Teamsweeps plus krappe en knappe winst

Vrijdagavond acht uur. Vaak is dit het tijdstip dat de junioren druppelsgewijs uitstromen en de senioren langzamerhand naar boven klauteren. Vanavond was het iets anders. Omdat in het kader van de avondcompetitie alle drie de seniorenteams thuis moesten spelen en daarbij de gasten als een goede huisvader wilden ontvangen, hadden jeugdleider Andries de Meyer en ad-interimer Joost van Eenennaam er keurig voor gezorgd dat de jeugd bijna allemaal tegen acht uur was weggestroomd. Eveneens stonden er keurig twaalf boden te wachten om bespeeld te worden. Hulde voor alle voorbereiders (deze hulde geldt ook voor de opruimploeg en bijvulploeg aan het einde van de avond).

ZSC verslaat wederom koploper

Reuzendoder. David versus Goliath. Of onbewust misschien ‘gewoon’ een kwestie van pas echt geprikkeld te worden wanneer er tegen de koploper gestreden moet worden. Na eerder toenmalig ongeslagen koploper Middelburg met 5 – 3 te hebben verslagen, wist Zie Scherpe Combinatie dit keer met zelfs grotere cijfers uit te pakken tegen de tot deze zaterdag ongeslagen koploper uit Souburg.

Diepvrieskoffie redt ZSC niet

Het vorige Zie Scherpe Combinatie verslag werd afgesloten met de zin “…… dus zelfs hekkensluiter Scheldeschaak kan nog boven komen (maar hopelijk niet in de volgende ronde tegen ZSC ;-) ”. Op het moment van schrijven wisten we dat zo een tekst gelijk staat aan de goden verzoeken. En hoewel de nederlaag minimaal (uiteraard met 3,5 – 4,5) was, kwam deze toch hard aan. Ondanks dat Scheldeschaak versterkt opkwam ten opzichte van haar eerdere wedstrijden kon ZSC toch gemiddeld op een ratingoverwicht van 75 punten rekenen, met op vijf borden een ratingoverwicht (variërend van 80 tot 242), waarbij de drie borden met een tekort aan rating dit verschil zich bewoog tussen 9 en 59. Overigens verdienen de sympathieke zuidenaren zeker hun plaats op het scorebord, maar het liefst toch tegen con-collega-teams.

Gedurfd spel

De avond begon. net als het weer. triest voor de jeugd, omdat het reeds jaren gekoesterde koffiezetapparaat voor een totale stroomuitval zorgde, waardoor het aardedonker was op de zolder en daardoor de jeugdlessen vervielen. Om de jeugdige bezoekers uit Goes niet voor niets te hebben laten rijden (het ‘laten’ in deze zin kan op twee manieren gelezen worden, maar er wordt de legale manier bedoeld), werd er geïmproviseerd en kon de externe jeugdmatch toch plaatsvinden. Als beloning sprongen dan toch de lichten uiteindelijk weer aan en als extra beloning ging de jeugd van Denk en zet er met de overwinning vandoor c.q. hielden ze deze in Scherpenisse.

Junioren en paardvorken

Met zes partijen en een oneven ingedeelde Theo Blonet was het een drukke opkomst deze vrijdagavond. Een avond die ondanks de drukte zich toch vooral kenmerkte in rust, omdat de stellingen her en der daar om vroegen.

Herfst

Nadat vorige week vrijdag het C-jeugdteam van Denk en Zet goede zaken had gedaan door in het verre Hulst het jeugdteam van de Vesting de verslaan, wist deze herfstige vrijdagavond (wat een verschil ten opzichte van de vrijdag een week ervoor!) het D-jeugdteam in Souburg naast een nederlaag ook een gelijkspel te behalen.

Sjaak beslecht pleit, maar welk(e)?

