Bestorming van de Bastille

Het is niet de eerste keer dat de Scherpenissenaren richting Middelburg trokken. Wel nieuw is de locatie in wijkcentrum het Bastion. De (gelukkig redelijk actuele) routeplanner leidde het viertal zonder slag of staat naar de contouren van de gelijksoortige aaneengeschakelde woningen (eigenlijk één grote gevel) in de gelijknamige Bastion-straat.

ZSC strijdend ten onder

“De mooiste verliezers dat zijn wij”. Afgelopen zaterdag streed Zie Scherpe Combinatie in Souburg tegen de tweede afvaardiging van de plaatselijke. Zoals de titel al zegt konden de schakers van Zierikzee en Scherpenisse het (net) niet bolwerken. Hoewel er (weer) een slag verloren is, woedt de ‘oorlog’ om het kampioenschap nog door

De week van Van Eenennaam

De twaalfde van de twaalfde. Het is te hopen dat niet al teveel mensen deze dubbele dozijn dag hadden uitgezocht voor hun huwelijk. En voor de stelletjes die dat wel hebben gedaan, is het te hopen dat hun huwelijk niet zo stormachtig verloopt, zoals het weer overdag op deze vrijdag.

Witte Sinterklaas(avond)

Het heerlijke avondje was gekomen. Terwijl een aantal schakers deze pakjesavond thuis doorbracht, hoopte een negental schakers op de schaakzolder een mooi cadeau in de vorm van een winstpartij te krijgen. Raymond Leemreijze had de eerste surprise te pakken, doordat hij oneven was geloot: uitpakken en wegwezen!

De Jeugd heeft de toekomst

Als zes bordpunten halen, waar er maximaal zestien te vergeven waren al magertjes klinkt, hoe moet het halen van één matchpunt op acht mogelijke punten dan genoemd worden? Dat is de score die de teams van Denk en Zet A, B, C en D gezamenlijk haalden afgelopen donder- en vrijdag.

ZSC stoomt door

Zaterdag 22 november 2014. De dag dat in alle hoeken en gaten van Nederland Sinterklaas opdook, vergezeld van zwarte en wie weet nog meer wat voor andere tropische en minder tropisch gekleurde Pieten. In ieder geval een drukke werkdag voor de goedheiligman en co.

Acht zwartveldige lopers

De titel van dit stuk doet misschien vermoeden dat dit een krankzinnige partij betreft, waar meerdere minorpromoties hebben plaatsgevonden. Dat zou kunnen, maar het is meer ‘waarschijnlijk’ dat zo een stelling voorkomt in een willekeurige partij tijdens een doorgeefschaaktoernooi. En dat was dan ook het soort schaak wat op vrijdagavond op de schaakzolder van Denk en Zet werd gespeeld.

Primeurs

Dat er deze vrijdagavond slechts vier partijen werden afgewerkt was niet voor de eerste keer dit seizoen. Wel was het de eerste keer (dit seizoen) dat Andries de Meyer meespeelde in de interne competitie. Hij is wel elke week aanwezig om de jeugd te onderwijzen in de schoonheid van het schaakspel, maar van het (daarna) zelf spelen kwam het er nog niet van.

Verrassend(e inspiratie)

Vrijdagavond ontvingen Denk en Zet A en Denk en Zet C de schakers van De Zwarte Dame A en Oostkapelle. Het jeugdteam Denk en Zet D was daarentegen op bezoek bij Goes C. Dit alles in het kader van de externe avondcompetitie, waarbij de bedenktijd 60 minuten + 30 seconden per zet bedraagt.

Combi-team Zie Scherpe Combinatie wint

Na de dikke nederlaag in de eerste ronde tegen Het Witte Paard moesten de heren van het combi-team Zie Scherpe Combinatie aan de bak tegen Middelburg. Met het afzakken van de landelijke competitie naar de Zeeuwse onderbond hebben de schakers van Middelburg ook enkele sterkere schakers zien vertrekken

Kennismaking potentiele jeugdleden succes

Vrijdag was er de mogelijkheid voor de jeugd om vrijblijvend kennis te maken met Schaakvereniging Denk en Zet. De foto's spreken voor zich.

Koploper speelt en … (II)

Met een opkomst van zes leden had de jeugd merkbaar herfstvakantie (en gezien het weer was afgelopen week ook het predicaat herfst waardig). Daarentegen hadden tien senioren het natte weer getrotseerd om met elkaar de strijd aan te gaan. Onder het gezellige genot van de roffelende regen op het dak werden er wederom wat wild west partijen afgeleverd.

Koploper speelt en.... (I)

.....blijft koploper. De vrijdagavond kende zes partijen op de schaakzolder, waaronder een aantal aantrekkelijke affiches, welke op voorhand garant zouden staan voor vuurwerk. Zo was er onder andere de partij tussen koploper Jan de Graaf en Rick van de Breevaart.

