Grand Prix toernooi van 2016 gespeeld in Scherpenisse. Met 56 deelnemers werd er in drie groepen gespeeld: ABC, D en EF. Uiteindelijk aren er geldprijzen voor de beste AB en C spelers en bekers voor de D, E en F groep. Toernooiwinnaar werd Bas van Dooren van Landau Axel, beste Denk en Zetter was Joost van Eenennaam, die derde werd.

Wit begint en wint

Halverwege de avond bezigde Wilco Lindhout de uitdrukking “wit begint en wint”. Want dat was immers vroeger een ijzeren wet bij het damspel volgens hem. Helaas voor Lindhout had hij de zwarte stukken en deed Joost van Eenennaam het gezegde van Lindhout maar wat graag eer aan. In het middenspel haf hij het voordeel van het loperpaar en won in het eindspel een stuk, doordat de mat van Lindhout geen mat was. Onbewust een vervulling van zijn eigen uitspraak?

Herkansing voor Zie Scherpe Combinatie

Deze vrijdagavond stonden er twee externe wedstrijden op het programma. De heren van het B-team van Denk en Zet ontvingen de heren van het B-team van zustervereniging Zierikzee en het vlaggenschip van Denk en Zet ontving de heren van het B-team van De Zwarte Dame. Dezelfde drie verenigingen als zes dagen geleden (Zie Scherpe Combinatie tegen De Zwarte Dame) zaten dus naast en tegenover elkaar. Voornamelijk met andere spelers nu, maar toch een soort van herhaling (en herkansing voor de nederlaag van 3-5) met als bonus een voortzetting van de minimatch tussen Rinus den Hollander en Rick van de Breevaart. Ging het afgelopen zaterdag om de eerste stappen naar het ontlopen van (een beslissingswedstrijd aangaande promotie/) degradatie, nu ging het om de koploperspositie in de tweede klasse avondcompetitie alsmede om positionering in de subtop van de derde klasse avondcompetitie. Wat betreft die koploperspositie: De Zwarte Dame had tot nu toe één verliespunt behaald, daar waar Denk en Zet alles nog gewonnen had.

ZSC als Hofleverancier

Dit seizoen is Zie Scherpe Combinatie hofleverancier van De Zwarte Dame. Vier wedstrijdpunten zijn immers ge- en verspeeld aan de Kruiningers. Hoewel de dame (slash /) koningin aan het hoofd staat van de hofhouding en derhalve het ook voor het zeggen heeft, voelde ook deze nederlaag zwart aan, als in onnodig. Maar uiteindelijk doet iedereen zijn (of haar) eigen zetten zelf en derhalve heeft de Zwarte Dame verdiend met 5-3 gewonnen (haar derde achtereenvolgende wedstrijd die in 5-3 dan wel 3-5 eindigt overigens).

Nivellering

Geen politiek statement, maar een titel ter karakterisering van de ranglijst ten opzichte van een week terug. Allereerst werden het aantal gespeelde ronden al een soort van genivelleerd, doordat de lege tussenronde 17 werd geschrapt, zodat deze week net als vorige week de negentiende ronde werd gespeeld, maar nu dan de echte. Daarnaast zorgden de uitslagen van vanavond ervoor dat bepaalde leden van de ranglijst iets dichter naar elkaar toe schoven.

Win-win situatie en prisoners dilemma

Deze vrijdagavond werden er op de gezellige schaakzolder de laatste drie borden gespeeld in het tweeluik van de bekerwedstrijd tussen Denk en Zet en Souburg. Zoals twee weken terug geschreven was de partij tussen Olaf van der Sloot en Albert Vermue in het voordeel van de Denk en Zetter geëindigd en had Vermue het snelschaken gewonnen: ‘op voorsprong en ook op achterstand’ was toen de paradoxale conclusie. Vanavond kreeg de al eeuwenoude stelling ‘een partij is nog nooit gewonnen door hem op te geven’ uiteindelijk ook een paradoxaal tintje, maar hierover later meer.

Dringen aan de top

De titel had net zo goed kunnen luiden “op voorsprong en op achterstand”, maar hierover later meer. Deze vrijdagavond vielen er zes partijen in de interne competitie te bewonderen. Dig de Graaf die de zandbak was ontvlucht, wellicht omdat sinds deze week schaken daar officieel verboden is, deed dat dan ook volop. Eigenlijk was hij ingeroosterd voor de externe bekerwedstrijd tegen Souburg, maar op verzoek van Souburg en in onderling overleg met de competitieleider, is het grootste deel van deze wedstrijd twee weken verplaatst: we zullen dan ook zien of er een prijskaartje hangt aan deze sportiviteit. Als extra beloning voor de opoffering van zijn basisplaats in de bekerwedstrijd werd de Graaf ook nog eens oneven geloot: tsja, blijkbaar reikt de macht van de grootmoeftie ver! (voor de niet ingewijden: google/zoekmachine daar maar eens op in combinatie met schaken)