Schaken is een rationele sport. Een sport van pure logica. Met deze wetenschap is het dus vooraf duidelijk dat na een verlies van 3,5 – 4,5 tegen de Zwarte Dame, een gelijkspel van 4-4 tegen Het Witte Paard 4, het nu statistisch tijd was voor een winst van 4,5 – 3,5. Er zijn in de statistiek echter ook nog termen als waarschijnlijkheid en betrouwbaarheid.

Eerlijk verdeeld

Wellicht geïnspireerd door de titel van het stukje van vorige week , besloten vier spelers dat het deze achtste ronde wel weer eens tijd was voor vredelievende uitslag(en). Rick van de Breevaart is koploper wat betreft interne remises dit seizoen en verstevigde deze positie door, in een partij waarin het evenwicht nooit werd verbroken,

Remise is zoiets van drie rondes terug

Vijf wedstrijden deze vrijdagavond in de interne competitie. Vijf is ook het aantal zwarte zetten dat Sebastiaan Koedoot tegen Theo Blonet nodig had om een paard te (gaan) winnen, waarna in de analyse wel een leuke partij op het bord kwam.

Twee elftallen in twee competities

In totaal bonden elf spelers aan de ene kant, en elf spelers aan de andere kant, van de tafel(s) de strijd aan met elkaar in de derde klasse van de avondcompetitie alsmede de interne competitie. Deels was het een zwarte avond op de schaakzolder. Althans, wat de interne competitie betrof.

Clean sheet voor Denk en Zet A

De spelers van Denk en Zet A hebben het drieluik van de afgelopen vier dagen goed afgesloten. In de uitwedstrijd tegen promovendus De Zwarte Dame C werd geen kruimeltje afgestaan. Alle vier de bordpunten werden meegenomen uit Kruiningen, waardoor Denk en Zet A na twee ronden met vier wedstrijdpunten en 6,5 bordpunten (gedeeld?) eerste staat in de tweede klasse in de avondcompetitie.

Gemengde gevoelens bij ZSC

Deel twee van het drieluik in vier dagen is voor de Denk en Zetters goed verlopen. Het viertal van de schaakvereniging uit Scherpenisse scoorde 2,5 punt tegen gemiddeld veel hoger gerate spelers. Samen met de 1,5 punt van de delegatie uit Zierikzee behaalde Zie Scherpe Combinatie een verdienstelijke 4-4 tegen Het Witte Paard 4 in Sas van Gent.

Hard bevochte overwinning Denk en Zet A

Drie competitiewedstrijden in vier dagen. Ga er maar aanstaan. Hoewel de agenda van de ZSB aardig volgepland is, is dit toch niet volgens het reguliere wedstrijdschema. Op verzoek van SK Souburg C (en welwillendheid van de onzen) en met uitzonderlijke toestemming van de competitieleider mocht deze eerste wedstrijdronde in de tweede klasse van de avondcompetitie

Schaken met dummy(-ronde)

Deze vrijdagavond werd er één wedstrijd gespeeld in het kader van de externe avondcompetitie. In de derde klasse ZSB ontving de basisopstelling van Denk en Zet B de basisopstelling van Denk en Zet C. Hierbij hadden de teamleiders hun (op rating) derde en vierde speler gewisseld, zodat uiteindelijk nog steeds de onderlinge partijen uit de bus kwamen, welke ook zonder tactische wissel verwacht kon worden.

September ook voor ZSC wennen

Hoewel de herfst even vrijaf had genomen, was een dag later ‘de Vijf’ van Denk en Zet nog steeds niet gewend aan september. De alternatieve versie van de creatie van Enid Blyton wist slechts 1,5 bordpunt te vergaren ten faveure van Zie Scherpe Combinatie. Olaf van der Sloot, Rick van de Breevaart en Bart Hertog kwamen niet verder dan remise

Wennen aan September

Een rare titel. Zeker nu het schaakseizoen al weer een aantal weken oud is. De titel heeft dan ook niets van doen met het schaakspel van deze vrijdagavond. Of toch? De meeste partijen kenmerkten zich tot foutjes over en weer, maar eigenlijk slaat de titel op het herfstweer van afgelopen week en is de titel dubbel in die zin dat het ook nog een songtitel is van (uiteraard) een gelijknamig nummer

Screenshot

Screenshot! Dat was het eerste woord van de nieuwe koploper na het verschijnen van de ranglijst op het laptopscherm vrijdagnacht. Koploper Peter van de Breevaart kon deze vrijdagavond zijn positie niet verdedigen, dus het was zeker dat na afloop van de tweede ronde interne competitie er een nieuwe koploper zou zijn.