Speelloze koploper blijft koploper

Door de afwezigheid van koploper Jan de Graaf had de laatste tijd sterk spelende runner-up Johnny van de Berge de kans om de koppositie weer te grijpen. Hiervoor moest hij met de zwarte stukken wel winnen van Rick van de Breevaart. In een Siciliaan vlogen beide heren elkaar gelijk naar de keel.

Verwachting ingelost

Vrijdagavond 3 oktober toog het basisviertal van Denk en Zet A naar Goes voor de eerste wedstrijd in de hoogste klasse van de doordeweekse competitie. Bij aankomst bij het Omnium viel voor twee (-en-een-half) van de vier schakers de eerste tegenvaller te noteren: op niet misverstane wijze werd aangegeven dat roken verboden was:

ZSC kansloos in openingswedstrijd

ZSC is het nieuwe seizoen begonnen met een 6-2 nederlaag tegen het versterkte Het Witte Paard 4 uit Sas van Gent. In Zeeuws-Vlaanderen kreeg de combinatie van Denk en Zet en Zierikzee geen kans om met de punten huiswaarts te keren. Dit seizoen zijn er wat veranderingen in de opstelling door het vertrek van Kedem Gutkind en Dig de Graaf en de komst van Olaf van der Sloot en doorstroming van Sjaak Spiegels.

Clubkampioenen bekend

De clubkampioenen van zowel de senioren als jeugd zijn bekend. Bij de senioren werd Dig de Graaf met een score van 86% opnieuw met overmacht kampioen en nam de wisselbeker over van Sebastiaan Koedoot die deze keer genoegen moest nemen met het zilver. Peter van de Breevaart legde knap beslag op de 3e plek en liet zo Bart Hertog en zoon Rick in zijn kielzog achter.

Zeeuwse podiumplaatsen jeugdteams

De competitie is teneinde voor zowel de C als D jeugd en Denk en Zet heeft zich in beide klassen tevreden moeten stellen met een 2e plaats. In de C groep werd het reserve team knap 3e. Winnaar in beide leeftijdscategorieen werd Landau uit Axel.

ZSC wint en eindigt als 4e

Het combi-team Zie Scherpe Combinatie uit Zierikzee en Scherpenisse heeft ondanks de afwezigheid van drie basisspelers het seizoen met een overtuigende overwinning afgesloten. In Sas van Gent hadden de Schouwen-Duivelanders Hans Aangeenbrug, Arend Bandsma, Bas van de Graaf, Martin Krijger en de Tholenaren Ibrahim Bajramovic, Rick van de Breevaart, Sebastiaan Koedoot weinig moeite met de Sluisenaren.

Reserveteams scoren goed tegen koplopers

Het reserveteam van Denk en Zet heeft in de 7e ronde van de avondcompetitie 2e klasse met 2.5-1.5 gewonnen van koploper Souburg C. Enigszins verrassend stonden zij ongedeeld aan kop nog voor hun B team maar dat komt zo tot een einde. Al vroeg in de avond remiseerde Ibrahim Bajramovic op het 4e bord omdat beide spelers geen enkel voordeel konden bereiken.

Verlies voor ZSC

In de heenwedstrijd werd nog nipt gewonnen maar in de return trok Zie Scherpe Combinatie aan het kortste eind tegen Het Witte Paard 4 door met 3-5 te verliezen. Lange tijd ging de strijd gelijk op maar op een gegeven moment vielen de domino stenen de verkeerde kant op. Als eerste bij Bart Hertog op het 8e bord die in een iets betere maar nog steeds remise-achtige stelling terecht was gekomen. Hij liet zich echter pardoes mat zetten of de onderste rij dus dat was de eerste tegenvaller.

Bas de Feijter Thools Jeugdkampioen

Het tweede Open Thoolse Jeugdkampioenschap is wederom een succes geworden met 10% meer deelnemers dan in 2013. In het seizoen dat Denk en Zet haar 30 jarig jubileum vierde, organiseerde men het 2e schaaktoernooi van de Zeeuwse Grand Prix cyclus. Vanuit Vlaanderen, Brabant en Zeeland kwamen 65 schakers naar Scherpenisse om te strijden om het Thoolse kampioenschap.

DEZ niet naar bekerfinale

Denk en Zet is in de halve finale van de Zeeuwse beker uitgeschakeld door zustervereniging Zierikzee. Net als vorig jaar trokken de Schouwenaren aan het langste eind en staan daardoor wederom in de finale. Alhoewel beide teams met hun sterkste teams opgekomen waren viel de uitslag ruimer uit dan werd verwacht want het werd maar liefst 4-0 voor Zierikzee.