2-2, 2-2, 2, 2, 2

Deze vrijdagavond behaalde het C-team door overwinningen van Jan de Graaf en Ibrahim Bajramovic en verliespartijen van Wilco Lindhout en Juan de Graaf een (vermoedelijk) verdienstelijk gelijkspel in (en tegen de reserves van) Terneuzen. Eerder deze week hadden de reserves van Denk en Zet blijkbaar verrast door niet 2 wedstrijdpunten, maar ‘slechts’ 2 bordpunten mee te nemen uit Kruiningen tegen het plaatselijke D-team. Op vier borden kan alles gebeuren en dus altijd van je eigen kracht uitgaan en dus niet op voorhand stellen dat je overlopen gaat worden!

Crisis binnen ZSC?

Niets aan de titel van dit stukje doet vermoeden dat onderstaande over het wel en wee van Denk en Zet A gaat. Na het 2-6 verlies van het combinatieteam Zie Scherpe Combinatie afgelopen zaterdag zou het eerder doen denken aan zelfreflectie, met hieruit volgende misschien zelfs wat vingerwijzigingen (op het bord welteverstaan) en een straftraining. Hoewel het geen straftraining was, voelde het toch wel op een bepaalde manier ‘belastend’ dan wel als ‘verraad’. Het was immers een beetje een rare gewaarwording deze maandagavond in Zierikzee.

Déjà vu voor ZSC

Daar waar Zie Scherpe Combinatie in 2015 haar rol van David met verve vervulde door behendig twee koplopers omver te slingeren, heeft de 2016 versie van David nog opstartproblemen zo vroeg in het nieuwe jaar. Laat het opstartverlies van 2-6 tegen het vierde team van Het Witte Paard maar benoemd worden als een nieuwjaars(dag) kater. We (of moet ik als Nederlander dan zeggen ‘ze’?) hebben het dus inderdaad geweten. Ondanks de onverzettelijkheid van invallers Ben Snethorst en Joost van Eenennaam, welke de langste partijen speelden, waren de afwezigheid van Olaf van der Sloot (toernooi in Praag tegen spelers met mythische namen als Hrdina, Ortoft, Plasil en Vladyka, welke namen in de Bijbel ook niet zouden misstaan) en Bart Hertog een te grote aderlating voor de David versie van 2016 tegen de huidige (en echte?) Goliath in de hoofdklasse van de Zeeuwse Schaakbond.

Nieuwjaarsduik

De Nieuwjaarsduik schijnt op diverse plaatsen in Nederland traditie te zijn. Dit jaar is de buiten- alsmede de watertemperatuur geschikter dan ooit om de sprong te wagen. Letterlijk niet besteed aan de schakers van Denk en Zet deze vrijdagavond, maar toch enige verwantschap deze speelavond. Juan de Graaf nam het voortouw door op het allerlaatste moment koudwatervrees te krijgen en te besluiten om deze avond niet mee te spelen in de interne competitie. Een besluit gebaseerd op zijn spelpeil in de partij eerder die avond bij de jeugd: zelfkennis is de begin van alle wijsheid, dus ongetwijfeld een juist besluit.

Misrekeningen en vastberadenheid

Vorige week geen verslag, dus bij deze een gecombineerde versie. Dankzij Raymond Leemreijze werd er vorige week vrijdagavond vier december gewoon weer geschaakt. Met zijn magic touch had hij het oude vertrouwde koffiezetapparaat weer werkend gekregen en kon iedereen weer aan de bak: zowel op de 64 velden als aan de letterlijke zwarte bak.

Twintigers winnen overtuigend van 65+ers

Op donderdag 12 maart is het jeugdige Denk en zet D team afgereisd naar Oostkapelle. Het bijzondere aan deze ontmoeting was het leeftijdsverschil. DEZ had alleen 20- spelers. Oostkapelle had alleen 65+ spelers. De grote vraag aan het begin van de avond was dan ook: Leren de ouden de jongen een lesje, of andersom?

Laurens van den Berge Zeeuws jeugdkampioen

Laurens van den Berge is Zeeuws schaakkampioen geworden bij de E jeugd en mag nu meedoen aan het NK dat later dit jaar zal worden gespeeld. Na de 1e speeldag stond hij nog 2e op de ranglijst maar doordat de concurrentie punten morste, werd Laurens verdiend kampioen met een score van 11.5 uit 14 partijen en bleef daar de nummer 2 een vol punt mee voor.