De kop is er weer af

Op vooralsnog de laatste mooie dag van deze zomer werd om klokslag acht uur na een paar maanden de deur van de historische schaakzolder weer ontsloten. Dit klinkt enigszins poëtischer dan de feiten (maar is dat juist niet een kenmerk van poëzie?), want eerder was de deur al geopend door Wilco Lindhout (cs) om de locatie te voorzien van de nodige (fris)dranken en spijzen.

Strijd gestreden, ander schaak!

In (de loop van) mei wordt het schaakseizoen altijd afgesloten. Traditioneel onderdeel daarvan is altijd het doorgeefschaak waarbij een junior-lid wordt gekoppeld aan een senior-lid. Hoewel de opkomst van de senioren tegenviel (mede “dankzij” een aantal late afmeldingen), ging dit gelukkig niet ten koste van het (schaak)plezier van de jeugd en de aanwezige zes senioren.

Kampioen bekend (III)

Op de dag van de arbeid moesten er achttien schakers aan de bak op de schaakzolder. Uittredend kampioen Dig de Graaf was weer eens in het land en trof Wilco Lindhout. De Graaf werd geconfronteerd met een dameoffer: zijn eigen dame wel te verstaan. Niet helemaal gepland, maar hij kreeg er wel een toren, loper en twee pionnen voor terug. Dit bleek (toch) genoeg om het punt binnen te halen.

Kampioen bekend (II) … en ZSC wint

Hoewel er voor Zie Scherpe Combinatie niets meer op het spel stond, was het toch spannend of het gehele Thoolse deel van het combinatieteam zou komen opdagen deze zaterdagmiddag. De seniorenafdeling van Denk en Zet had namelijk die avond ervoor onder het mom van “geef het volk vlees en (schaak)spelen” een heel erg gezellige verenigingsbarbecue gehad.

Kampioen bekend (I)

Zonder in deze ronde te spelen is De Zwarte Dame C kampioen geworden van de derde klasse in de avondcompetitie, waarvoor de felicitaties. Het C-team van Denk en Zet was bij het ingaan van deze voorlaatste ronde de enige concurrent van de Kruiningers in de titelrace, maar moest de thuiswedstrijd tegen Zierikzee B winnen (liefst met ruime cijfers), om nog kans te houden op de titel.

Vierde bord wordt ZSC fataal

Berichtten we afgelopen vrijdag op deze site al dat Zie Scherpe Combinatie met een 0-1 achterstand zou beginnen aan de wedstrijd tegen De Zwarte Dame, we kunnen nu aangeven dat dit N.O. punt ZSC fataal is geworden. Ondanks de 2,5 punt inbreng van de vier schakers uit Zierikzee kon ZSC niet eens de remisehaven bereiken, doordat van de Tholenaren alleen Rick van de Breevaart wist te winnen.

Welkom terug

Uiteraard geldt deze boodschap ook voor u, (de) trouwe lezer, omdat u twee weken geen (nieuwe) publicatie op deze site heeft gezien: simpelweg omdat er de afgelopen twee weken niet geschaakt is door en/of bij onze schaakvereniging. Maar dit warme welkom is speciaal bedoeld voor Theo Blonet, welke na een paar maanden de schaakzolder gelukkig weer wist te vinden

Bijltjesavond?