Juliana van Stolbergschool 2e ZK schoolschaak

De Juliana van Stolbergschool uit St Maartensdijk is 2e geworden in de strijd om het Zeeuws kampioenschap schoolschaken dat werd gehouden in Terneuzen. Het team bestond volledig uit Denk en Zet spelers namelijk Elmar Stoutjesdijk, Eduard en Laurens van den Berge en Nicolas Flikweert.

ZSC krijgt te weinig tegen koploper

Schaakcombinatie ZSC heeft zich in de 7e ronde van de Zeeuwse hoofdklasse behoorlijk tekort gedaan door in de return wederom met de minimale cijfers 4.5-3.5 verliezen van koploper Goes. Op de schaakzolder in Scherpenisse maakte ZSC de meeste aanspraak op de overwinning maar bleef met lege handen achter.

DEZ naar halve finale beker

Denk en Zet heeft zich geplaatst voor de halve finale in de strijd om de Zeeuwse schaakbeker. In de kwartfinale werd met 3-1 gewonnen van Goes 2 dat in de achtste finales nog had afgerekend met HWP 2. Heel erg spannend werd het niet deze avond. Zo had Bart Hertog op het 4e bord niet lang nodig.

Jeugdteams doen het goed

De jeugdteams van Denk en Zet blijven het goed doen in de Zeeuwse jeugdcompetitie. Het D team met Stef Verjaal, Geert van Eenennaam, David Chen en Nicolas Flikweert moesten aantreden tegen hun grootste concurrent Landau uit Axel. In het hol van de leeuw werd de 1e wedstrijd met maar liefst 0-4 gewonnen en de 2e wedstrijd nipt met 2.5-1.5 verloren.

DEZ teams laten punten liggen

De Denk en Zet teams hebben onnodig punten laten liggen in de 5e ronde van de externe competitie. Het A team verloor met 1-3 van Goes A en het DEZ B team speelde met 2-2 gelijk tegen Terneuzen A.

Verlies voor ZSC

Zie Scherpe Combinatie heeft zich een slechte dienst bewezen door in de 6e ronde met 5-3 te verliezen van naaste concurrent Souburg 2. Hierdoor worden de Noord-Zeeuwen op de ranglijst gepasseerd en staan nu 4e in de rangschikking. Qua rating hadden de ZSC-ers op nagenoeg elk bord een licht overwicht maar na korte tijd spelen werd al snel duidelijk dat het spannend zou gaan worden deze middag.

Jeugdteams winnen

In de derde ronde van de Zeeuwse jeugdcompetitie hebben de Denk en Zet teams goede zaken gedaan. Het C1 team won nipt met 2.5-1.5 van Goes en staat 3e op de ranglijst. Juan de Graaf en Paul van de Breevaart wonnen hun partij terwijl Reinier Flikweert een gewonnen stelling weggaf.

Jeugd succesvol op Landau toernooi

De kop is er af van de Zeeuwse Grand Prix cyclus 2014 na afloop van het Landau jeugdtoernooi in Axel. Maar liefst 121 schakers en schaaksters uit Nederland en Belgie waren van de partij waaronder 13 van Denk en Zet. In alle leeftijdscategorieen werd meegestreden en 2 podiumplaatsen werden ingenomen door Denk en Zetters.

DEZ A krijgt te weinig

In de 4e ronde van de Zeeuwse 1e klasse avondcompetitie heeft DEZ A onnodig met 3-1 verloren van Souburg A. De hele avond stond het schaakviertal uit Scherpenisse op alle borden minimaal gelijk maar liet het in korte tijd op 3 borden lopen door onnodige fouten.

ZSC verslaat WZV

Hoofdklasser ZSC heeft in de 5e ronde met 5.5-2.5 gewonnen van West Zeeuws Vlaanderen (WZV) uit Oostburg en daarmee de 2e overwinning geboekt van het seizoen. Het nieuwe jaar is zo dus sterk begonnen en door het verlies van zowel Landau 2 als Souburg 2 staat ZSC na de eerste helft van de competitie 3e na favoriet Goes en Landau.

Gelukkig Nieuwjaar!

Schaakvereniging Denk en Zet wenst een ieder een voorspoedig, gezond en schaakrijk 2014!

DEZ B deelt punten met nieuwkomer

Het reserve team van Denk en Zet heeft in de 2e ronde van de avondcompetitie met 2-2 gelijk gespeeld tegen nieuwkomer De Vesting uit Hulst. Aan het begin van dit seizoen is deze nieuwe vereniging in Zeeuws-Vlaanderen opgericht en de verwachting is dat dit een gat vult in de regio ondanks een viertal andere verenigingen.