Om met het einde te beginnen: gelukkig was het mooi weer deze vrijdag en dat is ook wat waard. De trouwe lezer met een redelijk geheugen heeft aan voorgaande zin genoeg. Zowel het A, B als D-team van Denk en Zet speelde thuis tegen respectievelijk Souburg A, de Vesting en Souburg D.

Inhaalrace legt ZSC geen windeieren

Zie Scherpe Combinatie nam het op een stormachtige 21 maart 2015 op tegen Landau 2 in Axel. Wederom bleek ZSC er een inhaalrace van te maken: zowel tijdens deze wedstrijd als in de klassering in de hoofdklasse. Olaf van der Sloot, Sebastiaan Koedoot en Joost van Eenennaam deden goede zaken voor ZSC door gedrieën 2,5 punt te scoren.

Versluiering

De dag dat de meteorologische lente begon was ook de dag van een versluierende zonsverduistering. Een thema dat ’s avonds ook bijna in alle partijen terugkwam. Bijna in alle, want de manier waarop Bart Hertog met zwart de witte stukken van Hans Smits te lijf ging was recht toe en recht aan.

Derde Open jeugdkampioenschap Tholen geslaagd

Afgelopen zaterdag 14 maart werd in het nieuwe Woon Zorg Complex het derde Open Jeugdkampioenschap van Tholen gehouden. Ruim vijftig jeugdschakers uit Zeeland, Brabant en België kwamen in verschillende leeftijdsklassen tegen elkaar uit. In de AB groep was Bas de Feijter de gedoodverfde favoriet en voldeed ook aan alle verwachtingen. Hij moest alleen een halfje aan Iris Schelleman die als tweede finishte. Lydia Dubbeldam en Joost van Ennenaam eindigden gedeeld derde.

Fam. Van de Breevaart bezorgt DEZ A punt

Met de nederlaag van 0-4 van eind vorig seizoen nog (te vers) in het hoofd trok de delegatie van Denk en Zet A afgelopen donderdag door de Liefkenshoektunnel richting Sas van Gent. Het was sinds een dag ervoor duidelijk dat het viertal van Het Witte Paard A dit keer niet zou worden aangevoerd door Kees Nieuwelink.

Oost, West, Schaakzolder bevalt ZSC best

De schaakzolder blijkt Zie Scherpe Combinatie goed te bevallen als thuisbasis. Van de op de zolder drie gespeelde thuiswedstrijden wist ZSC er twee te winnen en één gelijk te spelen. Na eerdere winstpartijen tegen Middelburg en de Zwarte Dame werd nu in deze monumentale lokatie een gelijkspel uit het vuur gesleept tegen Het Witte Paard 4.

De geschiedenis herhaalt zich

Na twee weken terug het bekerteam van Het Witte Paard in de kwartfinale met 2,5 – 1,5 te hebben verslagen herhaalde deze vrijdagavond tijdens de halve finale de geschiedenis zich min of meer. De op de eigen bühne spelende acteurs die in deze reprise een rol speelden waren Olaf van der Sloot, Dig de Graaf, Rick van de Breevaart en Sebastiaan Koedoot. De honneurs van de tegenspelers van Goes werden waargenomen door respectievelijk Erwin Kloosterman, Hans Welten, Niels de Feijter en David de Feijter.

Vuurwerk en (terugkom)les

Een week nadat het beker team van Denk en Zet knap het gemiddeld 100 punten meer tellende bekerteam van Het Witte Paard versloeg, was het nu tijd voor business as usual, oftewel de interne competitie. Daar waar een week eerder Rick van de Breevaart laat in die partij voor vuurwerk zorgde door twee pionnen op de zesde en zevende rij te offeren met eeuwig schaak als zekerheidje

Vrijdag de 13e

Het was een volle bak deze vrijdagavond op de zolder van het voormalige gemeentehuis. Nadat de jeugd verrast was door een bezoek van de Eendrachtbode, waarbij er diverse kinderen geïnterviewd zijn, werden ze daarna verrast door de komst van extra veel senioren. Alle vier de competitieteams van Denk en Zet welke deelnemen in de avondcompetitie (in de wandelgangen soms ook wel de doordeweekse competitie genoemd) werden geacht om aan te treden.

Zie Scherpe Combinatie doet weer mee

In december nog hadden we krap van Souburg verloren waarbij we sterk het gevoel hadden dat dit onnodig was. Twee maanden later was dan de tijd gekomen om dat sterke gevoel in daden om te zetten. Als teamleider was ik ervan overtuigd dat we ze gingen pakken, al was die overtuiging even minder toen donderdagavond het meespelen van Olaf onzeker was. Als je eerste bordspeler wegvalt voelt dat toch een beetje als een gebouw zonder fundament… Gelukkig konden zowel wij als ook SKS de strijd aangaan met een volwaardig team, hierbij het relaas, de verslagen zijn van de spelers zelf, waarvoor hartelijk dank!

Mooie partijen

Omdat de jeugd niet speelde mocht de schrijver van dit stukje de deur open doen om 19:55. De verwachte meute bij de deur was echter afwezig. Dan maar moederziel alleen naar boven om koffie te zetten en een blik op de afmeldingslijst te werpen. Volgens deze lijst zou er toch een mannetje of tien moeten komen opdagen. Om 19:58 werd het aantal mensen op de schaakzolder verdubbeld.

Het kan verkeren

Het schaakspel is als het weer. Het kan vriezen en het kan dooien. Op het ene moment regent het hard, waar op het andere moment de zon doorkomt en soms dan weer plotseling gevolgd door een donderslag bij heldere hemel.

Ronde Dertien

Nadat de twee D-jeugdteams van Denk en Zet goede zaken hadden gedaan door hun leeftijdsgenoten van Souburg en Goes met nul matchpunten terug over de koude Oesterdam te sturen konden de senioren aan de bak.

Tempoverlies

Slechts vier schakers vonden de weg naar Scherpenisse op deze vrijdagavond. Lang geleden dat er zo een lage opkomst was op een avond dat er geen externe teamwedstrijden gespeeld worden. Hoewel laag, was het aantal net genoeg om een geldige interne ronde te spelen.

“Logische” uitslagen

Er vielen maar drie partijen te noteren deze vrijdagavond. De nummers één (tegen elf), twee (tegen veertien) en vijf (tegen negentien) van de ranglijst kwamen in actie. Met bij elke partij een verschil van minimaal tien posities op de ranglijst lijkt het (op papier) dan ook logisch dat de drie hoogste genoteerden gewonnen hebben.

ZSC verliest van Zeeuws-Vlaamse combinatie

Zoals bekend is Zie Scherpe Combinatie een combinatieteam. Dit betekent dat een thuiswedstrijd soms in Scherpenisse en soms in Zierikzee wordt gespeeld. Nadat de eerste twee thuiswedstrijden wegens groot onderhoud aan het onderkomen in Zierikzee in Scherpenisse waren gespeeld, mochten de schakers van Denk en Zet nu voor de “thuiswedstrijd” richting Zierikzee afreizen.

Onverwachts verlies DEZ laatste ronde

In de laatste ronde van de Zeeuwse 1e schaakklasse is Denk en Zet tegen een onverwachts verlies aangelopen tegen hekkensluiter Zierikzee. Met een ietwat verzwakt team werd met 4.5-1.5 verloren op Schouwen-Duiveland waardoor Denk en Zet in de middenmoot is geëindigd.

Verlies jeugdteams

De C1 en C2 jeugdteams hebben beide hun wedstrijd verloren van Landau uit Axel. Het C2 team bestaande uit Aart en Paul van de Breevaart, Jacco Smits en Bernd Maljaars, hadden wellicht een verlies ingecalculeerd tegen het favoriete C1 team van Landau. De eerste 3 borden gingen dan ook allemaal verloren maar Bernd Maljaars wist knap een halfje te scoren en daardoor de eindstand op 3.5-0.5 te zetten.